Anna äänesi kuulua. Perusta blogi!

Daily Doze tarjoaa eväitä elämään

Omasta terveydestään huolehtiminen on hyvin henkilökohtainen asia, eikä se onnistu poppakonsteilla tai ihmedieeteillä. Terveyttä edistävä päivän ateriakokonaisuus auttaa jaksamaan päivässä pitempään. Tärkeää on löytää itselle sopiva ja maistuva ruokavalio. Sen voi rakentaa tavanomaisista, monipuolisista ja turvallisista eväistä, joista löytyy maukkautta ja makeuttakin. Kokonaisuudesta voi tehdä itselleen huoneentaulun tai muistilapun, joka muistuttaa noista terveellisistä vaihtoehdoista. Perusruoka […]

Lue lisää

Extremadura on matkamiehen löytöretki

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja Tämän päivän reissaaja ei ole mikä tahansa turisti. Hän hakee kokemuksia sekä elämyksiä, ja esteet kaukaisillekin kohteille ovat vain hidasteitä, jos määränpää on kiinnostava ja tarjoaa haasteita sekä uusia kokemuksia. Extremaduran itsehallintoalue Espanjan luoteisosassa on perinteiselle Espanjan matkaajalle aidosti erilainen ja varmasti tutustumisen arvoinen alue. Extremadura on matkailijan todellinen toivekohde, […]

Lue lisää

Herrasmieskokit taittoivat talven

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja Kuopion Kansalaisopiston mieskokit kokoontuivat Heikin-päivänä kuukausittaiseen ruokatapaamiseen. Porukan kokoontumisessa korostuu yhteisöllisyys, kaveruus, osaaminen ja mutkattomuus, eikä ihme sillä mieskokeilla on takanaan jo 20 vuotta yhteistä taivalta ruoan ja kokkaamisen merkeissä. Vuoden alun ensimmäisessä kokoontuminen keittiön mestarit perehtyivät ruoan ja viinin liittoon. He valmistivat neljän ruokalajin aterian ja maistelivat niiden makuihin […]

Lue lisää

Viinimatka Ranskaan vien unelmien lähteille

*Kirjoitus sisältää hinta- ja tuotetietoja Ranskalaisella viinitarhalla ei tingitä laadusta Ranskan yli 2000-vuotinen perinne, historia ja monipuolinen ilmasto ovat ranskalaisen viininvalmistuksen taustalla. Ranska tuottaa eniten laatuviinejä maailmassa ja tarjoaa hyvin monipuolisen viinivalikoiman. Ranskalaisten viinien valikoima ja lajikirjo on suuri. Olipa kyse kuohu-, valko-, rosé-, puna- tai väkevöidyistä viineistä, niin valikoimasta löytyy varmasti viinivaihtoehto, joka miellyttää […]

Lue lisää

Pannukakkurulla on pannarin parempi painos

*Teksti sisältää tuote-ja hintatietoja Pannukakun yksinkertaiset raaka-aineet, tekemisen helppous ja makumaailman pehmeys tekevät siitä suositun makean tai suolaisen pikkupalan. Sen valmistamisessahan ei voi epäonnistua, sillä lopputuloshan on aina pannukakku! Yksinkertaisesta pannukakusta saa näyttävän esillepanon, kun sen käärii rullalle. Vaihtelua tuovat eri täytteet, jotka tehdään kotona olevista tarpeista ja kääritään rullan sisään. Rullan voi myös pakastaa, […]

Lue lisää

VIINIMATKA ESPANJAAN TEKEE UNELMASTA TOTTA

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja Espanjan auringon alla on viinirypäleen hyvä kasvaa Espanja viinimaana on suomalaisille tuttu jo vuosikymmenten takaa. Alkoihan suomalaisten viini-innostus juuri Espanjaan suuntautuneiden matkojen myötä 1960- ja 1970-luvuilla. Espanjan viinien monipuolisuus, maanläheisyys ja pehmeys ovat tulleet suomalaisille tutuiksi vuosikymmenien ajan. Espanjan suuri pinta-ala sekä vaihtelevat maaperän ja luonnon olosuhteet muodostavat otolliset puitteet […]

Lue lisää

Matkaan taas kuljen nyt ─ lähde viinimatkalle ─ Matkamessut tammikuussa

VIINIMATKA TEKEE UNELMASTA TOTTA Suomalaisille kaukokaipuu on usein tiedostettu haavekuva. Vuosittain miljoona suomalaista tekee unelmistaan totta, kun he matkustavat ulkomaille lomamatkalle. Viinimatka, rypäleiden poiminta ja viinien maistelu viinikellarissa välkkyy ihmisten mielikuvissa yhtenä elämän unohtumattomista elämyksistä. Matkaan, joka edelleen on tekemättä, on aika havahtua näissä mietteissä, ja tosiasiallisesti herätä joku päivä jossain päin maailmaa viinitarhalla auringon […]

Lue lisää

Viisi väriä takaavat hyvän olon 

Kadonneen vyötärön metsästäjät lunastavat lupauksiaan kilojen kuriin saamisesta. Toimiva ohjenuora terveyttään vaalivalle on syödä puoli kiloa kasviksia päivässä. Vaihtelua annokseen antavat eriväriset kasvikset, joiden väriaineista elimistö saa puolustuskykyä parantavia suojaravinteita ja ainesosia. Lehtivihannesten, parsakaalin sekä eri salaattien sisältämä runsas C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä ja on hyväksi aineenvaihdunnalle. Erityisen arvokasta on niistä saatava A-vitamiinin esiaste, karoteeni, […]

Lue lisää

Marta Guilera  ─  cava queen

*Artikkeli sisältää tuotetietoja Lively, sparkly, exuperant, well developed, creamy, savory, dedicated, cultivated, delicious and classic is cava at its best. Same expressions can be used with Marta Guilera, who represents fourth generation within Cava Guilera in Penedes in Spain. When Marta came to work with her father Pere Guilera in the winery she took the […]

Lue lisää

Katkaravut juhlistavat vuodenvaihdetta

*Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja Katkaravut ovat täsmävalinta uuden vuoden juhlien herkutteluun. Pieninä katkarapuleipäsinä se sopivat juhlavaan tarjoiluun. Perinteisinä katkarapuleipinä ne maistuvat isommallekin porukalle vaikka suoraan noutopöydästä. Rennompana tarjoiluna ne käyvät siltään kulhosta tarjottuina, jolloin niiden kuoriminen tarjoaa pientä puuhastelua vuoden vaihtumista odottaville.   Katkarapuleivät (6-8): 1 kg kokonaisia katkarapuja tummaa ja vaaleaa vuokaleipää viipaleina […]

Lue lisää

Jouluviinit – kaksin aina kauniimpi – lyhyt oppimäärä, 2/2

*   Artikkeli sisältää tuote- ja hintatietoja Jouluaaton ja joulupäivän lähetessä mielenkiinto viineihin kasvaa. Hyvä ja käytännöllinen vaihtoehto on valita ainakin kaksi erilaista viiniä yhden sijaan. Se mahdollistaa hyvän ja tasapainoisen viinin löytymisen niin ruokien kuin ruokailijoiden keskuudessa. Viinien vertailuun voi hankkia saman maan viinejä, jotka on tehty eri rypäleistä tai eri alueilta. Samoin eroja voi havaita […]

Lue lisää

Jouluviinit – kuiske kuuluu mikä viini maistuu – lyhyt oppimäärä, osa ½

*Kirjoitus sisältää tuote- ja hintatietoja Viinien valinta siirretään usein mielellään vierustoverille, ikään kuin ei luoteta omaan makuun tai epäillään valinnan onnistumista. Jouluna valinnan onnistumiselle on hyvät mahdollisuudet, kun pöydässä on paljon makuja. Tällöin toimiva ratkaisu on valita pöytään useanlaisia juomia, vettä, maitoa, olutta ja ainakin yksi valkoviini sekä yksi punaviini. Jos on vielä epävarma viinivalinnasta, […]

Lue lisää

Piparikohokas nostattaa joulutunnelmaa

*Kirjoitus sisältää tuote- ja hintatietoja Piparikohokas tarjoaa perinteisiä joulun makuja uudella tavalla. Sen suussa sulava pehmeys ja aromikas mausteisuus takaavat makunautinnon, jonka tarjoilua suorastaan odottaa. Se onkin hyvä, sillä tunnetusti kohokas nautitaan välittömästi uunista otettuna.  Piparikohokkaat (8–10 pientä annosta): 40 g voita 0,5 dl vehnäjauhoja 1,5 dl kevytmaitoa 4 kananmunaa (valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina) 0,5 […]

Lue lisää

Porsaan kyljysrivi on joulukinkun alter ego

*Kirjoitus sisältää tuote- ja hintatietoja Jouluaterialla unohdetaan kiire ja keskitytään yhdessäoloon, sekä yksinkertaisen ruoan moni-ilmeisiin makuihin. Porsaan kyljysrivi on sopivan kokoinen joulukinkku pieneen talouteen. Jouluinen porsaan kyljysrivi 2 kg:n porsaan kyljysrivi 2 tl paprikajauhetta 0,5 tl rosépippuria jauhettuna 0,5 tl valkopippuria jauhettuna 0,5 tl viherpippuria jauhettuna 1 rkl suolaa 2 dl vettä Osta porsaankyljysrivi kokonaisena […]

Lue lisää

Kuiske kuuluu ”miltä ruoka maistaa, ruoka maistaa” – lohirulla joulun alusajan alkupalaksi

*Kirjoitus sisältää tuote- ja hintatietoja Joulua edeltävät viikot ovat täynnä odotusta ja viime hetken valmisteluja. Joululahjavalvojaisissa kirjoitellaan viimeiset joulutervehdykset ja kääritään lahjapaketteja. Jouluisen työpajan tarjoilu on mutkatonta, pöytään nostetaan naposteltavaksi erimakuisia pikkuherkkuja. Lahjavalvojaisissa maistuu suolainen ja vivahteikas lohirulla. Jouluista tunnelmaa tuo, kun rullasiivut tarjoilee piparimuotilla leikattujen ruisleipäviipaleiden päällä. Helppotekoinen lohirulla tarjoaa hienoja makunautintoja. Lohirulla: 250 […]

Lue lisää

Kansalaisopistojen joulukattaus

Kirjoitus sisältää tuotemerkkejä. Kansalaisopiston ruoka- ja viinikursseilla Juankoskella ja Kuopiossa valmistettiin jouluisia ruokia pikkujoulujen ja joulun aluspäivien maisteluihin. Samalla maisteltiin ja etsittiin viinejä joulupöytään.   Lohirulla on maistuva ja tyylikäs alkupala. Sille löytyy tasapainoinen viinikumppani kuohuviinien ja valkoviinien joukosta, eikä hyvin viilennetty kevyt punaviinikään ole poissuljettu vaihtoehto. Porsaan kylkirulla toimii joulukinkun vaihtoehtona. Siinä on kuitenkin […]

Lue lisää

Itsenäisyys on iloinen asia

Teksti sisältää tuote- ja hintatietoja Meille suomalaisille itsenäisyydellä on monta ilmenemismuotoa. Joillekin se on itsenäisyyspäivän iltana kaksi kynttilää ikkunanlaudalla, toisille lasillinen kuohuvaa itsenäisyyden kunniaksi, osalla nousee Suomen lippu salkoon ja osa seuraa Itsenäisyyspäivän vastaanottoa Presidentin linnassa. Kynttilämuodostelma Suomen lipusta juhlistaa ja valaisee Suomen Itsenäisyyspäivää. Sota-ajan miekka, kranaatin hylsyt ja Marskin Ryyppy ovat osa Suomen itsenäisyyden […]

Lue lisää

Itsenäisyyspäivän illallinen

Kirjoitus sisältää tuotemerkkejä Kuopion Kansalaisopiston ruoka- ja viinikurssilaiset valmistivat Itsenäisyyspäivälle illallisen, jossa kotomaan raaka-aineet ovat pääosassa. Helppotekoisessa menussa on juhlavuutta, makua ja maistuvat viinikumppanit. Kansalaisopiston kurssilla on aina tekemisen meininkiä. Porukka jakautuu ryhmiin ja valmistaa oman osuutensa illan menusta.   Tuoreesta poronfileestä tehdyssä carpacciossa on mukava riistan maku. Porocarpaccio 400 g rasvatonta ja mureaa poron […]

Lue lisää

Riistaruokaa tarjoo kunnon väki

Kirjoitus sisältää tuotemerkkejä ja hintatietoja Kuopion Kansalaisopiston Juankosken ruoka- ja viinikurssilaiset hallitsevat ruoanlaiton, vaativankin menun toteutus onnistuu kätevästi ryhmätyönä. Osaaminen sai katetta kun Juha Luukkonen, riistamies ja keittiömestari (aiemmasta ammatistaan), rakensi kurssille riistamenun ja porukka pääsi kokkailemaan kattiloiden sekä lieden ääreen. Raaka-aineiden kohdalla laatu ja saatavuus oli taattu jos aiemmin, sillä ne löytyivät kurssilaisten omien […]

Lue lisää

Beaujolais Nouveau ─ lupa hassutella      

*Kirjoitus sisältää tuotemerkkejä ja hintatietoja. Viinimaailmaa ja siihen hurahtaneita ihmisiä pidetään tosikkoina, ja friikeillä nähdään jopa etiketin koristavan otsaa. Marraskuun kolmas torstai on päivä jolloin on tosiasiallinen lupa ottaa hieman rennommin ja pitää hauskaa viinien kanssa, viini-ihmistenkin. Silloin nostetaan maljoja uuden sadon viineille ympäri maapalloa. Beaujolais Nouveau on tämän viinitapahtuman alkusysäys ja edelleen sen keskeinen […]

Lue lisää

Portviinin pehmeä puraisu lämmittää

*Kirjoitus sisältää tuotemerkkejä ja hintatietoja. Portviini pureutuu talven ytimeen, eikä jätä nauttijaansa kylmäksi. Mielikuva makeasta ja lämmittävästä portista pitää paikkansa, osittain myös viinin valmistaminen rypäleitä polkemalla. Kaikki portviinit eivät kuitenkaan ole samanlaista, vaan vivahteita löytyy värin, aromikkuuden ja makeuden perusteella. Portviini on maailman vanhin luokiteltu viini. Portviinin juuret ovat syvällä Pohjois-Portugalin, Douron laakson maaperässä ja […]

Lue lisää