Kun pelkäsin salamoita!

Ukkostaa

Ukkostaa

Yöllä herättiin melkoiseen paukahdukseen, sanalla sanoen se tuli kuin salama pilviseltä taivaalta. Yksi ainoa pamahdus ja heti perään sellainen jyrinä, että taatusti Herra Ukkonen oli väijynyt aivan nurkan takana. Pian se mellasti jo kauempana vaimeasti, ja sade aloitti unettavan lorinansa,ja kohta vaivuin takaisin turvallisille unten maille.

Töllössä juuri Liisa povaa että täällä Savossa saadaan vettä jopa pieniin tulviinkin ajoittain saadaan varautua. No kyllä, jos katsoo ulos. Vettä tulee kuin Est…. saavista. Oli ihan pakko pelastaa petuniat kaatosateelta suojaan. Liika on liikaa vedestä kukillekkin, ei niitä uimaan ole tarkoitettu.

Tuosta salamasta.
Inhoan salamaa ja yleensä koko ukkostavaa säätä.
Jo lapsena kun näin että ukkonen nousee Rahasmäen takaa, tiesin että saan päänsäryn. Ilman muuttuessa sähköiseksi, tunsin oloni epämukavaksi, oksensin ja päätä särki. Syytä aina ihmettelin.

Nyt vuosikymmenien saatossa olen sitten oppinut tietämään että olen itsekkin melkoinen voimalaitos omiksi tarpeiksi ainakin. Kuinka moni saa sähköiskun sormenpäistä vaikkapa kassalla? Aika moni.

Olen pakoillut monet kerrat salamoita pimeään vessaan kumpparit jalassa ja sillekkös lapset aina nauroi!
Vesipaikkoja, metalliputkia, niitähän salama oikein suosiikin!

Mutta ne kumpparit. Onhan autossakin turvallisempaa kun on kumipyörät alla. Jotain suojaa siis on, ja se on sukuni perintöä tuo kuvitelma. Tätini opetti tuon viisauden minulle, ei ihan tuulesta temmattu.

Oikeasti nyt vanhempana pelko salamaa kohtaan on vaimentunut ja uskallan jopa katsella ikkunasta salamoiden syöksähtelyä tummalla taivaalla. Kuitenkin ihan pelonsekaisella kunnioituksella katsellen. Kokemus on kasvattanut.
Kun on nähnyt pallosalaman räjähdyksen aivan silmien edessä ruokapöydän yläpuolella, olimme ruokailemassa. Kun salama iski lähelleni avoimella pellolla. En ehtinyt suojaan. Olen ollut sammuttamassa palavaa taloa salaman iskettyä siihen..
Onhan niitä kokemuksia kertynyt vuosikymmenien varrella.

Mutta kunnioitus luonnonvoimia kohtaan pysyy edelleen!