Wanted – Talkoohenki?

Koulussa oli  tiettyjä ajanjaksoja jolloin tiesi että luvassa oli päiviä, jopa viikkokin, oli  ihan muuta kuin luokassa aineiden pänttäämistä. Päästiin kylän johonkin taloon jossa alkoi talkoot jonne tuli muitakin kyläläisiä. Se oli mukavaa.. Ajankohdasta riippuen oli joko peruna-, heinä-, tai joku muu talkoo kyseessä.  Innoissaan marssi meidänkin koulun oppilaat mukaan talkoisiin, saatiin olla ulkona koko päivän, eikä väsyttänyt. Hyötyliikunta ? Sitä sanana ei edes tunnettu, sehän oli itsestään selvä  asia. Posket punoitti terveesti, ylipainoa ei löytynyt keneltäkään.

Ja ne kahvi,- ruokatauot! Vieläkin tuntuu nenässä pannukahvin tuoksu, vastaleivotun pullan tuoksu kun nuori emäntä toi kahvia työntekijöille! Oli kotikaljaa, kokkelipiimää, AAh… olipa kuivakakkuakin!  Koko kylä  oli kuin yhtä perhettä. Ja jos oltiin kaukana kotoa, vaikkapa salolla,  niin isäntä tuli  traktorilla ja toi perälavalla ruokaa. Oli kalakukkoa, tuoretta ruisleipää. keltaista voita ym… silloin ei tunnettu edes ranskanleipää… se oli reilua itse kasvatettua ruista se leipä. Eikä tunnettu näitä höttöleipiä. Entä ne ruokalevot! ( paitsi kun pelkäsin sisiliskoja enkä uskaltanut nukahtaa )

Keväällä, kuten syksylläkin,  oli perunatalkoot ne suurimmat  tapahtumat joissa talkoohenkeä tarvittiin. Selkää kysyviä talkoita! Mutta siitä viis, saatiinhan taas vaihtelua koulutyöhön. Ja syksyisin parasta oli mykykeitto! ( On muuten vieläkin ) Ja se kalakukko… Ja joku vei viemisinä mykykeittoa ja kalakukkoa kotiin tai naapuriin vanhuksille, eihän se tuohesta vielä ollut heidänkään suu. Yhteishenki pelasi.

On siitä  ajasta menty eteenpäin 70 vuotta. Luulisi että kaikki on edistynyt parempaan suuntaan, mutta onko?

Heinäntuoksuiset talkoot taitaa olla muisto vain?

Ja se Talkoohenki, minne se on hukkunut?

Nyt kaupunkiasuja saa pitää talkoonsa yksin, tai no, joku vakioasukas tulee lakaisemaan kaveriksi, varsinkin kun luvassa on grillattua makkaraa. Muut katsoo ikkunaverhon suojasta mitä siellä ulkona tapahtuu taas?

Huhuu Talkoohenki! Pitäisikö kuuluttaa kadonneeksi?

Tänäänkin on hieno sää  näyttää että ei se kadoksissa ole, tahtoo vain tässä kiireisessä ajassa jäädä jälkeen….

Mutta olihan niitä kiireitä  ennenkin, mutta  talkoilla työ tehtiin nopeammin?

Tästä se lähtee….

Aamuvirkku

 

 

 

 

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Ihastuttava ajatus, tuli heinäntekopellot mieleen!
  Vielä lapsuudessani esimerkiksi perunan nosto isoissa taloissa tehtiin talkoilla. Perunaa syötettiin rehuna lehmille. Koulusta oli lapsilla perunannostoloma, myöhemmin syysloma.

  Talkoohenki ilmenee oikeastaan aitona puoluetyössä, kun äänestämme. Voi se olla muutakin, tuo poliittinen tunne, mutta ehkä lähemmin sitä.

  Päivätyö, talonmies, ulkoistettu kiinteistönhoito – raha – varmaankin ovat supistaneet talkoot olemattomiin. Kaikesta on maksettava, kunnan työstä veroina ja pihan pidosta taloyhtiön kautta huoltofirmalle.

  Pesemme toinen toistemme paidat. Myös tapaturmavakuutus voi olla osasyy – kuka maksaa jos onnettomuus sattuu? Toisaalta, moni työ on paras jättää ammattilaiselle; perunan keruun osaa jokainen, mutta entäpä talon maalauksen (turvatellinkeineen) tai kylätien laiton? Ehkä vielä jokainen sentään kykenee pihan haravoimaan, mutta lumien auraus on jo monelle raskasta. Ja, aika on rahaa, valitsemme sen mikä tuottaa eniten, jos on valittava kahden asian välillä …
  Kiitos – sai pohtimaan, mistä lisää yhteistyötä

 • Aamuvirkku

  Kiitos kommentista. Katselin yhteishenkeä tuolta kapealta saralta, mutta laajennettuna sitä pitäisi löytyä mainitsemissakin asioissa. Olen vaan huomannut että oli mikä tahansa talkoita vaativa asia, niin vähissä on tekijät. Millä tuon ” hengen ” herättäisi, tahi löytäisi, se olisi säästöjen säästö!

 • Eino J. (maallikkona)

  herkistyin talkoohengelle …
  illan uutisissa kerrottiin roskajuoksusta, linkki YLE https://yle.fi/uutiset/3-10236217
  Roskaamattomuus olisi tietenkin hyve ennen muita, mutta hyvä tämäkin kun ne kerätään pois!

 • Maire Kröger

  Sosiaalisessa mediassa puhuttiin viikonloppuna plokkauksesta, roskienkeruuhölkästäkin. Hauska juttu. Toiset roskaa ja toiset kerää juostessaan ja juoksu kävi kuulemma raskaasta jumpasta. Ajatus on hyvä. Kuka saisi tällaisen hölkän tännekkin?
  Ja äsken juuri uutisissa kerrottiin juuri valmistuneesta tutkimuksesta että Suomi on laiskistunut auttamaan. No näkeehän tuon sokea Reettakin! Vapaaehtoistyöt pyörii yksien varassa kunnes he uupuvat ! Kuka sitten auttaa…
  Aika ankealle näyttää tulevaisuus. Tarttes tehä jotain?

Kommentointi on suljettu.