Ei Lihattomalle lokakuulle

IMG_6831

Tänään se taas alkoi, se Lihaton lokakuu. Koko tapaus oli mennä minulta ohi, ellei Facebook olisi minua ystävällisesti aiheesta muistuttanut. Törmäsin aikajanaani skrollaillessa ryhmään, johon liittymällä pääsi julkisesti mukaan lihaa kaihtavien iloiseen joukkoon. Idea tuntui sekunnin ajan varteenotettavalta, sillä olen tietoisesti pyrkinyt vähentämään lihan syöntiä viime aikoina. Kun sekunti sitten oli kulunut, sormi oli takaisin hiirellä ja matka Facebookin uumeniin jatkui.

Lihaton ruokavalio vaatii aikamoista taustatyötä perinteiseltä lihansyöjältä, jolle kasvisruosta tulee ensimmäisenä mieleen kanasalaatti ja lehtipihvi. Pitäisi tietää, minkälaisilla kasvikunnan tuotteilla lihasta saatavat ravintoaineet voisi korvata ja osata valmistaa jotain muuta kuin hernekeittoa mikrossa. Huolimattomasti toteutettuna uusi ruokavalio voi olla melkein vaarallinen. Lihasta luopuminen ei ole sellainen päätös, jota kokemattoman kasvisyöjän kannattaisi mennä hätiköimään. Hektinen ja helposti tykättävä Facebook ei auta tässä yhtään.

Minusta minä ja moni muukin ihminen syömme ihan liikaa lihaa ja siitä tavasta pitäisi opetella pois. Minusta ei kuitenkaan ole väärin edetä pienin askelin kohti lihatonta ruokavaliota. Tämä siis edellyttäen, että niitä askelia myös otetaan. Lihaton lokakuu on ideana hyvä, mutta tempauksena se vähän epäilyttää. Mutta ymmärrän kyllä, että Vaiheittain lihattomaan ruokavalioon siirtymisen vuosi ei kuulosta yhtä mediaseksikkäältä.

Kommentit

  • Mikko

    ”Lihaton lokakuu” tarkoittaa nimenomaan omien kulutustottumusten arvioitia ja niihin huomion kiinnittämistä, ei ehdottomuutta. Samaan aikaan on kyllä käynnissä vegaanihaaste ja sieltä saa itselleen henkilökohtaisen tutorin ja ihan ilmaiseksi vielä. :)

    Liity ihmeessä.

Kommentointi on suljettu.