Anna äänesi kuulua. Perusta blogi!

Melanzane alla parmigiana eli munakoisovuoka

Lihattoman lokakuun päätteksi lämmittävää ja todella maukasta kasvisruokaa. Kuvausastioina on käytetty Kultakeramiikka Bistro monitoimivuokaa, Maku Kitchen tammista leikkuulautaa ja Villeroy & Boch Louis lusikkaa. Tunnelmaa luovat Iittala Kastehelmi kynttilälyhdyt.

Kaupallinen yhteistyö: Carlson

Melanzane alla parmigiana on yksi italialaisen keittiön lahjoista maailmalle. Se tehdään yksinkertaisista ja hyvistä aineksista, ehkäpä juuri siksi lopputuloksena on yksi maailman maukkaimmista kasvisruoista. Ruoan valmistamiseen kannattaa varata reilusti aikaa, mutta se kannattaa!

munakoisovuoka_4

Melanzane alla parmigiana
(4 annosta)

2-3 (n. 1 kg) munakoisoa
n. 2 tl suolaa
2-3 rkl oliiviöljyä
2 (à 125 g) palloa mozzarellaa
100 g parmesaania
1 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna
Kastike
1 (100 g) sipuli
3-4 valkosipulinkynttä
1/2 rkl oliiviöljyä
(1 dl punaviiniä)
2 prk (à 400 g) kuorittuja tomaatteja
1 rkl tomaattisosetta
2 tl basilikaa
1 tl oreganoa
1 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria

  • Leikkaa munakoisot noin sentin viipaleiksi. Levitä viipaleet leikkuulaudalle ja ripottele päälle suolaa. ”Itketä” munakoisoja 20-30 minuuttia, jotta mallosta poistuu nestettä.  Huuhdo munakoisot ja painele ne kuiviksi talouspaperilla tai -pyyhkeellä.
  • Valmista tomaattikastike. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä. Lisää halutessasi punaviini ja keitä kovalla lämmöllä, kunnes viini on hieman haihtunut. Samalla haihtuu myös alkoholi. Kaada kuoritut tomaatit kattilaan. Lisää tomaattisose ja mausteet. Hauduta kannen alla, välillä sekoittaen, vähintään 20 minuuttia. Ota sitten kansi pois ja keitä ilman kantta vielä noin 10 minuuttia, jotta kastike vielä hieman sakenee.
  • Levitä munakoisot pellille leivinpaperin päälle vieri viereen. Voitele ne kevyesti oliiviöljyllä. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes viipaleet ovat saaneet hieman väriä. Voit paistaa viipaleet myös pannulla öljyssä.
  • Levitä laakean uunivuoan (esim. lasagnevuoka) pohjalle ensin ohut kerros tomaattikastiketta ja sen päälle noin 1/3 munakoisoviipaleista. Lisää vuokaan puolet jäljelle jääneestä kastikkeesta ja puolet viipaloidusta tai revitystä mozzarellasta sekä parmesaanista. Ripottele pinnalle basilikaa. Tee vielä yksi kerros. Päällimmäiseksi tulee tomaattikastiketta, mozzarellaa ja parmesaania.
  • Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoa lisäksi tuoretta leipää.

Vinkit!

  • Munakoisot voit paistaa myös paistinpannulla oliiviöljyssä. Paistaminen nopeutuu kun käytät kahta pannua. Minä oikaisin tämän työvaiheen kypsentämällä munakoisot uunissa. Pannulla paistettaessa munakoisot imevät itseensä runsaammin öljyä.
  • Voit leikata munakoisot poikittain tai pitkittäin viipaleiksi. Minä leikkasin poikittain, koska ruoan annostelu on silloin helpompaa.
  • Mozzarellapallojen tilalla voit käyttää myös pötköön pakattua mozzarellaa. Joissain ohjeissa käytetään myös mozzarellajuustoraastetta. Mielestäni viipaloitu tai revitty mozzarella sulaa mukaviksi sattumiksi ja antaa näin sekä rakennetta että makua ruokaan.
  • Parmesaanin tilalla voit käyttää grana panado juustoraastetta.
  • Itse keitetyn tomaattikastikkeen voit korvata laadukkaalla tomaattipastakastikkeella.
  • Voit valmistaa ruoan paistamista vaille valmiiksi vaikka jo edellisenä päivänä. Pidennä tällöin paistoaikaa, koska ainekset ovat jääkaappikylmiä.
  • Melanzane alla parmigiana ohjeita löytyy myös Parmigiana di melanzane nimellä.

Jätä kommentti

*