Anna äänesi kuulua. Perusta blogi!

Karpaloiset yösämpylät

Karpaloiset yösämpylät ehtivät tuoreina aamiaspöytään, ainakin kiireettömänä viikonloppuna tai talviloma-aamuna. Sekoita ainekset illalla, kohota jääkaapissa, lusikoi taikina pellille ja paista. Edes käsiä ei tarvitse sotkea taikinaan. Ihanan helppoa! Aikaisemmassa postauksessani kerroin kahdesta erilaisesta yösämpylöiden paistotavasta. Tässä vielä kolmas paistotapa, johon idean nappasin Maku-lehdestä. Pitkä paistoaika kuumassa uunissa tekee sämpylöihin tosi paksun ja rapean kuoren. Karploiset yösämpylät (n. 14 […]

Lue lisää

Laskiaispullat mantelimassalla ja omenahillolla

Otin varaslähdön laskiaiseen ja tein laskiaispullia. Laskiaispullat ovat yksinkertaisesti niin hyviä! Tänä vuonna menin kummipoikani ”enemmän on enemmän” -teemalla. Täytin perinteiset mantelipullat itse tehdyllä mantelimassalla, ystäviltäni saadulla kotitekoisella omena-calvadoshillolla ja tietysti kermavaahdolla. Pullat koristelin sokeri-kaneliseoksella. Kiitos Tainalle ja Arille gourmet-hillosta! Viime vuonna lasiaispullat saivat täytteekseen lemon curdia ja minttukermavaahtoa. Niiden ohje löytyy täältä. Pikkupullat Leivo 2 1/2 dl pullataikina vehnäjauhopussin ohjeen mukaan. […]

Lue lisää

Lakritsitaatelit

Idea lakutaateleihin tuli kun sain alkuvuodesta maistaa Green-tuotemerkillä myytäviä lakritsi- ja suklaataateleita. Ne olivat uskomattoman hyviä! Lakritsin suurena ystävänä ajattelin, että niitä voisi kokeilla tehdä myös itse. Minulla oli joulun jäljiltä jääkaapissa tuoreita taateleita, joten tarvitsin vain lakritsijauhetta, koska taateleihin tarvitaan tasan kaksi raaka-ainetta! Greenin taateleissa oli myös öljyä, mutta päätin jättää sen pois. En löytänyt kaupasta lakritsijauhetta, vaan lakritsinjuurijauhetta, joten […]

Lue lisää

Linssibolognese

Tarkoituksenani oli tehdä kasvisbolognese linsseistä, mutta suunnitelmaani tuli muutos, kuten lähes joka kerta kun teen ruokaa. Siinäpä se ruoanlaiton ja leipomisen viehätys  toisaalta piileekin. Aina voi varioida ja tehdä mielensä mukaan. Olin ottanut pakastimesta jauhelihapaketin sulamaan meidän koiravierastamme varten. Ihan kaikkea jauhelihaa en voinut sille kuitenkaan antaa, joten loput päätyivät linssibolognesen joukkoon. Jos haluat tehdä bolognesesta […]

Lue lisää

Harissalla maustettu couscouskeitto

Halusin tehdä jotain täyteläistä, tuhtia ja lämmittävää keittoa kolean päivän vastakohdaksi. Päädyin helppoon tomaattipohjaiseen kasviskeittoon, jonka maustoin harissatahnalla. Halusin  keitosta ruokaisan ja sakean, joten keittoon upposi kasvisten lisäksi purkillinen kikherneitä ja lopuksi vielä hieman couscousia. Harissa on chilipohjainen mausteseos, jota käytetään erityisesti Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Harissalla voi keittojen lisäksi maustaa niin padat kuin kasvis-, kala- ja […]

Lue lisää

Banaani-maapähkinävoijäätelö

Uskomattoman helppo ja jopa terveellinen vegaanijäätelö on rakenteeltaan ihanan samettinen ja maku yllättää positiivisesti. Välttämättä ei arvaisi, että jäätelöön on käytetty tasan kolme raaka-ainetta. Pelkkä pakastettu banaanikin riittäisi. Banaani-maapähkinävoijäätelö eli nice cream tai nana nice cream (1 annos/ 1 pallo) 1 tummunut banaani 2 rkl maapähkinävoita (smooth) ripaus kardemummaa Viipaloi  banaani ja pakasta viipaleita vähintään 3 tuntia. Kaada jäiset […]

Lue lisää

Salviapasta

Herkullinen salviapasta on iltalialainen klassikkoruoka. Super yksinkertainen ja super helppo pasta valmistuu muutamasta aineksesta pastan kiehuessa. Pasta maistuu sellaisenaan, mutta sopii myös broilerin, lohen tai katkarapujen kanssa.   Salviapasta (3-4 annosta) 300 g linguinepastaa tai spagettia 1-2 valkosipulinkynttä n. 40 g voita 2-3 rkl ekstra neitsyt oliiviöljyä, sitruuna 1 ruukku salviaa n. 2 rkl sitruunanmehua […]

Lue lisää

Mausteinen tomaattikeitto

Keittoja pitäisi tehdä useammin, tuumailin ääneen jälleen yhden kerran. Siispä tuumasta toimeen. Ajatuksenani oli tehdä lämmittävän mausteinen tomaattikeitto. Keitto sai vaikutteita Lähi-idän keittiöstä kun maustoin sen juustokuminalla, korianterilla, chilillä, valkosipulilla ja inkiväärillä. Keitto sopii kaikille, myös vegaanihaasteeseen osallistujille eli vegaanista tammikuuta viettäville. Mausteinen tomaattikeitto (2-3 annosta) I (100 g) sipuli 2 valkosipulinkynttä 1/2-1 mieto chilipalko tai 1/2-1 […]

Lue lisää

Maapähkinävoi-kaurapallot

Maapähkinävoifanit pitävät näistä maapähkinävoi-kaurapalloista takuuvarmasti. Ne ovat sekä koukuttavan hyviä että helppotekoisia. Palloihin käytin maapähkinävoin ja kaurahiutaleiden lisäksi tuoreita taateleita, joista kerroinkin jo aikaisemmin taatelityffeleiden yhteydessä. Maapähkinävoi-kaurapallot on tosi helppo tehdä soseuttamalla ainekset keskenään. Näitä pallot ovat sekä herkullisia että melko terveellisiäkin. Maapähkinä-kaurapallot (n. 14 kpl) 6 (100 g) tuoretta taatelia 1 dl kaurahiutaleita (gluteenittomia) 1/2 dl maapähkinävoita […]

Lue lisää

Kokostoppar eli kookospusut ja portviiniglögi

Kokostoppar-leivonnaiset ovat Ruotsissa klassikkoja, vaikka niiden sanotaan olevan alunperin kotoisin Italiasta tai Ranskasta. Ruotsalaisissa ruokalehdissä kokostoppar-leivonnaisia näkyy melko usein, mutta Suomessa en ole näihin törmännyt. En löytänyt näille edes suomenkielistä nimeä. Tarkasti suomennettuna nämä olisivat kookoshuippuja, mutta ehkä nimeäisin ne mielummin kookospusuiksi. Kookospusut valmistetaan yksinkertaisimmillaan neljästä raaka-aineesta: voista, sokerista, kananmunista ja kookoshiutaleista. Minä maustoin taikinanan vielä appelsiinin raastetulla […]

Lue lisää

Taatelitryffelipallot

Taatelitryffelipalloihin käytin tuoreita taateleita, jotka tekivät tryffeleistä suussa sulavan samettisia ja pehmeitä. Pallot oli tosi helppo tehdä. Surautin ainekset tehosekoittimella ja pyöritin minikokoisiksi palloiksi. Juhlavia minipalleroista tuli kuin sumutin niiden pinnalle metallinhohtoista koristelupuuteria! Kyllä vain, syötävää koristelupuuteria. Puuteri oli minulle uusi tuttavuus ja sillä sai helposti hieman säihkettä muuten tummiin ja yksivärisiin tryffeleihin. Tässä oiva viimehetken gluteeniton ruokalahjavinkki, joka sopii […]

Lue lisää

Glögillä maustetut sipuli-vuohenjuustopalat

Saisiko olla pari suolaista herkkupalaa glögin kanssa? Usein pieni suolainen pala maistuukin lähes kaikille. Tein sipuli-vuohenjuustopalat valmiiseen voitaikinaan. Haudutin punasipulitäytteen glögissä ja viimeistelin palat vuohenjuustolla sekä mantelilastuilla. Sipulitäytteen voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen jääkaappiin, jolloin lämpimäisiä voi leipoa tarpeen mukaan. Glögillä maustetut sipuli-vuohenjuustopalat (n. 18 palaa) 300 g (3 kpl) voitaikinalevyjä (pakaste) Täyte 3 (300 g) […]

Lue lisää

Tule, tule hyvä kakku…

Tuli tosi, tosi hyvä kakku: appelsiini-taatelikakku. Perinteinen taatelikakku on yksi joulun suosikeistani. Keittiön pöydällä olleet appelsiinit antoivat idean yhdistää taatelikakkuun appelsiinia. Keitin taatelit soseeksi appelsiinimehussa ja raastoin vielä kuortakin mausteeksi. Joskus olen käyttänyt keitinliemenä vahvaa Parisienne-kahvia, mikä sopii sekin mainiosti taateleiden pehmeään makuun. Kakku on mitä mainioin myyjäisleivonnainen tai ruokalahja. Taatelikakun voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen mehevöitymään. […]

Lue lisää

Juuripersilja-papukeitto ja paistettu halloumi

Pidän keitoista, mutta huomaan, että niitä tulee tehtyä jostain syystä melko harvoin. Keitto- ja pataruoat ovat helppoja tehdä ja ne usein vain paranevat lämmitettäessä. Keittoa kannattaakin tehdä iso kattilallinen, jolloin siitä riittää seuraavaksikin päiväksi. Juuripersilja ei ehkä ole kaikkein tutuin raaka-aine, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juures. Ulkonäöltään se muistuttaa hyvin paljon palsternakkaa. Raakana juuripersilja tuoksuu ja […]

Lue lisää

Maapähkinävoi-puolukkajäätelö

Koukuttava maapähkinävoi-puolukkajäätelö tehdään ilman jäätelökonetta. Maapähkinävoin ja suolapähkinöiden suolaisuus korostaa jäätelön makua, pirtsakka puolukka taittaa puolestaan makeutta. Yhdistelmä on kokeilemisen arvoinen! Mikä parasta, jäätelön voi tehdä pakastimeen hyvissä ajoin, joten se sopii hyvin juhlien jälkiruoaksi. Itsenäisyyspäiväkin on jo parin viikon kuluttua. Maapähkinävoi-puolukkajäätelö 3 dl kuohu- tai vispikermaa 2 dl maustamatonta jogurttia 1 prk (397 g) kondensoitua […]

Lue lisää

Kookos-kaurakeksit

Jostain syystä olen aina pitänyt kauraleivonnaisista, kuten kauralastuista tai -kekseistä, kaurapaistoksista ja kauratoskasta. Ne ovat helppoja valmistaa ja niihin löytyy aina raaka-aineita kun leipomisvimma iskee.  Kookos-kaurakeksit (n. 26 kpl) 100 g voita 2 dl fariinisokeria 1 kananmuna 2 dl kaurahiutaleita 1 dl kookoshiutaleita 1 dl graham- tai vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1 tl kanelia 1/2 […]

Lue lisää

Kurpitsakeitto ja paistetut suppilovahverot

Sesongin pehmein keitto syntyy myskikurpitsasta. Keltaisen keiton pinnalle ripottelin paistettuja suppilovahveroita, jotka maustoin rosmariinilla. Erilaisia kurpitsoja on hyvin saatavilla. Myskikurpitsan tunnistaa sen keilamaisesta muodosta. Myskikurpitsassa on hieman pähkinäinen aromi ja se kypsyy melko nopeasti. Sosekeittojen lisäksi myskikurpitsa sopii hyvin uunissa paahdettavaksi. Paloittele kuorittu myskikurpitsa, pyöräytä öljyssä ja mausta suolalla, pippurilla sekä haluamillasi yrteillä. Levitä palat […]

Lue lisää

Melanzane alla parmigiana eli munakoisovuoka

Melanzane alla parmigiana on yksi italialaisen keittiön lahjoista maailmalle. Se tehdään yksinkertaisista ja hyvistä aineksista, ehkäpä juuri siksi lopputuloksena on yksi maailman maukkaimmista kasvisruoista. Ruoan valmistamiseen kannattaa varata reilusti aikaa, mutta se kannattaa! Melanzane alla parmigiana (4 annosta) 2-3 (n. 1 kg) munakoisoa n. 2 tl suolaa 2-3 rkl oliiviöljyä 2 (à 125 g) palloa mozzarellaa […]

Lue lisää

Inkiväärinen omenapiirakka

Nyt on omenoiden aika! Kaupoissa ja toreilla on saatavilla monipuolisesti eri omenalajikkeita sekä suomalaisia että eurooppalaisia. Myös Euroopassa omenoiden satokausi on parhaimmillaan. Itse pidän tietysti kotimaisista, mutta myös italialaisista omenoista.  Omenapiirakkaan valitsin ehdottomasti suomalaisia omenoita. Suomessa eri lajikkeita on kymmenittäin. Minulla oli ihanan aromaattisia, hieman hapokkaita ja sopivan makeita Amorosa-omenoita. Suomalaisten omenoiden kuori on ohut ja rakenne mukavan hajoava, […]

Lue lisää

Maapähkinävoitiikerikakku

Hurahdin maapähkinävoihin toden teolla muutama vuosi sitten kesälomamatkalla Kosilla. Siellä sitä oli tarjolla aamiaispöydässä. En tosin syönyt maapähkinävoita amerikkalaiseen tapaan leivän kanssa, vaan innostuin maustamaan sillä kreikkalaista jogurttia. Annokseen paloittelin vielä runsaasti tuoreita hedelmiä ja mansikoita. Vieläkin muistan, miten hyvältä aamiaisjogurttini maistui. Maapähkinävoi on ihanan monikäyttöistä. Sitä voi lusikoida sellaisenaan suuhun, käyttää leivontaan ja ruoanlaittoon, lisätä kaurapuuron […]

Lue lisää

Piparjuurinen punajuuritahna

Punajuuri ja piparjuuri on mitä mainioin makuyhdistelmä. Mehevän punajuuren makeus saa raikkaan kontrastin kipakasta piparjuuresta.  Tahna sopii leivän levitteeksi tai lisäkkeeksi sellaisenaan. Sopii myös vegaaneille. Piparjuurinen punajuuritahna 3 (400 g) punajuurta keitettynä 1 dl auringonkukansiemeniä 2 rkl mietoa öljyä (käytin kylmäpuristettua auringonkukkaöljyä) n. 1 rkl sitruunanmehua 2-3 rkl piparjuurta raastettuna n. 1/2 tl suolaa Kuori kypsät […]

Lue lisää