Anna äänesi kuulua. Perusta blogi!

Munakoiso-kesäkurpitsalasagne

Värikäs kasvislasagne paistamista vaille valmiina.

Kesäkurpitsat ovat kypsyneet rysäyksellä ja niitä uhkaa peltoon jääminen kukkakaalien tavoin. Muutama viikko sitten somessa lanseerattu ja uutisissakin huomioitu #kukkakaalitalkoot kasvatti kukkakaalin kysyntää niin paljon, että kukkakaalin myynti lähes kolminkertaistui. Rouva Kasvis -blogin pitäjä Pirjo Toikkanen heitti ilmoille #kesäkurpitsatalkoot. Kesäkurpitsan satokausi on nyt parhaimmillaan ja edullisimmillaan. Kesäkurpitsat kannattaa käyttää melko pienikokoisina. Minä osallistuin talkoisiin tekemällä kesäkurpitsasta lasagnen. Kesäkurpitsat voi viipaloida pitkittäon, jolloin ne muistuttavat hieman lasagnelevyjä. Minä viipaloin ne kuitenkin poikittain, koska lasagnen annostelu on silloin helpompaa. Lisäsin lasagneen pari pientä munakoisoa, mutta yhtä hyvin voit valmistaa lasagnen pelkistä kesäkurpitsoista.  Lisäksi haudutin itse tomaattikastikkeen. Lasagne muistuttaa hieman aikaisemmin postaamaani melanzane alla parmigiana -munakoisovuokaa. 

Lasagne valmiina.

Kukkakaalitalkoisiin voi osallistua käyttämällä kukkakaalia mahdollisimman paljon. Valmista siitä hedelmäistä kukkakaalitabboulehia, fenkoli-kalakeittoa tai kukkakaalisalaattia Waldorfin tapaan.

Munakoiso-kesäkurpitsalasagne (n. 5 annosta)

1 kg pieniä kesäkurpitsoja
2 (n. 600 g) munakoisoa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
Kastike
1-2 nippusipulia varsineen (120 g)
1/2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl punaviinietikkaa
1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
1/2 dl vettä
2 tl kuivattua oreganoa
1 tl hunajaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 dl basilikaa hienonnettuna
1 dl persiljaa hienonnettuna
Väliin ja pinnalle
1 ps (150 g) mozzarellaraastetta
70 g parmesaania raastettuna

  • Leikkaa kesäkurpitsat ja munakoisot 1-1 1/2 cm:n viipaleiksi. Levitä ne 1-2 pellille leivinpaperin päälle yhteen kerrokseen. Mausta viipaleet suolalla ja pippurilla. Paahda viipaleita 250 asteessa 15-20 minuuttia pellillinen kerrallaan, ellei sinulla ole kiertoilmauunia.
  • Valmista kastike. Hienonna sipuli varsineen. Hienonna myös valkosipulinkynnet. Kuullota sipulin valkoista osaa ja valkosipuleita öljyssä pari minuuttia. Älä polta. Kaada punaviinietikka ja tomaattimurska joukkoon. Huuhdo tölkki tilkalla vettä ja lisää seos pannulle. Mausta oreganolla, hunajalla, suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen hautua vähintään 15 minuuttia. Lisää kastikkeeseen sipulin varret, basilika ja persilja.
  • Levitä kastiketta ohut kerros lasagnevuoan pohjalle. Levitä kesäkurpitsaviipaleita vieri viereen kastikkeen päälle. Lusikoi kesäkurpitsojen päälle taas kerros kastiketta ja ripottele vuokaan mozzarella- ja parmesaaniraastetta. Tee seuraava kerros munakoisoviipaleista samalla tavoin. Viimeiseksi kesäkurpitsakerros.
  • Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 35 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä 10-15 minuuttia ennen tarjoamista. Tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.

Vinkit!

  • Kesäkurpitsat ja munakoisot paahdetaan uunissa, jotta niistä haihtuu kosteutta ja niiden maku tiivistyy.
  • Voit valmistaa lasagnen myös pelkästä kesäkurpitsasta. Käytä kesäkurpitsaa silloin vähintään 1,5 kiloa.
  • Tomaattikastikkeen määrä saattaa vaikuttaa hieman niukalta, mutta se on tarkoituskin. Kasviksista  irtoaa nestettä vielä uunissakin, joten lasagne säilyy mehevänä.
  • Valmista tomaattikastiketta kerralla isompi määrä ja pakasta sopivina annoksina. Käytä kastiketta pastoihin, lasagneen, pizzakastikkeena ja erilaisiin kasvisruokiin.
  • Voit myös oikaista ja käyttää itse keitetyn tomaattikastikkeen tilalla valmista tomaattipastakastiketta.
  • Leivinpapereiden pakkauksiin merkitty lämmönkestävyys on usein  noin 220 astetta. Minä käytin kasvisten paahtamisessa leivinpaperia kuitenkin 250 asteessa. Leikkasin leivinpaperin juuri pellin kokoiseksi, ettei se osu uunin seinämiin. Lisäksi leivinpaperi peittyi kosteilla kasviksilla, jolloin paperin mahdollisesta hiiltymisestä tullut ongelmaa.

Jätä kommentti

*