Anna äänesi kuulua. Perusta blogi!

Muista sima!

Kuva ilmentää hyvin viimeaikojen koleaa ja vaihtelevaa säätä. Toivottavasti vappuna on jo hieman keväisempää!

Vielä ehdit tehdä simaa vapuksi. Ryhdy kuitenkin heti tuumasta toimeen, sillä siman valmistusaika viileässä on noin viikko ja huoneenlämmössä noin kolme päivää. Siman valmistus on tosi helppoa. Tarvitset vain vettä, sokeria, sitruunaa ja murusen hiivaa. Tällä kertaa maustoin siman vielä katajanmarjoilla. Itse tehty sima päihittää kaupan simat mennen tullen.

Kun rusinat ovat nousseet pintaan, sima on valmista.

Katajanmarjoilla maustettu sima (n. 2,2 l)

2 l vettä
125 g fariinisokeria
125 g sokeria
1 iso (luomu)sitruuna
1/2 rkl katajanmarjoja
1/2 herneen kokoinen muru tuoretta hiivaa
Pullotukseen
sokeria
rusinoita

  • Kiehauta puolet vedestä.
  • Mittaa sokerit isoon kulhoon tai kattilaan.
  • Kuori hyvin pestyn sitruunan keltainen osa perunankuorimaveitsellä ja purista mehu. Murskaa katajanmarjat huhmaressa. Lisää sitruunankuori ja katajanmarjat sokereiden joukkoon.
  • Kaada päälle kiehuva vesi. Sekoita, kunnes sokerit ovat liuenneet. Lisää loput vedestä kylmänä ja kaada joukkoon sitruunanmehu. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  • Liuota hiiva pieneen määrään simaa ja sekoita nesteeseen. Peitä astia kevyesti (ei ilmatiiviisti) kannella, lautasella tai leivinliinalla. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.
  • Siivilöi ja pullota sima. Lisää pulloihin noin 1 tl sokeria ja muutama rusina.
  • Sima on valmista kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistusaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää. Säilytä sima viileässä. Se säilyy noin viikon.
  • Paine pulloissa kasvaa käymisen jatkuessa. Älä käytä liian tiukkoja korkkeja pulloissa ja vältä hölskyttämästä pulloja.

Vinkit!

  • Valmistin simaa tarkoituksella pieneen talouteen sopivan annoksen, voit helposti kaksinkertaistaa ohjeen.
  • Hiivaa tarvitaan todellakin vain hyvin pieni murunen.
  • Joissain simaohjeissa käytetään vain sitruunan mehua. Suosittelen käyttämään myös sitruunan keltaisen kuoriosan, koska siitä tulee simaan juuri se toivottu sitruuna-aromin maku. Valkoista osaa sitruunasta ei käytetä, koska se antaa simalle kitkerän maun.
  • Voit valmistaa siman myös limeteistä.
  • Voit maustaa halutessasi siman katajanmarjojen asemasta mintulla, inkiväärillä, rosmariinilla tai chilillä.
  • Muista varata tyhjiä pulloja riittävästi. Minä vein pullot juuri sopivasti pullonkeräykseen…
  • En onnistunut löytämään suppiloa siman pullotusvaiheessa. Käytin apuna Moccamasterin kannun kantta, jossa on suppilomainen kärki. Pullotus onnistui silläkin.
  • Käytä sima viikon kuluessa sen valmistumisesta.

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    Kiitos ohjeesta! On tullut ostettua kaupan simaa.. joten on päässyt tuo siman valmistus jo unohtumaan. Edellisestä kerrasta on vierähtänyt vuosikymmeniä. .. (Niistä muutama pullo unohtui kylmäkellarin hyllylle – ne näyttivät ja kuohuivat simalta vuosien jälkeenkin. käytin pulloissa korkki-korkkeja ja ”apteekkarin solmua” kuohuviinipullojen sulkemisen tapaan. En tosin uskaltanut niitä enää maistaa). Kuinka kauan sima säilyy juomiskelpoisena?

    + mainitset että sitruunan kuoren keltainen osa antaa siman värin … Muistan, että se kuoren alla oleva pehmeä, vaalea, osa on muistettava ottaa kuoresta pois. Sima on muuten kitkerän makuinen, eikö vain.

    • Leena Korkalainen

      Hei! Kiitos kommentistasi. Pieni tarkennus ohjeeseen. Sitruunan keltainen kuori antaa simaan hyvän sitruuna-aromin maun, väri tulee fariinisokerista. Valkoista osaa ei käytetä, koska se anataa kitkerää makua.
      Sima on hyvä nauttia noin viikon kuluttua sen valmistumisesta.
      Hiiva jatkaa toimintaansa vielä pulloissa, joten kuvaamasi tilanne on hyvin mahdollista. Myös lämpötilan vaihdokset saattavat aiheuttaa pullojen poksahtelun. Minulla pullot ovat kylmälaukuissa lasitetulla parvekkeella ja toivon, että lämpötila säilyy plussan puolella…
      Hyvää vappua!

Jätä kommentti

*