Anna äänesi kuulua. Perusta blogi!

Västerbottensost-lohi-parsapiirakka

… ja tosi hyvä hiivataikinapohja. Upeat ainekset piirakan täytteessä: Västerbottensost, kylmäsavulohi ja tuore parsa, ansaitsevat myös maukkaan pohjan. Piirakoissa käytetään tavallisesti suolaista murotaikinaa. Se on helppo tehdä, rakenteeltaan mukavan murea, mutta rasvainen ja valitettavan usein hieman vaatimaton maultaan. Hiivataikinapohja on mielestäni maukkaampi, mutta tietysti työläämpi. Sen kypsyminen on lisäksi epävarmaa, varsinkin jos täytteenä on hyvin kosteita aineksia. En tavallisesti käytä valmiita taikinoita, poikkeuksena taitaa olla valmis voitaikina, josta saatan tehdä joulutorttuja. Nyt olen kuitenkin ihan innoissani valmiista Pirkka gluteenittomasta kauraleipätaikinasta, josta voi leipoa sämpylöitä, leivän tai ihan upean piirakan. Taikina toimii loistavasti kun sulatat sen yön yli jääkaapissa, kaulit piirakkavuokaan sopivaksi levyksi, annat kohota 30 minuuttia, täytät ja paistat. Pohja leipoutuu tosi helposti, kypsyy uskomattoman upeasti ilman esipaistamista, on maukas ja mehevä.  En ole keliaakikko enkä noudata gluteenitonta ruokavaliota, joten vertaan tätä pohjaa ns. ”normaaliin” pohjaan.  Pohjasta ei arvaa, että se on gluteeniton. Suosittelen kokeilemaan! Tämä taikina on pelastus kevään juhlien järjestämisessä. Tällä piirakalla voi ilahduttaa äitiä äitienpäivänä.

Paistoin piirakkaa vahingossa liian pitkään, 35-40 minuuttia olisi riittänyt. Tummuudesta huolimatta piirakka oli mehevän maukas. Vahdi piirakkaa paistamisen loppupuolella, koska paistoajat ovat aina uunikohtaisia.

Västerbottensost-lohi-parsapiirakka (n. 8 palaa)
1 ps (450 g) Pirkka gluteenitonta kauraleipätaikinaa (pakaste)
perunajauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
Täyte
200 g vihreää parsaa (mahdollisimman ohutta)
150 g kylmäsavustettua kirjolohta
100 g Västerbottens-juustoa
2 kananmunaa
2 dl kevytkermaa
ripaus mustapippuria

  • Ota taikina sulamaan jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Kauli taikina pyöreäksi levyksi esimerkiksi perunajauhoja apuna käyttäen. Nosta levy voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 28 cm) ja painele se myös reunoille. Anna kohota liinan alla noin 1/2 tuntia.
  • Kuori parsat ohuesti ja poista kuivat kannat. Leikkaa nuput erikseen. Höylää varsista ohuita suikaleita perunankuorimaveitsellä. Kun et saa enää leikattua suikaleita, leikkaa jäljelle jääneet varret noin sentin paloiksi.
  • Suikaloi lohi. Hienonna juusto veitsellä muruiksi. Voit myös raastaa juuston, mutta se oli mielestäni melko hankalaa, koska juusto on hyvin murenevaa.
  • Sekoita munat, kerma ja pippuri keskenään.
  • Levitä parsat, lohi ja juusto pohjan päälle. Kaada vuokaan muna-kermaseos.
  • Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 35-40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

Vinkit!

  • Täyte ei tarvitse suolaa, koska kala ja juusto ovat suolaisia.
  • Västerbottens-juuston tilalla voit käyttää muita juustoja, piirakasta tulee silloin vain miedomman makuinen.
  • Lasinen (Pyrex) tai ohuehko keraaminen (Arabia Uunikokki) piirakkavuoka ovat mielestäni paisto-ominaisuuksiltaan hyviä. Todella paksut keraamiset vuoat saattavat paistaa heikosti.

Västerbottensost on ehkä Ruotsin rakastetuin juusto. Lue lisää täältä.

Västerbottensost on erittäin maukas ja monikäyttöinen juusto.

 

Västerbottensost on upea herkuttelujuusto sellaisenaankin. Se on kypsytetty vähintään 14 kk. Valkoiset pisteet juustossa ovat kypsytyksessä muodostuneita suolakiteitä.

 

Jätä kommentti

*