Kaupat auki aina. Hyvä vai paha?

Lankalauantai ? siis lauantai, melko tavallinen arkipäivä,  ei siis sunnuntai.

Lupa olisi tehdä tänään vaikka töitä,  ainakin vanhankansan mukaan. Kuitenkin tuntee itsessään  verkkaista oloa, rauhoittunutta … sellaista oloa kuten Pääsiäisenä  kuuluukin olla. Kaikki  hyörii kotona, eikä ketään houkuta lähteä liikenteeseen. Onko näin?

Toiveajattelua nykyaikaan.

Nykymeno on näet peitonnut almanakan juhlapyhät taka-alalle hiljaisten joukkoon..Juhlapyhinäkin  kuuluu nykyään sama hyörinä arjet ja sunnuntait, yöt mukaanlukien. Kaiken takana pesii raha, raha..  Maallista mammonaa on käärittävä vimmalla, ylityölisistä saadut eurot kiiluu silmissä. Helppo elämä luvassa?

Tulee vaan mieleen että onko ihminen tunteeton kone ? Korvaako muutama euro enemmän tilipussissa väsyneen mielen, kylmän tuntteetomuuden ja kilpailuvietin? Väsynyt mieli, se on varmasti totta, ja tunteita yritetään koulata sparraamalla, mutta ei ihminen ole kone.

Inhimillinen elämä, siihen sisältyy koti, perhe, oma elämä. kaikki kiire syö  aikaa niiltä jotka ovat ne tärkeimmät jaksamiselle ja  tulevaisuudelle.

Koti ja rauhoittuminen ovat niitä kulmakiviä joihin  elämä nojaa.Varsinkin juhlapyhät pitäisi saada edes viettää omaa oloa kuunnellen, ja levätä. Sitten arkena jaksaa taas.

Pitääkö todella olla kaupat aina auki?

Eikö ihminen, se laiskempikin, ehdi hakea ruokatarpeet kaupasta arkena? Kaljasalkutkin  ovat jo nekin niin suuria että luulisi niillä ainakin viikon pärjäävän?

Mitä mielen lepoa onkaan kykkiä jäällä avannon reunalla ahvenia narraten. Siinä on vaikka  yksi lääke hyväntuuliseen myyjään tai kauppiaaseen, saati asiakkaaseen joka tulee arkena ostoksille.

Olisin vaan sitä mieltä, että pyhät pyhinä, arki arkena kaupoillakin.

Oletteko eri mieltä?

Silti toivotan lukijoille Hyvää Pääsiäistä!

 

Maire Kröger

 

Kommentit

 • plokkariukki

  Eiköhän ole niin, että pääsiäinen muistetaan neljästä vapaapäivästä, kenellä se vielä sellainen on, sama joulun kohdalla hieman lyhyempi kaljanottojakso. Onneksi nuorissa piilee mahdollisuus vähentää juopottelua. Kukaan ei muista jatkossa juhlapyhien alkuperäisiä merkityksiä, tuskin niitä kirkollisin perustein jatkossa vietetäänkään. Kaikella aikansa, valitettavasti hyvilläkin asioilla. Hyvää Pääsiäistä!

 • Aamuvirkku

  Kaikki vain unholaan , sitä samaa vaan, päättymätöntä arkea. Ihminen ei todellakaan ole kone.

 • Eino J. (maallikkona)

  Hyvä aihe. Samaa toki ajattelee ja kyselee moni muukin.

  Esim. lapsuudessani Kiirastorstai oli koulusta vapaa ja taisi sitä olla työelämässäkin – tosin lauantainakin oli koulua ja kaupat auki yhteen ip. Maalla toki piti hoitaa arkiaskareet niin pyhänä kuin arkena, siis ainakin karja ruokkia.
  Jotain hyvääkin tietysti pyhätöistä yrittäjille ja asiakkaille koituu; Sairaalat tekevät hyvää työtä, monet tehtaat ja kirkoissa tehdään töitä pyhinä, katolisissa jopa keskiyöllä. Auraajat ja huoltoasemat ja kievarit taasen takaavat juhlapyhien matkalaisille matkabensat jne. .. ja perheen äiti / isä tekee ruoat ja huoltaa muutenkin …

  Näin kaiketi se on tuolla luonnossakin edelleen pikkuserkuillamme. Juhla koittaa vasta kun pääsee hyvälle apajalle – esimerkiksi hedelmäpuun ääreen? Että ihmisen alkuaikoina ruoka kerättiin liki jokaisena päivänä – pyhä ja lepopäiväthän ovat ihmisten keksintöjä?
  Kauppias tai yrittäjähän se nykyisin määrää aukiolosta ja työväen on siihen sopeuduttava, muutenhan verkkokauppa kulkee yrityksen yli. Yksin yrittäjä on tosin yliväsynyt, jos aikoisi pitää liikkeensä auki aamusta iltamyöhään ja joka päivä .. vain isot pärjäävät, koska voivat jakaa työkuorman tasaisesti palkollisten kesken
  JA mukava oli pistäytyä kauniina pyhäpäivänä kävelylenkin ohessa avoimeen kahvilaan – KIITOS yrittäjälle että oli lyhentänyt vapaataan!

 • alle kolmekympinen

  niihän se näkee, että kaupassa on väkeä myös pääsiäisenä.Se on nykyaikaa,että kaupat ovat auki jatkuvasti,itse myyjänä,viettäisin pyhät joulu,pääsiäinen,jne ,kotona läheisten kanssa oleinen ja ulkoilen .Taidan olla outo ,kun en halua/ ,en käy pyhien aikaan kaupassa,jos sattuu vapaa olemaan töistä.,yleensä sitä on töissä joko kokonaan tai 2 päivää vähintään pyhistä.Pitää kai mietiä alan vaihtoa,vaikka tykkään työstäni.viisi vuotta tätä alaa tehnyt.

 • Aamuvirkku

  Tervettä mietiskelyä Sinulta.

 • Eino J. (maallikkona)

  niinpä – läheiset luovat identiteettimme …
  vapaapäivät pitkien härkä- tai juhlapyhättömien viikkojen jälkeen tuntuvat hyviltä pääsiäisenä tai koska tahansa.
  JOS ne tahtoisi takaisin, on mietittävä ketä tai mitä puoluetta äänestää – palkansaajan ja työväestön puolueiksi kutsuu itseään moni – ääniä tarvitaan – toinen toistaan parempi ja mukavampi. Kaupan aukioloaikojen vapauttaminen oli osa ns. normien purkutalkoita.

 • Aamuvirkku

  Jos oikeasti nykyihminen ajattelisi miten paljon vaikuttaa kaikkeen elämässä tasapaino työn ja levon välillä, miten paljon vähempi olisi esim.mielenterveysongelmia?
  Tarvitaanko tähän politiikkaa? No, taitaa se kaikkea hallita, valitettavasti. Joten äänestäjä taitaa olla se ratkaiseva nappula? Oli niin tai näin, minä olen vanhanaikainen ja seison vanhojen arvojen takana. Oli aika mikä tahansa. Liika työhön nojaava liike elämä on ihmisen keksintö ja edelleen väitän, IHMINEN EI OLE KONE.

 • Eino J. (maallikkona)

  Totta, ihmisestä tuli kone, tai koneen osa oikeastaan teollisen vallankumouksen myötä. Liukuhihnan äärellä viimeistään. Joskus opetettiin, että tehtäviä työvaiheita tulisi kuitenkin olla parikymmentä.
  Ihmisten määrä on kasvanut noista vanhoista ajoista, joten jotain tai kaikenlaista on nykisin tehtävä – toivoisi kuitenkin aamuvirkun tapaan, että sentään inhimillisesti – ja nuo vanhatkin arvot säilyttäen.

Kommentointi on suljettu.