Anna äänesi kuulua. Perusta blogi!

Lohivaahto kupissa on juhlava alkupala kevään juhlapöytiin

*Artikkeli sisältää tuotemerkkejä ja hintatietoja Kevään juhlakausi alkaa Vapusta ja jatkuu Äitienpäivästä valmistujaisjuhliin kesäkuun alkuun asti. Kylmäsavulohesta, muikunmädistä ja valmiista kuorukoista rakentuu todella tyylikäs, maukas sekä näyttävä alkupala nopeasti sekä helposti. Laadukas kuohuviini on itsestäänselvyys verrattomalle alkutarjottavalle.   Lohivaahto: valmiita kuorukoita 400 g kylmäsavulohta 1 prk ranskankermaa 2 dl kuohukermaa 1 sipuli 0,5 dl tilliä […]

Lue lisää

Kevään viineissä on cuohuvaa ja civaa

*Artikkeli sisältää tuotemerkkejä ja hintatietoja Toukokuu on tapahtumia, juhlia ja kisoja tulvillaan. Silloin on hyvä varustautua sopivilla juomilla, jossa kuohuviinit toimivat juhlavina kuplajuomina ja punaviinit ruokien sekä juustojen makukumppaneina. Hyvä Suomi! Kisastudio tarjoaa Proseccoa alkujuomaksi ja aitoa samppanjaa voiton kunniaksi, tai sitten katkeran kalkin kyytipojaksi. Pitkään iltaan maistelulasilliseksi ja/tai lihaisten välipalojen kyytipojaksi esillä on mausteisen […]

Lue lisää

Menneen talven lumia

Lumiukon sulanut, luurankomainen hahmo kertoo talven olevan auttamattomasti takana. Silmät ja suu jaksavat vielä viestittää menneen talven iloista ja toivottaa kesän tervetulleeksi. Kuva ja teksti: Heikki Remes www.viinimies.com

Lue lisää

Koivun tie kulkee puusta pölliksi ja pinosta pilkkeeksi

Suomi elää metsästä -iskulause on totta niissä yli miljoonassa suomalaisessa kotitaloudessa joissa on tulisija. Huoli energian saannista, hinnasta ja hiilijalanjäljestä suosivat puun käyttöä lämmityksessä. Puulämmitys onkin useassa pientalossa toissijaisena lämmönlähteenä. Suurin osan vuosittaisesta noin 6 miljoonasta kuutiometristä puupolttoainetta lämmityksessä tapahtuu puusta tehtyjen pilkkeiden avulla. Koivu on paras polttopuu Suomen pinta-alasta 2/3 on metsää, josta mänty […]

Lue lisää

Haloo Helsinki – sabrage sivaltaa Savossa

Suomalainen viihtyy kesällä mökillään. Mökkivieraille voi tarjota tervetuliaisiksi kuohuviiniä näyttävästi korkkaamalla pullon hieman eri tavalla. Samppanjapullon kaulan katkaisu sabrage-menetelmällä, joko sapelilla tai  miekalla, on peräisin Napoleonin ratsuväeltä. Pullon avaaminen onnistuu hyvin myös vesurilla/kassaralla tai suurella jäykkäteräisellä veitsellä, jotka sopivat miekkaa paremmin suomalaiseen mökkimiljööseen. Anna pullon jäähtyä jääkaapissa useita tunteja ennen avaamista ja käsittele varovasti. Vältä […]

Lue lisää

Kuohuviinit kuuluvat kesään   

Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja                     Kuohuviinipullo poksahtaa auki yhä useammin suomalaisten kesänvietossa mökkeilyn, loman ja erilaisten juhlien parissa. Kuohuviinit johdattavat nauttimaan elämän pienistä asioista sekä hetkistä, joko juhlan kunniaksi, ruoan kanssa tai ihan muuten vaan. Vuonna 2015 kuohuviinit olivat ainut merkittävä ja kasvava tuoteryhmä Alkossa, kasvun ollessa […]

Lue lisää

Särkiselykset punasipulihöystöllä 

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja Särki on turhaan aliarvostettu kala. Viileän veden aikana pyydettyjen särkien selkälihat käyvät erinomaisesti ruoan valmistukseen. Isommista kaloista viilletään terävällä fileointiveitsellä selkäfileet irti suomuineen ja nahkoineen. Sen jälkeen nahasta suomuinen irrotetaan selkäpuolen paksu, pitkänomainen selkäfilee. Tämä selys on pehmyt ja ruodoton, ja ruoaksi laitettuna siinä on todella hienostuneen hento maku. Miedolle […]

Lue lisää

Viiniköynnökset Juankoskella kasvun alussa

Etelän viinimaissa viiniköynnökset ovat jo pitkällä kasvun osalta. Vaikka ilmastomuutos etenee, niin aivan samalla tasolla ei viiniköynnösten kasvun suhteen olla Koillis-Savossa. Toki rypäleiden saatavuudesta on olemassa ensimmäiset ennusteet. Toistaiseksi näillä leveysasteilla ei syksyn koittaessa päästä polkemaan rypäleitä, vaan saadaan vielä tyytyä maistelemaan rypälesatoa. Juankosken Västinniemellä lumi ja routa vielä estävät viiniköynnösten kasvukauden alkamista ulkosalla. Hieman […]

Lue lisää

Tervan tuoksu on kevään varma merkki

Kevät etenee vääjäämättömästi ja voimakkaat tuoksut ovat yksi merkki kevään voitosta väistyvän talven ylivallasta. Rannoilla kevään aistii parhaiten tervan tuoksusta ja veneiden kunnostustöistä. Veneen tervaamisessa on paljon tunnetta ja perinnettä, jotka ennen pitkää johdattavat veneen vesillelaskuun. Varma ja tutuntuoksuinen kevään merkki on se, kun veneen tervaaja ilmestyy rannalle. Tervauksessa on kevättalven taikaa Veneen tervausta on […]

Lue lisää

Osataan sitä Kuopiossakin

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja Viini on viisasten juoma. Viisautta löytynee Helsingistä, mutta on sitä Savossakin. Tämän vuoden ViiniExpossa oli nähtävää, koettavaa ja maisteltavaa yllin kyllin. ”Espanja oli näyttävästi esillä. Meillä oli siellä iso Espanjan osasto, joka edusti hienosti viinejä eri alueilta”, kertoi Leena Nyrhi, Espanjan Suomen Suurlähetystön kaupalliselta osastolta. Leenan vieressä keskellä Ignacio Imaz […]

Lue lisää

Mämmikouran pääsiäisyllätys

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja Pääsiäisenä perinteet ja perinteiset maut ovat pinnalla. Pääsiäinen on myös uusiutumisen aikaa, jolloin pääsiäisen herkkuja voi lähestyä uudesta näkökulmasta. Mämmi, suomalaisten lahja ruokamaailmaan, ja portviini, portugalilaisten lahja viinimaailmaan, sekä Pedro Ximenez sherry, espanjalaisten makea viinilahja, synnyttävät uusia makuyhdistelmiä perinteisten rinnalle. Mämmi on ruisjauhoista, maltaista, siirapista sekä pomeranssin kuoresta tehty imelletty […]

Lue lisää

Lammas Pääsiäispöydän kruununa

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja Pääsiäisen ruokapöydän keskipisteenä on näyttävä lampaankruunu. Sen yrttiset maut, lämpimän kasvissalaatin aromikkuus ja värikkyys sekä punaviinin mausteisuus sopivat hyvin juhlapöydän ruokatarjontaan. Kyljysrivin toisessa päässä on hieman luutonta lihaa, jonka ympärille karee ruokaa laitettaessa kierretään kruunuksi. Sekoita marinadi ja kaada kyljysrivin päälle. Laita marinoitumaan vuorokaudeksi pussiin tai laakeaan astiaan ja kääntele […]

Lue lisää

Hirvihaukku on keväinen välipala

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja   Alkutalvella on hyvä kurkistaa pakastearkulle ja hyödyntää edellisvuonna pakastetut ruokatarpeet. Mikäli pakasteesta löytyy vielä jauhettua hirvenlihaa, niin niistä tehdyt pienet pihvit ovat maistuva lisä perinteisille hirviherkuille. Ne toimivat sopivina haukkapaloina niin hiihtolomalla mökillä kuin kotosalla täyttävinä välipaloina. Pannulla paistuessaan maustetut hirven jauhelihapihvit saavat makuunsa paahteisuutta ja syvyyttä. Hirvenlihapihvit (13‒16 kpl): […]

Lue lisää

Lohiburger johdattaa hiihtolomalta Pääsiäiseen

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja Yksinkertainen ja maanläheinen ruoka tarjoaa nautinnollisen elämyksen niin tekemisen kuin makujenkin suhteen. Tuoreet perusraaka-aineet nostavat ruoan omat aromit keskiöön, jossa maut täydentävät hyvin toisiaan. Lohiburger on keveää ja maukasta evästä hiihtolomaiselle rentouttavan lenkin jälkeen.    Jauhetusta lohesta paistettu pihvi maistuu mehevältä ja kevyeltä juuri leivotun sämpylän sekä yrttisten lisukkeiden kanssa. […]

Lue lisää

Fish and chips on suomalaista lähiruokaa

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja Kevätkausi saa uusia makuja, kun naposteluun tarjotaan fish and chipsiä australialaisittain, down under. Mutkaton kala- ja perunaruoka on täyttä evästä ja makukriteerit täyttyvät hyvin. Ruoka valmistetaan tuoreesta kuhasta, perunoista ja tarjoillaan maukkaan rémouladekastikkeen sekä sopivien valkoviinien kanssa.         Fish and chips: 500 g nahatonta kuhafileetä 500 g […]

Lue lisää

Kevään viineinä tarjolla halpaa, hyvää ja hyvän parasta

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja Viinimaailmassa kumotaan helposti kulunut sanonta ”halpaa ja hyvää ei ole”. Toisaalta vanha sanonta ”maku on maistajan suussa” pitää edelleen paikkansa. Kevään valko-, puna- ja kuohuviineistä löytyy verrokkeja sanontojen testaamiseen vaikka kaveriporukassa kotosalla. The Four Growers on neljän australialaisen viinintuottajaperheen yhdessä lanseeraama valkoviini Semillon ja Chardonnay rypäleistä. Semillon tuo viinin öljyistä […]

Lue lisää

Makkarapata tarjoaa talvilomalaiselle rentoa ruoanlaitoa ja luksusta makuun

Makkarapata tuunaa lenkistä luksusta Makkara maistuu suomalaisille, sitä syödään yli kaksi kiloa henkilöä kohden kuukaudessa. Perinteinen lenkkimakkara on ihanteellinen ruoka-aine; helppotöinen, edullinen ja täyttä ruokaa alusta loppuun. Miedon makuisesta lenkistä voi valmistaa monenlaista makkararuokaa. Vaihtelua saa erilaisilla kypsennystavoilla, mausteilla ja eri valmistajien tuotteilla. Makkarapata saa täyteläisyyttä perunoista ja aromikuutta valkosipuleista. Hidas kypsentäminen uunissa taltioi makuun […]

Lue lisää

Nakkikäärö on lomalaisen toive-eväs

Taikinaan kääritty nakki on suolainen ja täyttävä välipala. Se on helppo tehdä ja maistuu niin nuorille kuin vanhemmillekin. Nakkimakkara juuri sopivan kokoinen pieni välipala ja taikinaan käärittynä siitä saa kompaktin sekä helposti nautittavan pienen suolaisen. Nakkikääröt: paketti voi-/lehtitaikinaa paketti nakkeja Sulata taikinalevyt huoneen lämmössä, leikkaa puoliksi ja kaulitse puolikkaita hieman pitkittäissuuntaan. Kääri nakit taikinalevyihin niin, […]

Lue lisää

Madeterriini on talven taittaja

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja Made toimii kevättalven aikaisena airuena, sillä tammikuun loppupuolella se alkaa liikkumaan ja käy hyvin verkkokalastajan pyydykseen aina jäidenlähtöön asti. Näin ollen siitä vesihauteessa kypsytetty terriini ennustaa kevään voittoa talvesta. Samalla se toimii myös makujen taittajana hienostuneeseen suuntaan, sillä niin maukas ja tyylikäs se on. Madeterriini: noin 800 g tuoretta madetta […]

Lue lisää

Purkitettua ystävyyttä

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja Ystävyys on monimuotoista, ja ystävänpäivänä se saa mitä mielikuvituksellisimpia ja hauskoja piirteitä. Aito ystävyys on ajatonta ja kestävää. Varmemmaksi vakuudeksi tänä vuonna ystävälle ojennetaan lahja purkkiin säilöttynä! Viinikevään yksi mielenkiintoisimmista, pienistä uutuuksista on Altian Akatemiassa mestaroiman Mikael Karttusen säilykejuoma. Hänen esittelemän juoman pohjana oli raparperiarominen marja- ja hedelmälikööri, jonka Mikael […]

Lue lisää

Kotimainen kala kattilassa Kansalaisopiston kokkikerhossa

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja Juankosken ruoka- ja viinikurssilla todettiin jälleen kerran kuinka maukasta, terveellistä ja edullistakin lähiseudun järvistä pyydystetty kala onkaan. Varsinkin kun makumatkan oppaana ja kauhan varressa toimi riistakokki Jukka Heikkinen, alias Rentta. Ateria- ja makukokonaisuuden kruunasivat kalan kanssa maistellut valkoviinit. Kuha ja made ovat parasta antia talviverkolla kalastavalle.   Hauki saa kurssilaisten […]

Lue lisää