Elokuva festarointia: Homocowboyt ja Krista Kosonen

Olen tässä syksyn aikana höhhäillyt erinäisillä elokuvafestareilla ympäri Turkua. Eilen kävin katsastamassa Vino Kinon; Turun seudun Setan järjestämän elokuvatapahtuman, jossa näytettiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöteemaisia elokuvia. Tapahtuma kesti kolme päivää, jonka aikana esitettiin sekä fiktiivisiä- että dokumenttielokuvia. Turun lisäksi festarit järjestetään myös Oulussa, Tampereella ja Helsingissä.

Päädyin katsomaan dokumenttielokuvaa Queens and Cowboys, joka kertoi Yhdysvalloissa toimivasta kansainvälisestä homojen rodeoyhdistyksestä IGRA:sta. Dokumentissa seurattiin muun muassa legendaarisen yhdysvaltalaisen seriffin, Wyatt Earpin jälkeläisen, Wade Earpin kilpailukautta homorodeossa. Dokumentti oli yhtä aikaa mainio kuvaus siitä, ettei seksuaalisella suuntautumisella ole mitään väliä, mutta myös surullinen muistutus, kuinka kaikki eivät sitä vieläkään tajua.

Turussa järjestettiin myös aikaisemmin syksyllä Elokuvapäivä, jonka puitteissa pääsi katsomaan maksuttomia elokuvanäytöksiä ympäri kaupunkia. Päivän viimeiset elokuvat esitettiin keskellä Kauppatoria, jonne oli pystytetty valkokangas. Illan pimetessä torilla nähtiin sekä Mielensäpahoittaja että vasta ensi-iltansa saanut Kätilö, joita elokuvien tekijät Dome Karukoskesta Krista Kososeen kävivät kommentoimassa ennen esitysten alkua. Kätilöstä piti tietenkin uutuuden hehkun takia pulittaa  muutama euro. Tapahtuma oli muuten ihan kiva, mutta neljän tunnin yhtä mittainen kökötys selkänojattomalla penkillä, epämääräinen putkilo-wc torin laidalla sekä elokuista viimaa huonosti kestänyt farkkutakki pudottivat keskittymiskykyni lähelle nollaa.

 

Queens and Cowboys elokuvasta voi käydä kurkkimassa elokuvan kotisivuilta: http://www.queensandcowboys.com/

Ja kun näin vauhtiin päästiin, niin VinoKinosta löytyy tietoa täältä: http://vinokino.fi/fi/etusivu/ ja Elokuvapäivästä täältä: http://www.elokuvapaiva.fi/