Ka, savolaene sinnäe oot!

Jopa mukavasti uamu alako. Avviisia tavatessa piässii suoralukkuun. Ite savolaeset hykertellöö varmaan torilla huomenna meleko tovin ja funtieroo, kuka on savolaene.  Ulukosuomalaene ee ymmärrä yhtää mitä ne hölöttää? Muttapamutta… kyllä savolaene savolaese tuntoo. Jos ee tunne, nii murteesta pätellen tulloo tuntemattomastakii siskotyttö ja veljmies. Siitähä on jo merkkinä pysyvättii  topakat merkit hallin kuppeessa. Puhheitten pälätys  torij ympäristössä paljastaa että puhujat on syntynnä Savon rajojen sisäpuolella..

Muistan aekoenaa kun olin töessä tuolla yhessä tunnetussa linnamaesessa talossa, sattu kerran että pomo kuuntel minun puhetta ja viimein  tokasi puhtaalla n.s. kirjakielellä että puhu  Sinä kirjakieltä, savo on nii rummoo..?  Yrittännä oun, mutta minnekkä sitä tiiker raejostaa piäsöö ? Mutta jos totta puhutaan, nii aeka karmeelle se kuulostaa sivullisestakkii.. suati itestä.

Oun jootununna töllöön ja ratioon joskus tuoreena tyttönnä iäntelemmää ja täätyy sannoo että iletti ihteennii.. ee se savo, vuan tekokirjakiel. Yritin kaet olla sivistynny. Heko heko.. Naarattaa vieläkii..

Mutta savolaene on Savolaene ja torilta tae hallista savolaene ostaa kottiin aena kalakukkoo  ja kalloo, juop kahvija, suattaapa istahtoo Mualiman navallakkii.. ja parantaa mualimoo.. siinä selevii Jalliksen ja Junkkerin salasettii aekomukset.Aena ne juluki tulloo.

Sano siskotyttö… vaekkakii  se entine.

Tästä  uivelosta ee kyllä sua selevee mistee murrealueelta se on mutta kultoo on olevinnaa nenässä? Kovin on poeka laeha, ee aenakkaa oo savossa syntynny..joku mehtäläene lie,  ku on oksiiki  tarttunnu? Vae oesko mehtien puolesta hyppyyttäjä?

Sano.

J.k. Jos joku ei osannut kaikkea lukea, vastuu siirtyy lukijalle kuitenkin. Se on savolaisten tapa.

Maire Kröger