EM-kisojen neljännesvälierät: Islanti on Euroopan 300

Jalkapallon EM-kisojen neljännesvälierät lähtivät käyntiin vähämaalisesti, mutta sitäkin komeammalla osumalla. Sveitsi-Puola ottelussa nähtiin yksi kisojen hienoimmista maaleista, kun Shaqiri tasoitti pelin jäätävällä saksipotkumaalilla. Suoritus osti Sveitsille kuitenkin vain vähän lisäaikaa turnauksessa, sillä Puola vei ottelun lopulta nimiinsä rankkipotkukisassa. Pohjois-Irlanti lähti Sveitsin kanssa samalla oven avauksella kaaduttuaan Walesille omalla maalilla, jolle se ei kylläkään voinut juuri mitään. Portugali ja Kroatia tahkosivat tasalukemissa aina jatkoajalle asti, kunnes Portugalin Quaresma kävi haaskalla ja täräytti joukkueensa jatkoon. Kroatian tuhlaajapoikien kyyneleet olivat katkeria, mutta jos munkkeja ei pistetä pussiin, niin on parempi lähteä kotiin nuolemaan näppejään.

Toisena ottelupäivänä maaleja tehtailtiin tarpeisiin asti. Irlanti könysi ensimmäisen puolikkaan läpi johdossa Ranskaa vastaan, mutta taipui lopulta Griezmanin melkein-hattutempulle. Saksa-Slovakia ottelussa nähtiin taasen solidia Saksaa. 3-0 lukemin päättyneen pelin maaleista vastasivat Boateng, Gomez sekä Draxler, jolle slovakkipuolustus ojensi vip-passin oman vitosensa sisään. Joukkueen ainut mainittava epäonnistuja oli Mesut Özil, jonka torjuttu rankkipotku oli aikamoinen löpsäys. Ottelun loppuhetkillä kentällä nähtiin pitkästä aikaa jalkapallomaailman kaikkien aikojen bromance, kun kisojen virallinen haistelija Jogi Löw päästi Lukas Podolskin ja Bastian Schweinsteigerin kehiin.

Belgia ratkaisi oman ottelunsa ensimmäisen ja viimeisen kymmenminuuttisen aikana ottamalla vakuuttavan 0-4 voiton Unkarista, vaikka yllättäjä-Unkari ihan kohtuullisen ottelun pelasikin. Ottelun ehkä hienoin häkki oli Eden Hazardin viimeistelemä pussitus, kun belgit puhkaisivat maaliin johtaneessa tilanteessa koko kentän ensin pysty ja sitten leveys suunnassa.

Hengettömän Espanjan pelistä minulla ei ole muuta sanottavaa kuin, että kotimatka oli itseaiheutettu ja ansaittu.

Kun Unkarin alkulohkon voitontanssi loppui kuin tanssiravintolan valomerkkiin, samasta lohkosta jatkoon mennyt Islanti eteni vielä jatkojen jatkoille Englannin kaatuessa 1-2. Jos joku olisi sanonut ennen kisoja, että joukkue etenee puolivälieriin, kukaan ei olisi uskonut. Näiden kisojen perusteella Islannin voitto Englannista ei kuitenkaan tullut täytenä yllätyksenä. Viimeistään ottelun voitonjuhlissa nähty Islannin pelaajien ja yleisön hypnoottisen rytmikäs huutomyrsky vakuutti muun Euroopan siitä, että tämän saarivaltion jalkoihin ei kannata jäädä. Islanti on kuin jalkapalloilevan Euroopan 300; pikkuinen joukko sotureita, jotka hurmioituneina pistävät kampoihin sitä monta kertaa mahtavimmille armeijoille.