Velvollisuuksia. Onko niitä?

Kun lapsi kasvaa ja tulee 7 vuotiaaksi, törmää ensimmäiseen velvollisuuteen. Oppivelvollisuuteen. Toiset lähtevät kouluun innostuneina, toisia pelottaa mitä kaikkea tulevat päivät tuo tullessaan? Mutta kuulemma on pakko lähteä kouluun, joka päivä, monta monta vuotta! Olisin niin kiva nukkua aamulla pitkään kuten on saanut enenkin nukkua, mennä ulos, tulla mennä miten huvittaa.. mutta se kouluunmeno on kuulemma VELVOLLISUUS?

Arjessa mataa vuodet, ylä/alamäkeä vaihtelevasti.Aika kuluu..

Pikkusälää, eli velvollisuuksia tulee melkein päivittäin.
Pitää pitää huone siistinä ( kuka jaksaa). Pitää viedä roskat
( äidin keksintö), ei saa roskannella ( onhan siivooja sitä varten, vai ? ), läksyt ( huoh), olla kohtelias ( joo mutta se akka..), ai niin rumia ei saanut sanoa, kempele!

Aina näitä!

Vuodet vierii, tulee taas iso velvollisuus eteen. Asevelvollisuus.Siinä tulee tosi kyseeseen. Onko voimaa marssia painava reppu selässä kilometri tolkulla? ( Ei jaksa)

Aikuisikä lähestyy.. Nyt jo takaraivo kuiskaa että isompia VELVOLLISUUKSIA on ehkä edessä? Nyt alkaa hormoonit hyrrätä siihen malliin että muutetaan yhteen asumaan. Papin eteen pitää mennä. Ne vihkivalat taas, velvoittaa sitoutumiseen nekin.OK.( vaaleanpunaisten lasien takaa tulee luvattua) Toisilla se vala pitää, toisilla se väljenee, jostakin syystä.
Katto päänpäälle pitää olla oma. Siispä pankin puheille!
Asuntolaina. VELVOITTAA vuosia sekin sitoutumiseen. Kauan.
Asunnostakin on pidettävä huolta ettei se rapistu eikä arvo laske.
Huolehdittava tässä kaikessa välissä lapsista, opettaa käytöstapoja.

On vielä velvollisuuksia, esim huolehtia vanhemmasta sukupolvesta, heidänkin elämä on arvokasta, kuten oma elämä. Siitä ja niistä on pidettävä huolta.

Ja vielä yksi velvollisuus. Kansalaisen äänivelvollisuus.
Se puhuttaa näinä päivinä, käytänkö sitä vai en? Ja kenelle ääneni annan?
Aina näitä VELVOLLISUUKSIA!

Umpihanki hyvä puolustus kun Hälläväli rehottaa ! Olen aistinut että velvollisuuksien noudattaminen ei ole enää kunniakasta, eikä koeta oikeasti VELVOLLISUUDEKSI. Että on vain niitä OIKEUKSIA? Olenko väärässä?

Maire Kröger