Anna äänesi kuulua. Perusta blogi!

Dijonin broileri-sienipata ja peruna-palsternakkasose

Viikonlopun sienireissun saaliimme oli ruhtinaalliset 5 suppilovahveroa ja 10 puolukkaa -puhun siis kappalemääristä. Edellisenä viikoloppuna keräsimme 5 ämpäriä puolukoita ja kaupan päälle löysimme vielä pari litraa suppiksia… Saalista tai ei, metsässä samoilu on mielestäni mukavaa ulkoilua. Retken jälkeen oli kunnon nälkä ja sieniruokaa oli ehdottoasti saatava.  Pakastimestani löytyi onneksi viimevuotisia suppiksia, joista tein Dijon kokojyväsinapilla […]

Lue lisää

Burrata -pala luksusta

Oletko jo maistanut burrataa? Itse maistoin sitä vasta tänä syksynä. Makuelämys oli lähes taivaallinen. Burrata on italialaista mozzarellasta valmistettua juustoa. Se on alunperin kehitetty mozzarellan valmistamisesta syntyvien ylijäämäpalojen ja heran hyödyntämiseksi. Burrata muistuttaa nyyttiä tai pussukkaa. Se valmistetaan venyttämällä mozzarellamassasta pussi, joka täytetään tuoreella kermalla ja mozzarellapaloilla. Juustoa revittäessä tai leikattaessa upea kermainen massa valuu herkullisesti ulos. Burrata syödään […]

Lue lisää

Suolakinuskilla kuorrutetut mokkapalat

Suolalla maustettu kinuski eli salted caramel on ollut maailmalla melkoinen hitti jo jonkin aikaa. Makean ja suolaisen liitto toimii leivonnaisissa hyvin. Suola korostaa makeutta ja antaa hieman särmikkyyttä. Yhdistin suolakinuskin suomalaisten ikisuosikkileivonnaiseen eli mokkapaloihin.  Maustoin taikinan espressolla ja tuoreella inkiväärillä. Suolapähkinät ja sormisuola viimeistelivät leivonnaisen. Suolakinuskilla kuorrutetut mokkapalat 150 g voita tai leivontamargariinia 2 dl espressoa tai vahvaa kahvia 2 […]

Lue lisää

Koskenlaskijan kaalipata

Kaali on nyt parhaimmillaan ja edullisimmillaan, joten sitä kannattaa käyttää runsain määrin. Kaaliruoat kuuluvat ehdottomasti syksyyn, erityisesti erilaiset laatikot ja padat. Kaali kypsyy tähän aikaan vuodesta nopeasti, mutta talvella haudutusaikaa kannattaa pidentää. Aikaisemmassa postauksessani tein kaalipataa kreikkalaisittan maustettuna. Nyt kaalipata, muuttui juustoiseksi Koskenlaskija-versioksi. Kannattaa käyttää paketissa olevaa, leikattavaa Koskenlaskijaa. Markkinoilla on myös Koskenlaskija Ruoka -nimellä myytävää juustoa tölkkiin pakattuna. Se on löysää, lähes […]

Lue lisää

Hävikkiviikon helpot rieskat

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Toivottavasti se herättää ajatuksia siitä, miten jokainen voisi omalta osaltaan vähentää ruokahävikkiä. Olen huomannut, että viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen -merkinnät menevät usein sekaisin.  Viimeinen käyttöpäivä merkitään tuotteisiin, jotka ovat hyvin herkästi pilaantuvia, kuten esimerkiksi jauheliha tai pakattu tuore kala. Viimeinen käyttöpäivä tarkoittaa päivää, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi. Sitä […]

Lue lisää

Helppo mango-banaani-maapähkinäjäätelö

Suomalaiset syövät eniten jäätelöä Euroopassa, keskimäärin noin 14 litraa/vuosi/henkilö. Täytyy myöntää, että itse kuulun tähän ryhmään. Vaniljajäätelö on ehdottomasti suosikkini, koska se ei ole niin makeaa kuin maustetut jäätelöt ja sitä voi varioida omien mielitekojen mukaan. Kokeilin jäätelölle terveellisempää vaihtoehtoa: mango-banaanijäätelöä. No, oikeasti sitä ei voisi kutsua jäätelöksi, mutta jäätelö-sana kuvaa koostumusta kuitenkin parhaiten. Tämän hetkinen […]

Lue lisää

Kaalipata kreikkalaiseen tapaan

Kesäkaali onnyt parhaimmillaan. Se on mehevää, makeaa ja nopeasti kypsyvää. Tein siitä helpon kaalipadan. Kreikkalaista makua pataan sain lampaan jauhelihasta, fetajuustosta, valkosipulista ja mintusta. Ruoka valmistuu noin puolessa tunnissa, kunhan muistat ottaa lampaan jauhelihan sulamaan ajoissa. Kaalipata vaati kaverikseen suomalaisen säväyksen ja tarjosin sen pulmupuolukoiden kanssa, joista olen jo aikaisemmassa postauksessani kertonut. Kaalipata kreikkalaiseen tapaan (3-4 annosta) 1 […]

Lue lisää

Granola eli itse tehty muromysli kvinoasta

Granola eli itse tehty muromysli on terveellinen ja herkullinen. Granolaan saa upotettua kätevästi kaikki vajaat pussit hiutaleita, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä tai marjoja. Tämä granola saa erityistä rapeutta kvinoasta, joka käytetään tähän ilman keittämistä. Kvinoa vain huuhdellaan huolellisesti lämpimällä vedellä, jotta sen pinnalla oleva saponiini häviää. Maukas, terveellinen ja rapea granola aloittaa aamun nautinnollisesti. Granola […]

Lue lisää

Helpompi marjapiirakka mamman tapaan

Mamman marjapiirakka on jo klassikko vailla vertaa. Tämä on minun yksi käytetyimmistä resepteistäni, jonka ole joskus kirjoittanut pienelle pahville ja samaan pahviin olen liittänyt muutamia muitakin lempireseptejäni. Pahvireseptiä en uskalla siirtää mihinkään reseptivihkoon tai sähköiseen arkistoon, koska sitten en sitä todennäköisesti enää löytäisi. Tämä on resepti on mamman marjapiirakan helpompi versio, jota tulee tehtyä säännöllisesti […]

Lue lisää

Raparpericurd ja vino pino lettuja

Kesä ja letut sopivat mielestäni täydellisesti yhteen. Ei ole väliä, paistaako vai sataako, letut maistuvat joka tapauksessa. Välillä makeiden ja välillä suolaisten täytteiden kanssa. Tällä kertaa pidin lettukestit ja täytteinä tarjosin raparpericurdia, mansikoita ja jäätelöä. Raparpericurd sopii myös sellaisenaan jäätelön, viilin ja jogurtin kaveriksi. Kannattaa kokeilla myös vuohenjuuston tai brien kanssa. Valmista ensin raparpericurd, jotta se ehtii jäähtyä […]

Lue lisää

Täydellinen halloumisalaatti

Täydelliset raaka-aineet = täydellinen halloumisalaatti! Onnistuin ostamaan kesän parhaat nektariinit, jotka olivat juuri ihanteellisen kypsiä, herkullisen makeita ja todella mehukkaita. Itse poimimani metsävadelmat, kypsät ja aromikkaat tomaatit, yhdistettynä halloumin suolaisuuteen… Halloumin paistoin kevyesti pannulla ilman rasvaa, lisäsin joukkoon siemensekoitusta, jotka paistuivat halloumin rasvassa ja maustuivat samalla sopivasti suolalla. Halloumin jälkeen pannulle pääsi vielä ohueksi viipaloitua […]

Lue lisää

Paahdetut kikherneet

Paahdetut kikherneet maistuvat sellaisenaan terveellisenä naposteltavana. Kikherneet sisältävät paljon proteiineja ja kuituja. Voit lisätä niitä salaatteihin, keiton päälle tai tarjota ne lisäkkeenä. Voit tarjota ne lämpiminä tai kylminä. Varo, näihin voi jäädä koukkuun! Paahdetut kikherneet  1 tlk (380/230 g) kikherneitä 1 rkl oliiviöljyä 1/4 tl suolaa ripaus mustapippuria (n. 1/2 tl juustokuminaa tai savupaprikajauhetta) Huuhdo ja valuta kikherneet […]

Lue lisää

Kesän mansikkaleivät

Sää suosi loman viimeistä mökkiviikonloppuamme. Pystyimme nauttimaan aamupalaa auringonpaisteessa ihanien ystäviemme seurassa. Mansikoita on tullut syötyä muodossa jos toisessa. Niin myös leivän päällä. Mökillä ollessamme vakio-ostoksiini kuuluvat Vehmersalmen riihiruisleipä ja Leppävirran KE-leivän kaurainen mallasleipä. Voisi sanoa, että molemmat leivät jopa paranevat vanhetessaan. Vehmersalmen riihiruisleipää saa ainakin Kuopion kauppahallista Tildan puodista ja Päivärannan KCM-marketistakin sitä löytyy melko usein. Mallasleipää […]

Lue lisää

Helppo juustokakku ilman uunia tai liivatetta

Helppo juustokakku valmistuu näppärästi ilman uunia tai liivatetta. Se sopii hyvin  juhlistamaan naisten viikon nimipäiväsankareita. Tämän ohjeen sain siskoltani, joka on armoitettu leipoja ja ruoanlaittaja. Siskoni oli puolestaan saanut ohjeen yhteiseltä ystävältämme. Kiitos molemmille! Helppo juustokakku 250 g Digestive-keksejä 75 g voita Täyte 2 dl kuohu- tai vispikermaa 200 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia) 1 dl […]

Lue lisää

Tulppion Tuopin tammukkapata

Pääsin nauttimaan lankoni tekemää Tulppion Tuopin tammukkapataa. Se oli valmistettu Tulppiojoesta perhokalastetuista tammukoista. Tulppio sijaitsee Itä-Lapissa Savukosken maisemissa. Sain myös reseptin ja luvan julkaista sen. Tammukoiden eli järvitaimenien tilalla voit kokeilla rautua tai jopa isoja muikkuja. Tämä pata tehtiin kaasugrillissä ja se oli aivan mielettömän maukasta. Voin vain kuvitella, miltä se maistuisi Lapissa, kalastuspäivän jälkeen, nuotiolla […]

Lue lisää

Gluteeniton suklaabrownie mustapavuista

Suomalainen ei usko ennen kuin itse kokeilee -vai miten se sanonta menikään? Epäilys piti paikkansa, ainakin minun kohdallani törmätessäni mustapavuista tehtyihin makeisiin leivonnaisohjeisiin. Eihän siinä auttanut muu, kuin ruveta leivontapuuhiin ja kokeilemaan mitä tuleman pitää. Lopputuloksena oli suussasulavan mehevä ja täyteläinen brownie, joka tehtiin siis mustapavuista! Kaiken lisäksi brownie on gluteeniton ja myös lähes viljaton. Jos tarvitset täysin viljattoman […]

Lue lisää

Kesäruokaa: lohta ja piparjuuri-omenasalsaa

Kesäruoka on mutkatonta, vaivatonta ja yksinkertaisesti niin hyvää. Raaka-aineet maistuvat jo sellaisenaan upeilta ja raikkailta.  Uudet perunat erilaisten kalojen ja salaatin kanssa on meillä alkukesän vakioruokaa. Kylmäsavulohen kanssa tein piparjuurella maustettua omenasalsaa, jota voisin kokeilla myös graavilohen tai matjessillin kanssa. Lohta ja omenasalsaa (2-3 annosta) 150-200 g kylmäsavulohiviipaleita 1 (250 g) omena 1-2 rkl sitruunanmehua […]

Lue lisää

Appelsiininen raparperitiramisu

Tein appelsiinista raparperitiramisua juhannukseksi mökille Vehmersalmelle. Se oli tosi helppo tehdä ja kuljettaa vuoassaan kylmälaukussa kylmävaraajien kanssa. Ajomatka Helsingistä kesti noin viisi tuntia ja tiramisu säilyi todella kylmänä mökille saakka. Lisäksi tiramisun pystyi loistavasti tekemään edellisenä päivänä. Näin myös maut tasaantuivat ja kakku ehti kostua sopivasti. Sain työkaveriltani meheviä raparperejä, jotka olivat kasvaneet lähes jättimäisiksi, […]

Lue lisää