EM-kisojen toinen kierros: Viimeisillä minuuteilla…

Jalkapallon EM-kisojen toinen kierros tarjosi kaikenlaista värikästä, oleellista ja epäoleellista asiaa. Ranska, Espanja ja Italia varmistivat jatkopaikkansa, Pohjois-Irlannin hiihtohissi lähti nousuun Ukrainan jäädessä jalkoihin ja Christiano Ronaldon astelemalle kiviselle tielle nousi roudan mukana lisää murikoita Portugalin jäädessä tasapeliin Itävaltaa vastaan. Kierroksella koettiin myös kisojen ensimmäinen somekohu studiossa vierailleiden naisasiantuntijoiden aiheuttaessa tunteita puolesta ja vastaan. Henkilökohtaisesti teki mieli lähinnä vain itkeä, kun luin sovinistiviestejä Twitteristä.

Toisen kierroksen räjähtävin ottelu oli ehdottomasti Tsekki-Kroatia peli. Ottelu oli täysin kroaattien hallinnassa, kunnes joukkueen voimahahmon Luka Modricin kropassa räjähti jokin, joka pakotti hänet jättämään pelin ja mahdollisesti koko turnauksen. Seuraavaksi räjähti verisuoni kroaattikannattajien päässä, kun kentälle alkoi lentää räjähteleviä soihtuja heidän katsomonosastaan. Lopuksi pelin käsikirjoitus räjähti täysin käsiin, kun täydellisessä sillassa ollut Tsekki nousi tasapeliin ihan ottelun viimeisillä minuuteilla.

Englanti-Wales ottelussa suosikki-Englantini nappasi turnauksen ensimmäisen voittonsa suosikki-Vardyni päästessä ensimmäistä kertaa vaihdosta kentälle ja suoraan maalin tekoon. Muutapa hän ei sitten juuri tehnytkään, mutta olipahan hän ainakin Raheem Sterlingiä tehokkaampi, joka selostajan mukaan toteutti taas tehokkaasti tavaramerkkiviimeistelyään eli ei-palloa-puiden-väliin. (En ole yhtään katkera Sterlingille hänen Liverpool ohareistaan.)

Italia-Ruotsi matsissa ehdin ihmetellä, vieläkö Andreas Isaksson ja Kim Källström pelaavat ja sitten heräsinkin Italian voittohuutomyllyyn. Espanjan voittomatsista Turkkia vastaan muistan vaan siskon lähettämän viestin siitä, että turkkilaiset ovat pukeutuneet Bepanthen-tuubin väreihin.

Ennakkosuosikki Belgialta nähtiin Irlantia vastaan pelatussa ottelussa viimein sitä peliä, jota siltä on odotettu. Kaksi maalia tehneen Romelu Lukakun viimeistely oli hyytävää ja se on totinen hatun noston paikka, kun joku tekee maalin kuudentoistaviivalta sisäsyrjällä sijoittamalla. Islanti jäi harmillisesti tasapeliin Unkaria vastaan tehtyään viimeisillä minuuteilla oman maalin, mutta toivo jatkopaikasta elää yhä. Tästä kyseisestä syystä viimeinen alkulohkojen kierros tulee olemaan todella mielenkiintoinen, sillä jatkoon menijöitä on tyrkyllä läjäpäin.