Marraskuun valo.

-Pimeää. -Valojen puute.- Viileää. -Kylmää.  Näitä kaikkia on Marraskuu.

Pientä havaintoa marrakuun maisemasta.

Kaupunki ” säästää ”, katuvaloja siellätäällä pienesti, jossakin ei ollenkaan. Katvepaikkojako ? Kun piipahtaa kauppoihin, siellä taas ei säästellä valoissa!  Silmät räpsyy valopaljoudesta ja hakee vähän hämärämpää hyllyjen väliä. Ei voi valittaa ettei näe sitä tavaroitten valikoiman  paljoutta mikä hyllyiltä  pursuaa. Ei ole puutetta, jos vaan kukkaro kestää.  Ja kun sitten palaa taas ulos kukkaro kevyempänä,  niin pimeys on jälleen  vastassa. Silmien on taas sopeuduttava uuteen valosäätöön.  Kulje siinä turvallisesti. Vanhat mummot ja papat ovat  varsinkin vaaravyöhykkeessä.Eikä päiväaika  ole  heille sen turvallisempi, hämärää silloinkin on.

Tulee mieleen että eikö katuvalon pitäisi  juuri suojella kulkijaa ? Miksi se sammutetaan ? Se on pötypuhetta että säästetään muka jostain, kun se kuitenkin jossain tuhlataan.  Onko ihmishenki vähäisempi ?  Olen erimieltä.

Uutisissa näkee päivittäin onnettomuuksista jotka tapahtuu hämärissä  risteyksissä. Ei ne kulkijatkaan aina omista heijastimia eikä heijastavia älyvaatteita.. tumma vaate on perusvaate suomalaisella, sitä laitetaan päälle kun lähdetään ulos.

Meneväistä ihmistä ei pysäytä Halloween eikä Vainajienpäivä. Vaikka niiden  sanoma jo  muistuttaa..jostakin .. että pysähdy, katso oikealle katso vasemmalle, näy. Erikoisesti, NÄY !

Vainajienpäivä taas on raja, toisenlainen päivä marraskuussa. Silloin syttyy paljon kynttilöitä sinne missä poismenneet nukkuu. Siellä on valoa.

Marraskuun valoa.

Parvekkeille syttyy aina vain aikaisemmin valot jotka oli ennen jouluvaloja,  ne  sytytettiinkin   vasta jouluviikolla. Nyt niitä kutsutaan tunnelmavaloiksi, pimeyden poistajiksi. Kynttilöitäkin  poltetaan joka ilta. Niiden rinnalle ovat tulleet ledkynttilät jotka ovat turvallisia, mutta luulen että ei niitäkään huolettomasti sovi yksin jättää.

Tehdäänkö päätös että tänä talvena meillä on paljon heijastimia? Niitä on joka lähtöön saatavilla joko ilmaiseksi, tehdään itse, materiaalia on askartelukaupoissa, tai ostetaan valmis, iso iloinen heijastin.

Ollaan näkyvissä !

 

Aamuvirkku