Anna äänesi kuulua. Perusta blogi!

Maapähkinävoihummus

Maapähkinävoihummus ja aprikoosi-seimennäkkäri. Näkkäristä on tulossa postaus myöhemmin.

Hummus on monikäyttöinen tahna, jonka surauttaa hetkessä. Tarjoa hummus itsetehdyn näkkärin, pitaleipien tai tortillalastujen kanssa. Kokeile myös  tuoreiden kasvisten, kuten porkkanoiden, kukkakaalin ja kurkun dippinä. Hummus on mainio alkupala isommallekin joukolle ja se sopii myös vegaaneille. 

Hummus tehdään tavallisesti kikherneistä ja tahinista eli seesaminsiementahnasta. Tahini on usein hieman karvasta, mikä on sille ominaista ja sopiikin tietyllä tavalla hummukseen. Maapähkinävoi antaa hummukselle puolestaan pehmeämmän maun ja korostaa kikherneiden mietoa pähkinäisyyttä. Idean tähän nappasin Nigella Lawsonilta. Nigellan ohjeessa hummus oli notkistettu turkkilaisella jogurtilla. Minä käytin vettä, koska mielestäni hummukseen ei tarvita maitotaloustuotteita. Lisäksi käytin sitruunan raastettua kuorta, koska se antaa mukavaa sitruuna-aromia. Sitruunan mehu antaa tarvittavan hapokkuuden.

Maapähkinävoihummus (4 annosta)

1 prk (380/230 g) kikherneitä suolaliemessä
1 pieni valkosipulinkynsi
1/2 dl maapähkinävoita (smooth)
1 rkl ekstra neitsyt oliiviöljyä
1 1/2-2 rkl sitruunanmehua (luomu)
1 tl sitruunan raastettua kuorta
1 tl juustokuminaa
1/2 tl suolaa
n. 1/2 dl vettä
Koristeeksi
1 rkl maapähkinöitä rouhittuna
ripaus savustettua paprikajauhetta
ekstra neitsyt oliiviöljyä

  • Valuta kikherneet. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Pane kikherneet, valkosipuli, maapähkinävoi, öljy, sitruunanmehu ja -kuori, juustokumina sekä suola tehosekoittimeen. Soseuta.
  • Ohenna seos vedellä noin pehmisjäätelön paksuiseksi. Siirrä hummus laakeaan tarjoilukulhoon tai lautaselle.
  • Koristele halutessasi maapähkinöillä ja savupaprikalla. Sekoita maapähkinät savupaprikajauhe keskenään ja ripottele hummuksen päälle. Pirskottele pinnalle hieman öljyä.

Vinkit!

  • Voit jättää valkosipulin pois halutessasi.
  • Jos käytät kokonaisia juustokuminan siemeniä, hienonna ne ensin huhmaressa.
  • Ekstra neitsyt oliiviöljyn tilalla voit käyttää (kylmäpuristettua) rypsiöljyä tai maapähkinäöljyä.
  • Veden voit korvata kikherneiden liemellä tai turkkilaisella jogurtilla Nigellan tapaan.
  • Voit koristella hummuksen myös suolapähkinöillä tai jättää koristelun kokonaan pois.
  • Savupaprika on melko voimakas mauste. Jos haluat hummuksen maistuvan pehmeän pähkinäiselle, jätä savupaprika pois pinnalta.
  • Hummuksen teko onnistuu myös sauvasekoittimella.

 

 

Jätä kommentti

*