Suomi 100. Miten kansa nyt makaa?

Juhlavuosi huipentui Presidentinlinnan kristallien alle tanssiaisiin.  Niinhän ne juhlat aina tahtoo huipentua mässäilyn tiimoilta ja sen loputtua  jatkoihin. Nyt oli sitten  keksitty syy juhlia jo aikaisemmin, Etkoilla?  Suotakoon se poikkeuksellisesti juhlavuoden kunniaksi. Vaikkakin itsenäisyystaistelussa itsessään  vuoti punainen veri eikä väritön shamppanja.

Punainen väri kertoo voimakkaasta tahdosta, toimia! Niinpä saatiin itsenäisyydestä taistellessa paljon veren vuodatusta kun  toimittiin loppuun asti.  Liian moneen kotiin tuli suruviesti, myös useammankin kerran.

Sitä emme saa unohtaa vaikka on kulunut 100 vuotta ? Kunnioitus vielä eläviin veteraaneihin täytyy näkyä ja tuntua hellänä hoitona, kipujen lievittämisenä. Mielessä käy jokaisella veteraanilla vieläkin taistelut kentällä elävänä mielessä, yöunissa yöllä,  puheissa päivällä.

Miten Suomi makaa tänään?

Juhlat on takana.  Kuplajuoman väri oli hailean vaalea. Se värinä osoittaa tahdon lipsumista:  uskomukseen, hyvinhän  meillä menee.. Luotetaan hyvään tulevaisuuteen. Mutta tulevaisuus näyttää nyt arvaavamattomalle vuosikymmeniin..?  Maailmalla tapahtuu nyt niin paljon huolestuttavia asioita, että  ensimmäisen kerran minun elinaikanani,  75 vuoteen, että Joulunodotuskin tahtoo peittyä ulkomaailman uutisten alle. Ne ei ole Joulurauhan luomisen kannalta katsoen  parhaita mahdollisia uutisia.

Mutta positiivisena ihmisenä luotan siihen että Rauha ei rikkoonnu missäänpäin maapalloa ja ihmisille tulisi hyvä tahto.

Joten, haluan toivotaa  lukijoilleni

Rauhallista Joulunaikaa

ja

Onnea Uudelle  Vuodelle

2018

Nähdään!

Maire Kröger