Anna äänesi kuulua. Perusta blogi!

Fenkoli-kalakeitto

Fenkoli-kalakeiton välimerellinen makumaailma toimii loistavasti, onhan fenkoli on klassinen kalan kumppani. Tässä keitossa kukkakaali, jota puolestaan harvemmin tulee yhdistettyä kalakeittoon, korvaa perunan. Mausteeksi reilusti sitruunaa, valkosipulia ja kapriksia. Älä säikähdä pitkää ainesosaluetteloa, suurin osa raaka-aineista on tuiki tavallisia. Tämän ohjeen olen muokannut entisen kollegani, Ritvan, tekemästä ohjeesta. Terkkuja Savitaipaleelle! Fenkoli-kalakeitto (5 annosta) 500 g siikafileetä 1/2 […]

Lue lisää

Siemenleipä

Pääsiäisenä tuli nautittua perinteisiä ja uusia pääsiäisruokia ja -herkkuja oikein kunnolla. Siskoni tekemä siemenleipä oli tämän pääsiäisen uusi suosikki. Leipä on superhelppo tehdä: ainekset vain sekoitetaan keskenään, seos levitetään pellille ja paistetaan. Proteiinipitoinen leipä on täysin jauhoton, joten se sopii vilja-allergisille ja keliaakikoille. Leivän rakenne on pehmeä, ehkä hieman keksimäinen tai teeleipämäinen. Leipä maistui sellaisenaan ja […]

Lue lisää

Hernetahnalla täytetyt kurkkuveneet

Keväiset kurkkuveneet on lastattu herne-fetatahnalla. Tarjoa alkupalaksi tai aperitiivin yhteydessä pienenä tapas-palana. Hienoissa ravintoloissa tarjotaan keittiön tervehdyksiä. Tämä voisi olla kotoinen keittiön tervehdys, esimerkiksi pääsiäisenä. Hernetahna sopii myös sellaisenaan leivän levitteeksi tai vaikkapa salaattiin. Kurkkuveneet (4 annosta, noin 8 kappaletta) 1/2 (n. 150 g) paksuhkoa kurkkua Hernetahna 100 g suomalaisia herneitä (pakaste) n. 50 g salaattijuustokuutioita öljymarinadissa […]

Lue lisää

Gluteeniton nutella-suklaakakku

Maailman helpoin gluteeniton nutella-suklaakakku tehdään kikherneistä! Kuulostaa yhtä villiltä idealta kuin aikaisemmin postaamani mustapapubrownien ohje. Kikherneitä ei maista, vaikka tietää mitä kakku pitää sisällään. Suosittelen siis rohkeasti kokeilemaan. Kakku maistuu sellaisenaan, mutta voit myös halkaista sen ja täyttää aprikoosi-, appelsiini- tai vadelmahillolla.   Gluteeniton suklaakakku 200 g tummaa suklaata 50 g voita 2 tlk (à 380/230 g) kikherneitä […]

Lue lisää

Sushiburrito

Minulla taitaa olla menossa jonkinlainen sushibuumi. Sushikulhojen jälkeen vuorossa olivat sushiburritot. Niissä yhdistyivät meksikolaisen burriton helppo syötävyys ja japanilaisen sushin ainekset. Sushiburriton sisään voi melko vapaasti sujauttaa täytteitä oman maun mukaan. Minä käytiin perinteisen lohen asemasta savustettuja muikkuja ja majoneesin korvasin uudella ihastuksellani: wasabituorejuustolla. Muhkea ja mehevä rulla tainnutti isommankin nälän. Sushiburrito (4 kappaletta) 250 g sushiriisiä 3 rkl riisiviinietikkaa 1 […]

Lue lisää

Mokkamutakakku

Haarukka oikealla -blogi täyttää tänään vuoden. Kiitoksia kaikille lukijoille ja kannustajilleni! Nimen keksiminen blogille oli yllättävän vaikeaa, tuntui, että kaikki hyvät ja osuvat nimet oli jo käytetty. Onneksi ystäväni auttoivat. Nimiehdotuksia tuli tosi paljon, kiitos vielä heille. Haarukka oikealla -nimeä ehdotti lapsuudenystäväni. Hän asui pitkään Luxemburgissa ja siellä on kiva ravintola nimeltä La Fourchette à Droite eli […]

Lue lisää

Sushikulho

Sushien väkertämien on mielestäni melko työlästä. Sushin makumaailman houkuttelemana tein sushiaineksista helppotekoisen kulhoruoan. Riisin tilalla käytin ohraa, koska se on mielestäni maukkaampaa. Wasabin korvasin wasabituorejuustolla ja kalana oli loimulohta. Kulhoruokien suosio on suuri, eikä ihme, sillä ne ovat helppoja ja herkullisia. Erilaisten viljojen päälle kasataan mahtavia makuaineksia ja nautitaan kulhosta. Vaikka sushikulhon ainekset olivat kylmiä, ruoka ei tuntunut […]

Lue lisää

Spagettilasagne

Spagettilasagnessa lasagnelevyt on korvattu raa`alla spagetilla. Jauhelihakastike tehdään kuten tavallisessa lasagnessa. Juustokastikkeen korvaa kiehautettu maito, jonka joukkoon lisätään sinihomejuustoa. Juustokastiketta ei siis suurusteta. Spagetti turpoaa kypsennyksen aikana sekä leveys että pituussuunnassa ja imee itseensä nestettä. Spagettilasagne (4-5 annosta) 250 g täysjyväspagettia Jauhelihakastike 400 g jauhelihaa 1 (100 g) sipuli 2 valkosipulinkynttä 1 tlk (500 g) tomaattimurskaa […]

Lue lisää

Mehevät omanamuffinit

Omenamuffinit tehdään omenasoseesta, mantelijauheesta ja jogurtista, mutta ilman rasvaa. Lisäksi muffinit ovat gluteenittomia. Tämä yhtälö saattaa kuulostaa epäilyttävältä, mutta usko tai älä, muffineista tulee upean meheviä ja maukkaita. Ajattelin joskus kokeilla näitä myös porkkanasta. Omenamuffinit (9 kappaletta) 2 dl (200 g) omenasosetta TAI 2 (250 g) omenaa 1 rkl sitruunanmehua 1 rkl sokeria Taikina 2 kananmunaa 2 […]

Lue lisää

Linssi-avokadosalaatti ja sinappivinegretti

Linssi-avokadosalaatti mehevöityi sinappivinegretillä. Vinegretti eli öljy-etikkakastike sopii lähes salaatille kuin salaatille. Vinegretti koostuu kolmesta osasta: öljystä, haposta ja mausteista. Perusohje on helppo muistaa: kolme osaa öljyä ja yksi osa happoa. Sen jälkeen vinegrettiä voikin varioida loputtomiin. Kokeile erilaisia öljyjä, kuten oliivi-, rypsi-, pähkinä-, avokado- tai kurpitsansiemenöljyä. (Osan öljystä voit korvata vedellä.) Hapoksi käy sitruunan- tai limetinmehu […]

Lue lisää

Kotiruokaa kiitos!

Välillä en keksi, enkä edes jaksa miettiä, mitä tekisin ruoaksi. Silloin kunnon kotiruoka on aina hyvä valinta. En varmasti ikinä kyllästy uunijuureksiin. Ne on superhelppo valmistaa, niistä raaka-aineista, mitä kaapista sattuu löytymään. Juuresten kaveriksi tein lihapullia, jotka myös valmistuvat näppärästi uunissa. Jääkaapissa oli maa-artisokkia, palsternakkoja, perunoita ja porkkanoita. Paloittelin ne, pyöräytin sitruunaoliiviöljyssä (olette varmaan havainneet, että sitruunalla […]

Lue lisää

Meksikolainen chilpotle kanapata

Meksikolainen chilpotle  kanapata muhii herkullisen meheväksi uunissa. Chilpotle tai chipotle (molempia nimiä käytetään) tarkoittaa savustettua chiliä.  Käytin pataan valmista meksikolaista chilpotlekastiketta, joka on hyvin tulista, mutta lempeän savuista. Pata kannattaa valmistaa koipi-reisistä. Ne tekevät padasta erityisen maukkaan. Tarjoa tortillojen, pitaleipien tai uuniperunoiden täytteenä. Se sopii myös riisin tai ohran kanssa. Salaatti, avokado ja ranskankerma täydentävät aterian. Meksikolainen chilpotle kanapata (6-7 […]

Lue lisää

Mango-mozzarellasalaatti

Mango-mozzarellasalaatti on värikäs vaihtoehto perinteiselle tomaatti-mozzarellasalaatille. Värikästä viikkoa! Mango-mozzarellasalaatti (2-3 annosta) 1 mango 1 tomaatti n. 100 g kurkkua 1 pet (220/125 g) bufala di mozzarellaa tuoretta basilikaa (sitruuna)oliiviöljyä mustapippuria Kuori ja viipaloi mango. Leikkaa tomaatti sekä kurkku puoliksi ja edelleen viipaleiksi. Levitä ainekset vadille. Revi mozzarella ja lisää se salaattiin. Ripottele pinnalle runsaasti basilikaa. Lorauta […]

Lue lisää

Blinit

Blinit ovat ehdotonta talviruokaa. Niiden pitää olla sopivan happamia, kuohkeita ja pinnaltaan rapeita. Tällä kertaa tein blinit täysin tattarijauhoihin, jotta ne sopivat myös keliaakikko-vieraallemme.  Tarjosin blinit pääruokana, joten lisäkkeitä oli runsaasti. Tarjolla oli klassisen mäti-sipuli-smetana-tilliyhdistelmän ohella Cavi-Art -”kasvismätiä”, joka on tehty merilevästä. Se sopii niin kasvissyöjälle kuin kala-allergisellekin.  Itse tehty perinteinen sienisalaatti maistui pitkästä aikaa taivaalliselle. […]

Lue lisää

Laskiaispullat uudella ja perinteisellä tavalla

Laskiaisessa parasta on laskiaispullat. Onneksi herkuttelun voi aloittaa jo hyvissä ajoin ennen laskiaista. On makuasia millä täytteellä pullansa haluaa: hillolla, mantelimassalla vai jopa jollain muulla? Laskiaispullat saivat täysin uuden tvistin kun käytin hillon tilalla lemon curdia ja maustoin kermavaahdon mintulla. Lemon curdin voit tehdä itse tai ostaa valmiina kaupasta.  Jos kallistut perinteisten mantelipullien kannattajiin, suosittelen, […]

Lue lisää

Paahdettu ruusukaali

Ruusukaali rakastaa paahtamista. Näin ruusukaalin ominainen maku saa kokonaan uudenlaisen syvän ulottuvuuden. Paahdoin (puhun paahtamisesta, koska tässä vaiheessa käytin rasvaa vain nimeksi) ruusukaaleja leikkauspinta alaspäin keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes leikkauspinta oli saanut tumman ruskean värin ja ruusukaalit olivat pehmenneet sisältä. Sen jälkeen lisäsin pannulle voita ja jatkoin paistamista vielä muutaman minuutin ajan. Lopuksi juoksevaa hunajaa ja […]

Lue lisää

Rapea karpalo-siemennäkkäri

Tästä näkkäristä tulee erityisen rapeaa. Näkkäri on superhelppo tehdä, mutta malta antaa taikinan turvota rauhassa. Voit tehdä näkkäristä helposti gluteenittoman version kun käytät puhdasta kauraa ja tattarijauhoja. Rouskuva näkkäri maistuu sellaisenaan, juustojen tai viimeksi postaamani vuohenjuusto-hernesalaatin kanssa. Kuivatut karpalot antavat näkkärille väriä ja hiukan makeutta. Rouskis! Rapea karpalo-siemennäkkäri (pellillinen) 1 dl kaurahiutaleita 1 dl auringonkukansiemeniä 1/2 dl […]

Lue lisää

Vuohenjuusto-hernesalaatti

Suosin tavallisesti tuoreita kasviksia, paria poikkeusta lukuun ottamatta. Pakastimestani löytyy lähes aina herneitä ja pinaattia, ainakin näin talvisin. Suomalaiset pakasteherneet ovat kauniin värisiä, makeita ja aromikkaita. Olen joskus verrannut suomalaisia, ruotsalaisia ja puolalaisia herneitä keskenään, ja kuten arvata saattaa, suomalaiset herneet voittivat vertailun kirkkaasti. Ne olivat todella makeita ja maukkaita, muut olivat puolestaan mauttomia ja tärkkelyksisiä. Suomen pitkät […]

Lue lisää

Ripaus kesää talven keskelle: halloumi-appelsiinisalaatti

Kasvisten kulutus on mukavasti lisääntynyt viimeisen vuoden aikana. Suosituksena on kuusi kourallista kasviksia eli puoli kiloa päivässä. Satokauden kasviksia kannattaa suosia, koska ne ovat silloin parhaimmillaan, runsaimmillaan ja edullisimmillaan. Kaupassa tämä näkyy siinä, että satokauden kasvikset saavat runsaammin myyntitilaa. Niitä ei siis voi olla huomaamatta. Appelsiinit ovat nyt erityisen mehukkaita ja aromikkaita. Avokadot ovat  tällä hetkellä […]

Lue lisää

Poroburgerit ja pikkelöity punasipuli

Edellisessä postauksessani hauduttelin poronkäristystä reilun satsin. Pitkään, noin kolme tuntia hautunut käristys oli maukasta ja mureaa, todellista talviruokaa. Seuraavana päivänä jäljelle jäänyt poronkäristys jalostui poroburgeriksi, jonka lisäkkeeksi tein pikkelöityä punasipulia. Upean värinen pikkelöity punasipuli sopii myös monien muiden ruokien lisäkkeeksi, leipien päälle ja salaatteihin. Pikkelöity punasipuli 2 (n. 250 g) punasipulia 2 rkl öljyä 1/2 dl punaviinietikkaa 2 […]

Lue lisää

Yksinkertaista ja hyvää: pitkään haudutettu poronkäristys

Trendejä tulee ja menee. Välillä tuntuu, ettei perässä pysy. Tämän päivän trendi on jo huomenna vaihtunut tai ainakin synnyttänyt vähintään kolme uutta trendiä. Joulun jälkeen minulle maistuvat konstailemattomat perusruoat ja -maut. Viikonloppuna tein ison annoksen poronkäristystä, jota haudutin 120-asteisessa uunissa reilut pari tuntia. Suomalaista ”slow foodia” parhaimmillaan. Hitaasti, miedolla lämmöllä kypsyneestä poronkäristyksestä tuli mureaa ja tiivisaromista, hieman jopa nyhtöporoa muistuttavaa. (Tiedän kyllä, […]

Lue lisää