Anna äänesi kuulua. Perusta blogi!

Kuha Walewska on vierasruoka vailla vertaa

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja

Kuha Walewska on herkullinen ja tyylikäs juhlaruoka, jossa tuore, hienostunut kuha saa kumppanikseen maukkaan kastikkeen ja esillepanoon paahteisen gratinoinnin. Ruoka-annos tehdään joustavasti vaiheittain, jossa eri osasista rakentuu nautinnollinen elämys makujen ja esillepanon lopputuloksena. Kokonaisuuden kruunaa vivahteikas ja hedelmäinen valkoviini, jonka tasapainoinen hapokkuus sekä runsaus täydentävät ruoan makumaailmaa.

Kuha Walewska, 4 annosta
kuhafileitä ruodottomana
perunasose
kastike
esillepano, koristelu

Perunasosereunus (pommes duchesse)
500 g jauhoisia perunoita
vettä, suolaa
50 g voita
2 kananmunankeltuaista
0,5 tl muskottipähkinää
valkopippuria

Kuori ja lohkot perunat, keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta vesi pois (ota hieman keitinvettä talteen perunasoseen ohentamiseen) ja survo perunat hienoksi muusiksi. Anna jäähtyä hetken, lisää voi, keltuaiset ja mausta. Ohenna muusi tarvittaessa keitinvedellä sopivan notkeaksi ja pursota seoksesta pursotinpussilla perunareunus voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on hieman ruskehtava. Jätä odottamaan kuhafileiden ja kastikkeen valmistumista.

Kuhafileiden kypsentäminen
4 ruodotonta kuhafilettä (n. 100g/kpl)
1 rkl voita
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1,5 dl kalalientä
uolaa

Sulata voi kasarissa, lisää viini sekä kalaliemi. Mausta kalafileitä hieman suolalla, taita kaksin kerroin ja nosta liemen sekaan niin että ne lähes peittyvät.. Kuumenna, käännä fileitä välillä, peitä kasari ja anna hautua hetken. Nosta kuhafileet keskelle uunivuokaa, jonka reunalla on perunasosereunus. Ota kypsennysliemi talteen kastiketta varten.

Mornay-kastike
salottisipuli
10 tuoretta keskikokoista herkkusientä
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
0,3 l maitoa
0,1 l kermaa
0,2 l kalan keitinlientä
suolaa
1 dl voimakasta juustoa (emmental, gruyère, parmesan)
1 dl vahvaa kermajuustoa, (Valio Ritari)

Kuori ja hienonna sipuli sekä pudista ja viipaloi herkkusienet. Sulata voi kattilassa, lisää sipulisilppu ja anna kuullottua hetken. Lisää sekaan herkkusienet, anna paahtua ja lisää sekaan jauhot. Anna kiehahtaa ja hämmennä koko ajan. Lisää sekaan maito, kerma ja kalaliemi vispaten, kunnes kastike on paksua ja tasaista. Lisää lopuksi raastetut juustot, sekoita ja mausta tarvittaessa suolalla.

Esillepano ja koristelu
katkaravun pyrstöjä
tuoreita timjaminoksia

Kaada kastike kuhafileiden päälle ja laita vuoka 225 asteiseen uuniin. Anna ruoan gratinoitua uunissa vähän aikaa ja nosta paistoksen päälle katkaravun pyrstöt. Paistos saa olla uunissa yhteensä noin 15 minuuttia, kunnes se on saanut kauniin ruskean paistopinnan. Koristele timjamin oksilla ja tarjoile hedelmäisen valkoviinin tai kuohuvan kanssa.

Tyylikkyyttä lautasella ja lasissa

Täydellinen aterianautinto on ruoan, siihen liittyvien tarinoiden ja viinivalintojen tarjoama kokonaisvaltainen elämys. Kuha Walewskassa kotimainen tuore kala, gratinoitu perunamuusi ja pehmeän täyteläinen kastike ovat juhlaruokaa maukkaimmillaan. Ruoan tarinallisuus kumpuaa yli 150 vuoden takaa, ranskalaisen keittiömestari Urbain Duboisin kehittäessä ruoan Marianne Walewskan kunniaksi vuonna 1855. Viinivalinnoissa Frankenin laadukkaat ja omintakeiset Silvaner ja Rieslaner -valkoviinit takaavat aterian tasokkuuden.

Silvaner on VDP Grosse Lage -luokiteltu viini Iphöferistä Steigerwaldin viinialueelta. Alueen mineraalinen, osin kivinen ja kipsinen maaperä sekä kuiva ja lämmin ilmasto tarjoavat viiniköynnöksille vivahteikkaan ja mineraalisen kasvupohjan. Rypäleet tuottavat viiniin mineraalisuutta ja vivahteikasta täyteläisyyttä, mausteisuutta, yrttisyyttä sekä eleganssia. Tasapainoinen, miellyttävän hapokas viini on tyylikäs kumppani kuha-aterialle.

Rieslaner on Rieslingin ja Silvanerin risteytys ja viininä harvinainen. Rypäleessä korostuu korkea sokeripitoisuus ja voimakas hapokkuus. Viini tulee Frankenin suurimmalta viinialueelta Maindreieckista ja sieltä Sommerarchin alueen yhdeltä kuuluisimmalta viinitarhalta, Katzenkopfista. Alueen kivinen ja kerrostunut maaperä (Muschelkalk) ja viinitarhan mikroilmasto ilmenevät tyylikkäästi viinissä. Rieslaner on tyypillinen Frankenin viini, mineraalinen ja elegantti.  Prädikat luokiteltu auslese viini on valmistettu erittäin kypsistä rypäletertuista ja sen pehmeä makeus sekätiukempi hapokkuus yhdistettynä kermaiseen ja vivahteikkaaseen kalaruokaan on tutustumisen arvoinen  vaihtoehto.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva Remes
www.viinimies.com

Jätä kommentti

*