Anna äänesi kuulua. Perusta blogi!

Tomahawk-teaser

Sotakirveet on haudattu ja lihakirveet esillä. Puolentoistakilon pihvin edessä on ruoanlaittajallakin hieman miettimistä, mitä tehdä ja miten edetä. Eikä se yksistään riitä, sillä sopiva viinikin odottaa valintaa. Tässäpä eväät sunnuntain ruokaan, Tomahawk-pihvi ja punaviini. Teksti: Heikki Remes Kuvat: Eeva Remes www.viinimies.com Ps. Laita kommenttina mietteesi pihvin valmistamisesta, ja onko viinisi jenkki- vai italo-punkku. Pss. Ensi […]

Lue lisää

Vege ja valkkari viehättävät vegetaristiakin

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Nautintojen edessä kannattaa heti ottaa tilanteesta vaarin. Espanjalaisen valkoviinin Blanc d’Engueran löytyessä käsiin on pullosta syytä pitää tiukasti kiinni ja valmistautua aromaattiseen sekä herkulliseen viinielämykseen. Viinin vivahteikkuudesta voi nauttia siltään, mutta se on myös tyylikäs valinta aromaattisten kalaruokien, mausteisten linturuokien tai kermaisten kasvisruokien kumppaniksi. Verdil on Valencian viinialueen harvinainen alkuperäislajike. […]

Lue lisää

Purilaiset puraisevat sadesäällä

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Kesä ja kesäloma ovat suomalaiselle, Matti Nykästä soveltaen, ihmisen parasta aikaa. Paitsi sadesäällä. Silloin saavat riippukeinu ja halonhakkuu olla rauhassa, samoin grillin hiilistä ei lämpö hehku. Vaan ei hätiä. Kannattaa kaivaa esille 70─80 -luvun nostalginen voileipäparila tai hommata uusi sellainen. Sitten vaan hodareiden tai hampurilaisten tekoon.         […]

Lue lisää

Metsämansikat, muurinpohjaletut ja Moscato-kuohari ovat nyt must

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Elämästä kannattaa nauttia tässä ja nyt. Kuten metsämansikoista, jotka ovat kypsyneet poimintakuntoon. Niiden kumppanina maistuvat muurinpohjaletut ja juomana aromaattinen Asti-kuohuviini. Heinäkuussa herkutellaan metsämansikoilla. Niiden hento aromikkuus ja jäljittelemättömän hienovarainen maku on kesän ehdottomia makunautintoja. Nauti mansikat tuoreena. Metsä- tai ahomansikat kypsyvät poimittavaksi heinäkuussa. Ne kasvavat Etelä- ja Keski-Suomen ahoilla, niityillä […]

Lue lisää

Tukkipoika se lautallansa se on iso herra…

”Tukkipoika se lautallansa se on iso herra, huh, hei, ja laulamme ja se on iso herra. Kultakello taskussa ja vitjat viiden kerran, huh, hei ja laulamme ja vitjat viiden kerran.” Tukkien pudotuspaikassa Akonpohjassa Juankoskella tukkilautan kokoaminen onnistuu hinaajien saumattoman yhteistyön avulla. Me tulemme taas, tukit virrassa ui. Kesä-heinäkuun vaihteessa tukkilautat ovat tuttu näky Muurutvirrassa Juankoskella. […]

Lue lisää

Rosvopaisti, muuripata ja viinit tekevät Juhannuskesän

     *Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Kesä, keskikesä Juhannuksineen ja kesäloma ovat rentoutumisen, aistien sekä makujen aikaa. Ruoan valmistus maakuopassa on ikivanha tapa, jossa rosvopaisti johdattaa ruoan kypsentämisen ja makujen alkulähteille. Parhaimmillaan se tarjoaa tekemistä ja maisteltavaa isolle porukalle mökki- tai omakotiympäristössä. Tämän ajan ”lampaansyöjille” perinteinen hiekkaan kaivettu kypsennysmonttu on vaihtunut kivillä vuoratuksi kuopaksi, tai innovatiiviseksi […]

Lue lisää

Lounasruoka nousee läheltä ja luonnosta

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja       Lähiruoka on terveellistä, ekologista ja edullista. Sitä on lähempänä kuin luullaan, aivan veden äärellä. Haukipullat ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Niissä kalan maku tulee oivallisesti esille, eivätkä ruodot tunnu, kun kala fileoidaan ruodottomaksi. Hauen valmistaminen ruoaksi onnistuu käden käänteessä. Kiireinen ihminen saa kalapullan raaka-aineet valmiiksi jauhettuna ammattikalastajalta tai kaupan tiskiltä, jolloin kalan […]

Lue lisää

Muuruvesimenu on kesäinen makumatka

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Muuruvesi menun ruokakokonaisuus rakentuu läheltä saatavista ja luonnonmukaisuutta korostavista raaka-aineista. Pieksäjärven kaloista, Kivennavan luonnonyrteistä, Muuruveden kyläkaupan lihaosaamisesta sekä paikallisesta, maidon, marjojen sekä vihannesten luomutuotannosta syntyy monipuolinen ja maukas ateriakokonaisuus. Alkupalapöytä rakentuu läheltä saatavista raaka-aineista; vihanneksista, friteeratuista nokkosista, sienistä, savukalasta sekä itseleivotusta ruisleivästä, kaikki luonnollisesti luomusta. Alkuruokien erikoisuutena on suutari-kalasta puristettu suutarinmäti […]

Lue lisää

Astin aromikkuus on ajaton elämys ja elinaikainen ystävä

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja On viinejä ja Viinejä. Jotkut tarjoavat unohtumattoman makuelämyksen ja jättävät makumuistiin jäljen joka ei huuhtoudu pois. Viini jää mieleen ja siitä tulee ystävä, parhaimmillaan koko elämän ajaksi. Viinimies todistaa vanhan sanonnan ” ei kahta ilman kolmatta” paikkansapitävyyden. Kesäkuun alussa juhlittiin ensin Marilyn Monroeta, sitten maisteltiin Marilyn menua ja nyt esillä […]

Lue lisää

Hanasta valuu kesäistä raikkautta

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Suomalainen nauttii kesällä lomasta, auringosta ja hyvästä kesäruoasta. Kesäviineillä rakennetaan kesän ja loman mielikuvaa. Viinivalinnat kevenevät ja mutkattomat sekä helppokäyttöiset viinit saavat etusijan. Yhä useamman mukaan tarttuu hanapakkaus, joiden suosio kasvaa kesä kesältä. Hanaviinien helppous houkuttelee Laatikkoviineissä käyttäjiä miellyttävät niiden helppokäyttöisyys ja avatun pakkauksen säilyvyys. Tärkeitä valintaperusteita ovat maku ja […]

Lue lisää

MARILYN MENU – Marilyn kutsuu 90-v juhla-aterialleen

*Artikkeli sisältää tuotekuvauksia ja hintatietoja Marilyn Monroen kunniaksi rakennettu menu tarjoaa esikuvansa mukaisesti täyteläisiä nautintoja. Marilynin mielijuoma samppanja sitoo eri ruokalajit yhteen toimivaksi ateriakokonaisuudeksi. Hummerikeitosta löytyy voimaa, jota väliruokana tarjottava samppanjasorbetti sopivasti keventää. Tyylikäs juustokohokas ei suvaitse Marilynin tapaista myöhästymistä, se nautitaan uunituoreena. Hummerikeitto (2 annosta): 1 keitetty hummeri sipuli valkosipulin kynsi purjo voita 7 […]

Lue lisää

Huvimajasta huvia ja hyötyä

*Artikkeli sisältää tuotemerkkejä ja hintatietoja Huvimaja on paikka jossa viihdytään ja josta nautitaan. Kasvihuone voisi olla tämän ajan eräänlainen huvimaja. Se poikkeaa rakenteensa puolesta entisajan puisesta huvimajasta. Myöskin sänky uudenajan kasvihuoneessa on harvinaisempi näky, mutta sopii kyllä rentoon menoon, jota tänä päivänä erityisesti kaivataan.     Viinilasillinen: Huvilla Booli. Suomi, Chymos. Alko tilausvalikoimanro 956028. Hinta […]

Lue lisää

Marilyn Monroe  –  kuin liekki kynttilän

Kesäkuun alussa tulee kuluneeksi 90 vuotta Marilyn Monroen syntymästä. Kauneuden ihanteesta kasvoi myytti, jonka muisto jäi elämään ennenaikaisen traagisen kuoleman jälkeen. Hänen omien ajatustensa ja sanojensa kautta saadaan kuva hänen elämäntaipaleestaan. ”Kaikille pikku tytöille pitää kertoa heidän olevan nättejä” Norma Jeane Baker syntyi kesäkuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1926. Hänen elämäänsä varjosti isättömyys sekä äidin henkinen […]

Lue lisää

Parsa on parasta

Kotipuutarhassa toukokuu on kylvön ja kasvun aikaa. Parsapenkki löytyy yhä useammasta kotipuutarhasta myös Suomessakin. Lyhyessä artikkelinsarjassa seurataan parsan kasvua ja päätymistä lautaselle. Mukana on myös maistuvia parsalle sopivia viinejä. Parsa on kevään ensimmäisiä hyötykasveja, joka nousee penkistä heti maaperän lämmettyä. Ensimmäiset parsan nuput pilkistävät maasta Savon seudulla tänä vuonna toukokuun loppupuolella. Ohuet parsan versot ovat […]

Lue lisää

Kuusenkerkät antavat elinvoimaa luonnosta

Kesän alussa metsä suorastaan huumaa aistit. On nähtävää, kuultavaa, tuoksuja sekä makuja. Tällöin luonnosta on mahdollista kerätä aromaattisia, elinvoimaa antavia puhtaita raaka-aineita. Kuusenkerkät eli silmut ovat yksi metsän kiehtovista ravintoaineista. Kuusenkerkissä maistuvat luonnon jäljittelemättömät aromit Keväällä kasvien versot ovat täynnä kivennäisaineita, vitamiineja sekä aromeja. Kuusen nuoret vuosikasvaimet sisältävät runsaasti C-vitamiinia, ja niiden käyttö estää flunssaa […]

Lue lisää

Tein minä pillin pajupuusta….

Tein minä pillin pajupuusta Toki vain pajupuusta, hei Soreasti, koreasti pillini soipi Toki vain pajupuusta, hei Soreasti, koreasti pillini soipi Toki vain pajupuusta               suomalainen kansanlaulu Näin teet pajupillin: -valitse oksaton sormenpaksuinen ja 15 sentin pituinen pajun oksa -leikkaa pajunpuun toinen pää vinoksi suukappaleeksi -tee pieni lovi kuoren läpi noin […]

Lue lisää

Nokkospasta on luomuruokaa maukkaimmillaan

*Artikkeli sisältää tuotemerkkejä ja hintatietoja Alkukesän nokkosten hennot versot tarjoavat hienonmakuisen, terveellisen ja edullisen raaka-aineen ruoanlaittoon. Nokkosen ympärille voi rakentaa luonnonmukaisuuteen pohjautuvan pasta-aterian, jossa yksinkertaisista ja luonnonmukaisista aineista rakentuu maistuva nautinto. Nokkonen on kesän ensimmäisiä luonnon ruoka-aineita ja niitä löytää helposti pihalta, kasvimaan ja ojien reunoilta. Nokkonen kerää herkästi nitraatteja, joten sitä kannattaa kerätä vain […]

Lue lisää

Lapinlahti kutsuu juusto- ja viinijuhlille elokuussa

*Artikkeli sisältää tuotemerkkejä ja hintatietoja Lapinlahden juustopitäjässä katetaan taas elokuun alussa perinteinen, monipuolinen ja maukas juustopöytä koko kansan ihasteltavaksi ja maisteltavaksi. Makuja ja vivahteita on tiedossa 20-metrisen juustopöydän ympärillä. Juhlien viinikattauksesta löytyy vaihtoehtoja ja uusia makuja aina kuohareista portviiniin asti.   Juustolautanen: Valio Juhla® cheddar on jatkumo 60 vuoden takaa juhlajuustona. Yli puoli vuotta kypsynyt […]

Lue lisää

Pandoran ruoka- ja viinilipas avautuu toukokuussa

*Artikkeli sisältää tuotemerkkejä ja hintatietoja Toukokuu, viimeistään, on meille suomalaisille lähtölaukaus kesään. Toukokuu avaa myös juhlakauden jossa perinteiset ja uudet herkut, niin lautasella kuin lasissa, houkuttelevat makunystyröitä. Loimulohen viehätys on ensisijaisesti kypsän kalan paahteisissa aromeissa. Myös valmistustapa houkuttelee meitä metsäsuomalaisia ruoanlaittoon elävän tulen loisteessa. Samoin on grillin kanssa. Tuskin ovat lumet sulaneet, kun grillimestarit ilmaantuvat kotipihoille […]

Lue lisää

Ricottatuutti on maukas, pieni keväinen jälkiruoka

*Artikkeli sisältää tuotemerkkejä ja hintatietoja Täydellinen jälkiruoka on yhdistelmä yllätyksellisyyttä, niin esillepanon kuin makujenkin suhteen. Se on sopiva pieni ja helppotekoinen. Sen olemuksessa on keveyttä. Lisäksi se tarjoaa vaihtoehtoja viinikumppanin suhteen.   Ricottatuutti kruunaa ateriakokonaisuuden. Se on kuohkea ja täynnä iloista, maukasta juhlamieltä. Tuutti on mukavan pieni ja maukas makea välipala tai jälkiruoka silloin, kun […]

Lue lisää

Kevään juhlissa tarjotaan parasta – kasviskakkua, kukkia ja kuohuvaa

*Artikkeli sisältää tuotemerkkejä ja hintatietoja Voileipäkakku on juhlapöydän keskipiste, niin makunsa kuin näyttävyytensä puolesta. Se on helppotekoinen, ja eri täytteillä saa tarjolle erilaisia makuja. Koristelun alta paljastuvat tuoreet yrtit ja pehmeät, maustetut kasvikset. Voileipäkakku kasviksista, 6-8 annosta: 8 viipaletta vaaleaa paahtoleipää 8 tummaa leipäviipaletta(real) 1 dl kasvislientä kostutukseen Koristeluun: 200g maustamatonta tuorejuustoa 0,5 dl maitoa […]

Lue lisää