Anna äänesi kuulua. Perusta blogi!

Maailman parhaat ässät

Näin voin luvata! Maailman parhaat ässät nimittäin sulavat suussa, ovat pehmeän mureita ja ihanan kanelisia, olematta lainkaan kovia ja kuivia, kuten tavalliset murotaikinapohjaiset ässät. Maailman parhaiden ässien salaisuus piilee pullataikinassa ja perunajauhoissa. Ohje on saatu vuosia sitten lapsuuden kotini naapurilta, Eilalta. Kiitos vielä Eilalle! Siitä saakka on meidän suvussa leivottu joka juhliin Eilan ässiä ja tietysti lusikkaleipiä, joista olen jo postannut aikaisemmin. […]

Lue lisää

Pinaatti-ricottalasagne

Ricotta on italialaista herasta valmistettua tuorejuustoa. Ricottaa valmistetaan kaikkialla Italian juustonvalmistusalueilla sekä lehmän- että lampaanmaidosta. Juuston maku on yhtäaikaa ihanan pehmeä ja raikas sekä täyteläinen ja hieman makea.  Rakenne on aavistuksen karkea. Ricottaa voi syödä sellaisenaan leivän, hillon, marjojen tai vaikkapa raparperihillokkeen ja mansikoiden kanssa. (Tästä on tulossa postaus hieman myöhemmin). Viime viikon kylmyys ja lumisateet (!?!) […]

Lue lisää

Malja äideille!

Äitienpäivänä kaikki äidit ovat ansainneet hemmotteluaamiaisen. Juhlan kunniaksi kaadoin laseihin tilkan seljankukkamehua ja lasin täytin roseekuohuviinillä. Myös tavallinen kuohuviini sopii juomaan. Minä halusin juomasta vaaleanpunaisen, koska se sopi paremmin kukkien ja kattauksen värimaailmaan. Seljankukkamehua käytetään paljon varsinkin Ruotsissa. Suomestakin sitä löytää jo melko hyvin ainakin suuremmista kaupoista ja Ikeasta (ruotsiksi fläderblomma englanniksi elderflower). Seljankukkamehua voisi tehdä itsekin. […]

Lue lisää

Västerbottensost-lohi-parsapiirakka

… ja tosi hyvä hiivataikinapohja. Upeat ainekset piirakan täytteessä: Västerbottensost, kylmäsavulohi ja tuore parsa, ansaitsevat myös maukkaan pohjan. Piirakoissa käytetään tavallisesti suolaista murotaikinaa. Se on helppo tehdä, rakenteeltaan mukavan murea, mutta rasvainen ja valitettavan usein hieman vaatimaton maultaan. Hiivataikinapohja on mielestäni maukkaampi, mutta tietysti työläämpi. Sen kypsyminen on lisäksi epävarmaa, varsinkin jos täytteenä on hyvin kosteita aineksia. […]

Lue lisää

Helpot donitsit

Donitseja ilman rasvaroiskeita ja rasvan käryä? Kyllä! Se on mahdollista kun paistat ne uunissa donitsivuoassa. Todella helppoa ja kätevää! Tuoreet donitsit maistuvat vappubrunssilla tai piknikillä.     Helpot donitsit (12 kpl) 3 dl vehnäjauhoja 1 dl sokeria 2 tl leivinjauhetta 1 tl vaniljasokeria 1 tl (luomu)sitruunan raastettua kuorta 1 tl kardemummaa ripaus suolaa 1 1/2 dl […]

Lue lisää

Väri-ilottelua porkkanoista

Porkkanat ovat varsinainen silmänilo, varsinkin kun samaan ruokaan yhdistää tyypillisten oranssien lisäksi keltaisia ja violetteja porkkanoita.  Violettien porkkanoiden sisältä paljastuu vielä yllätys: ne ovatkin keskeltä oransseja. Värikkäitä porkkanoita myydään kilon pusseissa valmiina sekoituksina. Maun puolesta valitsen ehdottomasti perinteisen oranssin, jossa on makeutta ja aromia. Keltainen porkkana on kaikista miedoin ja violetti näiden välistä. Porkkanan oranssi väri tulee […]

Lue lisää

Muista sima!

Vielä ehdit tehdä simaa vapuksi. Ryhdy kuitenkin heti tuumasta toimeen, sillä siman valmistusaika viileässä on noin viikko ja huoneenlämmössä noin kolme päivää. Siman valmistus on tosi helppoa. Tarvitset vain vettä, sokeria, sitruunaa ja murusen hiivaa. Tällä kertaa maustoin siman vielä katajanmarjoilla. Itse tehty sima päihittää kaupan simat mennen tullen. Katajanmarjoilla maustettu sima (n. 2,2 l) 2 l vettä […]

Lue lisää

Keväinen parsa-ricottafrittata

Pääsiäinen on varma merkki keväästä. On ihana kattaa värikkäästi, tehdä hyvää ruokaa ja syödä yhdessä. Suomi 100 vuotta juhlavuoden teemakin on yhdessä ja mikä sen mukavampaa kuin syöminen läheisten kanssa. Kananmunat (puhumattakaan suklaamunista) kuuluvat olennaisesti pääsiäiseen. Tein mehevän parsa-ricottafrittatan. Se on italialainen munakkaan tapainen ruoka, joka muistuttaa espanjalaista tortillaa. Frittata sopii mainiosti alkuruoaksi, kalan lisäkkeeksi, […]

Lue lisää

Lemon curd porkkanakakku

Monen mielestä porkkanakakun paras puoli on kuorrutus. Niinpä tässä kakussa kuorrutusta on myös täytteenä. Porkkanakakku säilyy pitkään mehevänä ja sopii hyvin pääsiäisen kahvipöytään. Lemon curd porkkanakakku 3 (300 g) porkkanaa 3 kananmunaa 2 1/2 dl fariinisokeria 1 1/2 dl voita sulatettuna 1 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia 4 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1 tl soodaa […]

Lue lisää

Sydänpannarit

Tein sydänpannarit piimätaikinasta. Piimä saattaa tuntua ensin vieraalta ajatukselta, mutta suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Piimän miedon hapan maku antoi pannareille raikkaan säväyksen. Tarjosin pannukakkuja viikonloppuaamiaisella aprikoosihillon ja marjojen kanssa. Yhtä hyvin voit tarjota ne suolaisten täytteiden kanssa. Aprikoosihillon ja sinihomejuuston yhdistelmää kannattaa myös kokeilla. Sydänpannarit (n. 22 kpl) 5 dl piimää 2 kananmunaa 2 dl vehnäjauhoja 1 […]

Lue lisää

Omena-kaurakeksit

Omena-kaurakeksit syntyivät ihan vahingossa, kuten uudet ideat tuppaavat usein tehdä. Löysin kaapista gluteenittoman omena-kaurapuurohiutalepussin jämät ja päätin tehdä niistä kaurakeksejä. Tavallinen sokeri oli päässyt loppumaan, joten taikinaan päätyi ruokokidesokeria. Käyttämäni ruokokidesokeri oli karkeampaa kuin tavallinen hienosokeri, joten kekseihin jäi mukavaa purutuntumaa. Kauraa, omenaa, hieman nekkumaista makua tuovaa ruokosokeria ja tietysti ripaus kanelia. Klassinen kauran ja omenan […]

Lue lisää

Vuohenjuustoiset kasvikset ja paistetut kampasimpukat

Maukasta naistenpäivää! Blogini täyttää tänään kaksi vuotta. Kiitos kaikille lukijoilleni ja kannustajilleni. Ensimmäinen postaukseni oli marsipaani-mutakakun ohje. Mutakakku sopisi hyvin vuohenjuustoisten kasvisten ja paistettujen kampasimpukoiden jälkiruoaksi. Kasvikset pitävät paahtamisesta. Kuumassa uunissa kasviksista haihtuu nestettä, jolloin niiden maku tiivistyy ja samalla ne saavat herkullisen, paahteisen aromin. Porkkanoiden, parsakaalin ja salottisipuleiden lisäksi paahdoin myös appelsiinia. Vuohenjuusto ja mantelilastut kruunasivat kasvikset. Lisäksi paistoin […]

Lue lisää

Karpaloiset yösämpylät

Karpaloiset yösämpylät ehtivät tuoreina aamiaspöytään, ainakin kiireettömänä viikonloppuna tai talviloma-aamuna. Sekoita ainekset illalla, kohota jääkaapissa, lusikoi taikina pellille ja paista. Edes käsiä ei tarvitse sotkea taikinaan. Ihanan helppoa! Aikaisemmassa postauksessani kerroin kahdesta erilaisesta yösämpylöiden paistotavasta. Tässä vielä kolmas paistotapa, johon idean nappasin Maku-lehdestä. Pitkä paistoaika kuumassa uunissa tekee sämpylöihin tosi paksun ja rapean kuoren. Karploiset yösämpylät (n. 14 […]

Lue lisää

Laskiaispullat mantelimassalla ja omenahillolla

Otin varaslähdön laskiaiseen ja tein laskiaispullia. Laskiaispullat ovat yksinkertaisesti niin hyviä! Tänä vuonna menin kummipoikani ”enemmän on enemmän” -teemalla. Täytin perinteiset mantelipullat itse tehdyllä mantelimassalla, ystäviltäni saadulla kotitekoisella omena-calvadoshillolla ja tietysti kermavaahdolla. Pullat koristelin sokeri-kaneliseoksella. Kiitos Tainalle ja Arille gourmet-hillosta! Viime vuonna lasiaispullat saivat täytteekseen lemon curdia ja minttukermavaahtoa. Niiden ohje löytyy täältä. Pikkupullat Leivo 2 1/2 dl pullataikina vehnäjauhopussin ohjeen mukaan. […]

Lue lisää

Lakritsitaatelit

Idea lakutaateleihin tuli kun sain alkuvuodesta maistaa Green-tuotemerkillä myytäviä lakritsi- ja suklaataateleita. Ne olivat uskomattoman hyviä! Lakritsin suurena ystävänä ajattelin, että niitä voisi kokeilla tehdä myös itse. Minulla oli joulun jäljiltä jääkaapissa tuoreita taateleita, joten tarvitsin vain lakritsijauhetta, koska taateleihin tarvitaan tasan kaksi raaka-ainetta! Greenin taateleissa oli myös öljyä, mutta päätin jättää sen pois. En löytänyt kaupasta lakritsijauhetta, vaan lakritsinjuurijauhetta, joten […]

Lue lisää

Linssibolognese

Tarkoituksenani oli tehdä kasvisbolognese linsseistä, mutta suunnitelmaani tuli muutos, kuten lähes joka kerta kun teen ruokaa. Siinäpä se ruoanlaiton ja leipomisen viehätys  toisaalta piileekin. Aina voi varioida ja tehdä mielensä mukaan. Olin ottanut pakastimesta jauhelihapaketin sulamaan meidän koiravierastamme varten. Ihan kaikkea jauhelihaa en voinut sille kuitenkaan antaa, joten loput päätyivät linssibolognesen joukkoon. Jos haluat tehdä bolognesesta […]

Lue lisää

Harissalla maustettu couscouskeitto

Halusin tehdä jotain täyteläistä, tuhtia ja lämmittävää keittoa kolean päivän vastakohdaksi. Päädyin helppoon tomaattipohjaiseen kasviskeittoon, jonka maustoin harissatahnalla. Halusin  keitosta ruokaisan ja sakean, joten keittoon upposi kasvisten lisäksi purkillinen kikherneitä ja lopuksi vielä hieman couscousia. Harissa on chilipohjainen mausteseos, jota käytetään erityisesti Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Harissalla voi keittojen lisäksi maustaa niin padat kuin kasvis-, kala- ja […]

Lue lisää

Banaani-maapähkinävoijäätelö

Uskomattoman helppo ja jopa terveellinen vegaanijäätelö on rakenteeltaan ihanan samettinen ja maku yllättää positiivisesti. Välttämättä ei arvaisi, että jäätelöön on käytetty tasan kolme raaka-ainetta. Pelkkä pakastettu banaanikin riittäisi. Banaani-maapähkinävoijäätelö eli nice cream tai nana nice cream (1 annos/ 1 pallo) 1 tummunut banaani 2 rkl maapähkinävoita (smooth) ripaus kardemummaa Viipaloi  banaani ja pakasta viipaleita vähintään 3 tuntia. Kaada jäiset […]

Lue lisää

Salviapasta

Herkullinen salviapasta on iltalialainen klassikkoruoka. Super yksinkertainen ja super helppo pasta valmistuu muutamasta aineksesta pastan kiehuessa. Pasta maistuu sellaisenaan, mutta sopii myös broilerin, lohen tai katkarapujen kanssa.   Salviapasta (3-4 annosta) 300 g linguinepastaa tai spagettia 1-2 valkosipulinkynttä n. 40 g voita 2-3 rkl ekstra neitsyt oliiviöljyä, sitruuna 1 ruukku salviaa n. 2 rkl sitruunanmehua […]

Lue lisää

Mausteinen tomaattikeitto

Keittoja pitäisi tehdä useammin, tuumailin ääneen jälleen yhden kerran. Siispä tuumasta toimeen. Ajatuksenani oli tehdä lämmittävän mausteinen tomaattikeitto. Keitto sai vaikutteita Lähi-idän keittiöstä kun maustoin sen juustokuminalla, korianterilla, chilillä, valkosipulilla ja inkiväärillä. Keitto sopii kaikille, myös vegaanihaasteeseen osallistujille eli vegaanista tammikuuta viettäville. Mausteinen tomaattikeitto (2-3 annosta) I (100 g) sipuli 2 valkosipulinkynttä 1/2-1 mieto chilipalko tai 1/2-1 […]

Lue lisää

Maapähkinävoi-kaurapallot

Maapähkinävoifanit pitävät näistä maapähkinävoi-kaurapalloista takuuvarmasti. Ne ovat sekä koukuttavan hyviä että helppotekoisia. Palloihin käytin maapähkinävoin ja kaurahiutaleiden lisäksi tuoreita taateleita, joista kerroinkin jo aikaisemmin taatelityffeleiden yhteydessä. Maapähkinävoi-kaurapallot on tosi helppo tehdä soseuttamalla ainekset keskenään. Näitä pallot ovat sekä herkullisia että melko terveellisiäkin. Maapähkinä-kaurapallot (n. 14 kpl) 6 (100 g) tuoretta taatelia 1 dl kaurahiutaleita (gluteenittomia) 1/2 dl maapähkinävoita […]

Lue lisää