Jauhopeukalo keskellä kämmentä

_MG_0424 – kopio – kopio

Koulusta lainatulla, tuhannen euron kameralla otettu kuva kasvislasagnesta – ei mitään lisättävää.

Tämän kertaisessa Oman elämän kokkisota -jaksossa tein ensimmäistä kertaa kasvislasagnea. Käytin lähdemateriaalina soveltavaa aivojen toimintaa, WhatsApp-yhteyden päässä ollutta leipuri-kondiittoria sekä lasagnelevypaketin kyljessä olleita suuntaviittoja. En ole mikään mestarilinen ruoan laittaja, mutta hyvinä päivinä saatan mennä Hans Välimäen serkun kissan kaimasta.

Itse valmistusprosessi oli ehkä turhan monivaiheinen. Olin arvioinut täytteiden määrän tarpeen puolet liian pieneksi ja kun luomus oli vihdoin valmis uuniin, huomasin tomaattimurskan istuvan vielä hyllyssä. Jouduin siis uudelleen remasteroimaan lasagneni. Häsärissä tomaattimurskaa levittäville muuten neuvoksi, ettei kyseistä operaatiota kannata suorittaa vaalean maton läheisyydessä varsinkaan silloin, kun matto on kämppiksen. Vanhana jalkapalloilijana onnistuin välttämään pahimmat vauriot ottamalla pudonneen lusikan jalkapöydällä vastaan pehmentäen näin sen osumaa mattoon.

Kun otin lasagnen uunista, hetki oli jännittävä. Yritys oli ollut alusta lähtien aika uhka rohkea, koska pääraaka-aineenani käyttämät porkkanat eivät kuulu suosikkeihini. Tällä kertaa keskellä kämmentä hojottava jauhopeukaloni oli onneksi nyrjähtänyt oikealle paikalleen: luomuksesta tuli ihan oikeasti hyvää! Suosittelen kaikille porkkanaa semisti vihaaville vetelemään vihanneksen kuorimaveitsellä ohuiksi suikaleiksi. Ohuesta olomuodostaan johtuen porkkanaa oli helpompi sietää ja suikaleet jäivät mukavan rouskuviksi. Ideahan oli toki varastettu, siksi se varmaan toimikin.

Jos joku haluaa kokeilla perässä, suoritin jotakuinkin seuraavat toimenpiteen:

KASVISLASAGNE (hieman kaunisteltu versio), yhdelle henkilölle yhdeksi viikonlopuksi

– Suikaloi noin 500 grammaa porkkanoita ja hienonna yksi sipuli. Pyöräytä ainekset öljyn kera pannulla.
– Tee tarpeeksi valkokastiketta, johon sitten sekoitat porkkana-sipuli seoksen.
– Voitele vuoka (kooltaan noin 25x20x7cm) ja laita pohjalle kerros seosta. Voit tässä välissä heittää väliin myös jääkaapista löytyvän raejuuston jämän.
– Laita seoksen päälle kerros yrttistä tomaattimurskaa. 370 gramman purkki ei riittänyt ihan joka kohtaan, joten jatkoin luomusta ketsupilla
– Tomaattimurskan jälkeen on lasagnelevyjen vuoro.
– Toista rakenne muutaman kerran. Itse tein kolme kerrosta, lasagnepaketti neuvoi tekemään neljä.
– Kun viimeinen kerros on valmis, laita päällimmäiseksi vielä kerros valkokastike-seosta ja juustoraastetta.
– Paista luomus 175 asteessa noin 35-40 minuuttia ja annata sen chillata hetken pöydällä ennen nautiskelua.
– Älä jää ottamaan valokuvia blogiin liian pitkäksi aikaa, ettei annos pääse jäähtymään.