Älypuhelimet pois koulutiensä aloittelevilta !

On herätty syksyiseen aamuun kaikin puolin. Viileää, jopa sataa vettä välillä. Taivas tasaisen harmaa. Harmaa taitaa olla monen koululaisenkin olotila. Pitkään nukkumiseen on opittu arvosanalla 10, ja nyt alkaisi pitkä pimeä talvi aikaisia herätyksiä, uusien asioitten pänttäämistä, muistin viilaamista teräväksi.

On joukko lapsosia jotka jännää uuden kauden alkua, alkaa KOULU. Jännittävää päivän joka tunnille, saa uudelle paperille tuoksuvia kirjoja, kirjaimia joita ihan vähän tunnistaa.. jotkut jopa osaavat jo kirjaimet sanoiksi yhdistää !

Nykyajan lapsi elää aivan eri maailmassa kuin allekirjoittanut aikoinaan. Luulen kuitenkin että fiilikset ovat samat silloin ja nyt.

Yhdellä poikkeuksella.

Jokaisella alle kouluikäisellä taitaa nykyään olla jo kännykkä? Sitä on opittu raplaamaan, lukeminen on tullut opittua  siinä sivussa, emojit auttaa niitä joille lukeminen on vielä vaikeaa..

Siinä on jäänyt huomio muuhun ympäristöön  kännykän kanssa raplatessa taka-alalle.  Sivu suun on mennyt monta asiaa, jotka kuuluvat sen iän perusoppimäärään.

Tämän on huomioinut myös lapsiasianvaltuutettu Tuomas Kurttila.

Hän julkituo huolensa lasten perusvalmiuksista vastaanottaa laitteiden vaatimuksia, lukutaito on heikkoa jo nyt, laskutaito myös. Kone hoitaa kaiken, vastaa ja etsii, mutta omat aivot on vailla työtä. Tarvitaan oppimista omilla aivoilla.

Kännykkä luokassa on tyhmyyden pesämuna.

Olen samoilla linjoilla Kurttilan ehdotuksessa että älypuhelimet pois luokasta, kyllä se opettaja saa yhteyden oppilaaseen jos kotoa soitetaan jonkin erityisen asian vuoksi.

Rauhoitetaan koulu älypuhelimilta.

Annetaan aivojen tehdä töitä niinkuin pitää…

 

Maire Kröger