Sukka ≠ Sukupuoli

IMG_7198 – kopio – kopio

In my socks the S stands for super.

Persunuorten lippalakkikamppanjasta ehti kulua vain hetki, kun minulle selvisi, että sukillakin on jonkinlainen rooli sukupuolen moninaisuuden tappajana. Minulle soitti eräs sukkakauppias, joka tarjosi ilmaista näytesukkaparia (sekä sukkien kestotilausta, jos en itse tajuaisi lopettaa tekemääni ”tilausta”).  Koska ilmainen kuulostaa aina riittävän vakuuttavalta ostopäätökseltä, tulin siihen tulokseen, että miksipä ei. Puhelun edetessä totesin kuitenkin, että myyjän tarjoama naisten malli oli kalossini verhoamiseen aivan liian nafti. Myyjä ei kuitenkaan ollut ihan varma, oliko tuotetta mahdollista vaihtaa omaan lapiooni sopivampaan miesten malliin ja laittoi minut pitoon tarkistaakseen asian.

Siinä odotellessa ajatusrulla sitten karkasi kivasti omille teilleen. Ihanko oikeasti oli olemassa mahdollisuus, että vastaus voisi olla ei. Että tarjousta ei voisi muuttaa, koska jostakin yhteystietorekisteristä poimittu nimi ei vastaa sukalle määriteltyä sukupuolta. Eikö sillä ollut mitään väliä, että sukupuolella ei pitäisi yleensäkään olla mitään väliä tai että naisten sukat eivät olisi missään skenaariossa mahtuneet jalkaani. Vaikka minä lopulta sitten sain sopivat sukat, tilanteesta jäi aika typertyneen huvittuneet tunnelmat.

En halua ensimmäiseksi olettaa, että myyjä oli sukupuolisovinismin airut, sillä hän vaikutti oikeasti vähän hämmentyneeltä tilanteessa. Ehkä hän oli toista päivää töissä tai ehkä hän ei ollut aikaisemmin tullut ajatelleeksi koko asiaa. Jotta maailman tarjoamasta tietokaaoksesta selviää, on välillä pakko olettaa. Oletan itsekin asioita päivittäin. Ihmisten olisi kuitenkin hyvä tunnistaa, etteivät oletukset ole kiveen hakattuja sääntöjä, joista poikkeaminen nostattaa joka kerta paskamyrskyn.

Tämä saattaa kuulostaa vähän siltä, että kärpäsestä tehdään härkästä, sillä kyseessähän oli vain mitätön sukkapari. Mutta miksi niin mitättömälle asialle, kuin sukka, sitten edes määritellään sukupuoli? Mitä pienemmillä yksityiskohdilla isoja rajoja vedellään, sitä rajoittuneemman paikan ne tästä maailmasta tekevät ja sitä tukalampi siinä on elää.

#sukupuolettomiensukkienpuolesta