Anna äänesi kuulua. Perusta blogi!

Mikko ja Vesa (Paavon) keittiössä

 *Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja                                                                                         

Radiokokit Vesa Toivanen ja Mikko Juntunen olivat aikansa legendoja keittiössä hellan äidillisessä huomassa. Heidän ansiokseen voi hyvillä mielin lukea savolaisen miehen madaltunut kynnys tarttua kauhan varteen. Nyt kotikeittiössä ovat puolestaan arjen sankarit ja kokkailevat kaverukset, Mikko, Paavo ja Vesa. He valmistivat Pääsiäiseenkin sopivan keveän ja maukkaan ateria. Pöytään nostettiin kylmäsavulohirullat avocadotahnalla, kuningasrapua, kuohuviinisorbetti, poronfilee palsternakkapyreellä ja kahvisuklaamousse.

 

Tuttua miehistä kokkaamista. Mikko valmistelee kuningasrapua ja Vesa ja Paavo miettivät sopivaa viinivalintaa.

 

Tervetulotoivotukseksi valmistui kylmäsavulohta avocadotahnalla ja viineinä maistui ranskalainen Gisselbrecht Crémant d’Alasce Blanc de Noirs sekä espanjalainen Electio,

Vihamielisen näköinen kuningasrapu odottaa ”keittiömestareiden” käsittelyä.

Kuningasrapua uunissa on yksinkertainen resepti,
helppo valmistaa, sisältäen puhtaita makuja ja raaka-aineita.
2 kg kuningasravun jalkoja
mausteliemi:
1 dl rypsiöljyä
reilu ripaus jauhettua valkopippuria
pieneksi pilkottu chili-palko(voimakkuus maun mukaan)
1 rkl merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä muutama kierros
hienoksi hakattua timjamia muutama oksa

Sulata raakapakasteinen kuningasrapu yön yli jääkaapissa. Kuningasravun käsittelyssä kannattaa olla varovainen. Jalkojen kuoripiikit ovat äärettömän teräviä ja saavat helposti haavoja aikaan. Leikkaa tai repäise jalat irti toisistaan, ja avaa leikkaamalla kuori sivu suunnassa auki molemmilta puolin. Ravun lihat jäävät tähän tummempaan osaan alapuolelle ja yläpuoli heitetään pois. Nivelienkohdalta leikatut ravunjalat suolataan siis kevyesti ja voidellaan mausteliemellä. Aseta palaset uunipellille lihapuoli ylöspäin. Paista uunin keskiosassa 200 C lämmössä 10minuuttia. Näin ravusta tulee kypsää ja mehukasta. Maku korostuu kun ravun antaa jäähtyä hetken

Valmis kuningasrapu onkin sitten houkuttelevan näköinen makuelämys. Kotikokeille viinien valinta on oma juttunsa, jossa maistellaan erilaisia rypälevaihtoehtoja eri viinimaista. Kuningasravulle maistelussa oli chileläinen 1865 Single Vineyard Chardonnay, australialainen Jacob’s Creek Wah ja kruununa ranskalainen vuoden valkoviini Gisselbrecht Grand Cru Muenchberg.

Roseinen kuohuviinisorbetti toimi väliruokana raikastaen suun uusiin makuelämyksiin. Se valmistetiin suomalaisesta Valkia -kuohujuomasta, joka toimi myös hyvin viilennettynä viinikumppanina.

 

Juhlava liharuoka valmistettiin poron sisäfileestä ja nautittiin palsternakkapyreen kanssa.

Palsternakkapyreeseen käytetään 200 g palsternakkaa kuorittuna ja paloiteltuna sekä 2 dl kermaa. Palsternakat keitetään kermassa pehmeiksi, soseutetaan ja tarvittaessa notkistetaan kermalla. Lisätään voita, suolaa ja sitruunamehua maun mukaan.

Porofileen viinikumppanit täydensivät laadukkaasti ruokakokonaisuutta, kuten australialainen Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz, italialainen Tommasi Casisano Brunello di Montalcino, ja chileläinen Alto de Tajamar.

 

Jälkiruokakahvit nautittiin suklaamousseen sekoitettuna ja avecina maistui etelä-afrikkalainen KWV Classic Collection Tawny.

 

Viinilasillinen:

Gisselbrecht Crémant d’Alasce Blanc de Noirs. Ranska, Alsace. Pinot Noir. Alko nro 943537. Hinta 16,79.
Vaaleankullankeltainen, tuoksu hennon paahteinen ja maku erittäin kuiva (10 g/l), hedelmäinen sekä aromikas.

Electio, Espanja, Penedes, Pares Balta. Xarel-lo. 25,00
Vaaleankeltainen, tuoksu kukkainen, voimakas ja maku kuiva, eksoottisen hedelmäinen sekä tamminen.

1865 Single Vineyard Chardonnay. Chile, Elqui 2015. Alko 913647. Hinta 16,88.
Keltainen, tuoksu sitruksinen ja maku kuiva, hedelmäinen, mineraalinen sekä tamminen.

Jacob’s Creek Wah. Australia, S-E-A 2015. Alko nro 508317. Hinta 11,90.
Vaaleanviherkeltainen, tuoksu yrttinen, greippinen ja maku kuiva, keltaomenainen, hapokas sekä mausteinen.

Gisselbrecht Grand Cru Muenchberg. Ranska 2013. Alko 591987. Hinta 19,99.
Vaaleankeltainen, tuoksu sitruksinen, mineraalinen ja maku kuiva, hedelmäinen, hunajainen sekä hennon petroolinen.

Valkia. Suomi. Alko 688697. Hinta 11,98.
Hennon purppuranpunainen, tuoksu mustikkainen ja maku puolikuiva (30 g/l), marjainen, hapokas, sitruksinen, rosé.

Jacob’s Creek Double Barrel Shiraz. Australia. Alko 911257. Hinta 17,99.
Karmiininpunainen, tuoksu tumman suklainen,ja maku erittäin täyteläinen, keskitanniininen, mausteinen, tamminen.

Tommasi Casisano Brunello di Montalcino. Italia, Toscana. Alko nro 937977. Hinta 45,00.
Rubiininpunainen, tuoksu karpaloinen  ja maku täyteläinen, tasapainoinen, pehmeän tanniininen sekä mausteinen,

Alto de Tajamar. Chile, Buin, Quinta de Maipo 2009. Syrah, Cabernet Sauvignon Alko 458627. Price 79,60.
Deep purplish-red color, aromas  of black cherries, spices and round tannins, elegant deep taste and flavorful finish.

KWV Classic Collection Tawny. Etelä-Afrikka,Western Cape.Tinta B.,Cinsault,Souz.Alko nro 307357.Hinta 13.90.
Punaruskea, aprikoosinen tuoksu ja makea (150 g/l), taatelinen, maitosuklainen ja hennon mantelinen maku.

Teksti: Heikki Remes
www.viinimies.com

Jätä kommentti

*