Kutsumatta kyläilyn ABC

Voiko vuonna 2015 vielä mennä ilmoittamatta kylään? Harva se päivä itsensä tulee kutsuttua paikkaan jos toiseenkin, mutta yleensä siitä tulee kuitenkin ilmoitettua etukäteen uhrille jotain somekanavan reittiä pitkin.

Retkikuntamme päätyi tänään testaamaan nykypäivän suhtautumista asiaan.

Päivän alkuperäinen agenda oli lähteä harhailemaan paikallisille lenkkipoluille. Odysseuksen harharetket -tyyppisen farssin sijaan löysimme odottamatta itsemme erään toverin kotihuudeilta ja päätimme ilahduttaa häntä tuppautumalla käymään.

Mitä lähemmäksi tiemme kohdetta vei, sitä enemmän aloimme epäilemään suunnitelmaamme. Onkohan se ihan soveliasta mennä sunnuntai-iltana ilmoittamatta pimpottelemaan toisen ovikelloa? Jokohan moinen näin 2010-luvulla luokitellaan kotirauhan rikkomiseksi? Pehmitelläksemme tietämme kävimme hankkimassa lähimarketista porkkanakakkua tuliaisiksi.

Vastaanotto oli aika hämmentynyt. Odottamaton ovikellon sanoma oli aiheuttanut lähinnä ajatuksia jostakin rahaa ruinaavasta järjestöstä. Emme kuitenkaan joutuneet jäämään rappukäytävään ja alkujärkytyksen jälkeen juttu luisti kuin kesärenkaat joulukuussa. Kakku olisi noin muutoin ollut hyvä idea, ellemme oli sattunut valitsemaan juuri sellaista sorttimenttia, jolle visiitin kohde oli allerginen.

Yllätysvierailuista on vähän vaikea sanoa juuta taikka jaata. Toisaalta random vierailut voivat olla hauskoja, toisaalta ne voivat olla painajaismaisia, jos yllätyksen kohde haluaisi oikeasti olla rauhassa tai jos vierailija on joku täyspässi. Mutta turhaanpa tuota enää käynnin jälkeen miettimään. Eiköhän se vahinko ole jo tapahtunut, jos on tapahtuakseen.