”Tehkää tilaa tapiosuomiset, tuon hiekkaleluni tähän”

 

20160520_153536

Tänä kesänä tunnustetaan ihan uusia värejä, kun Siilinjärven Palloseuran sinisen rinnalle nousee Turun musta ja valkea. Pääsin koulun projektiopintojen kautta mukaan tekemään TPS FC:n miesten edustusjoukkueen suoria pelilähetyksiä seuran viestinnän ja tekniikan ohjastamina. Projektin osalta kausi potkaistiin käyntiin perjantaina, kun joukkue pelasi kauden ensimmäisen kotiottelunsa. Itse ottelu päättyi harmillisesti ja ehkä vähän tuomarin avustuksella kotijoukkueen 2-5 tappioon, mutta projektin kannalta kaikki meni suhteellisen smoothisti perinteisistä alkuhärdelleistä huolimatta.

Minä olin tällä kertaa lähinnä vain ajoissa paikalla, teippasin muutaman johdon aloilleen ja toimin selostajan opetuslapsena. Vaikka tekemistä oli vähemmän, olen kevään mittaan päässyt jo kokeilemaan selostajan penkin pehmikkeitä harjoituspelissä.

Olosuhteet eivät kyseisessä harkkapelissä olleet ihan sieltä parhaimmasta päästä. Selostuskoppi oli kentän tasossa, parin metrin päässä sivurajasta eikä sieltä nähnyt kenttää kokonaisuudessaan. Peliä oli käytännössä helpompi selostaa näytöltä (kopin katolle oli viritetty kuvaajalle paikka), jolta pelinumeroista ei saanut juuri selvää. Ei siinä paljon auttanut kuin sahata näytön, ikkunan sekä paperilla olevan pelaajarosterin väliä, kun pelaajia yritti ehtiä tunnistamaan. Sekoilin välillä aikamoisella antaumuksella, esimerkiksi vastustajajoukkue muuttui pari kertaa Klubi 04:sta MyPa:ksi, väärät pelaajat saivat kortteja ja selostin todennäköisesti ottelun joka ikisen rajaheiton. Onneksi vieressä istunut teknikko lainasi silmäpariaan ja bongasi maalin tekijöiden ja vaihdettavien pelaajien numeroita puolestani. Pelin jälkeen fiilikset olivat aika sekavat, sillä kaikesta kurasta huolimatta olin tosi onnellinen siitä, että uskalsin.

Selostajan hommat saavat vielä hetken odottaa itseään, kun ensi viikon sunnuntaina pelattavassa pelissä pääsen heilumaan studioisännän housuihin. Tuo kyllä kuulosti härömmältä, kuin mitä oli tarkoitus, mutta jospa lauseen viestinnällisyys olisi ilmaisua selvempi. Projektin edistymistä voi seurata TPS TV:n sivuilta, jolta pelejä voi myös katsoa livenä pientä maksua vastaan.

Perjantain pelin koosteen voi käydä tsekkaamassa seuraavan linkin takaa: http://tpstv.fi/kooste-tps-ktp-2-5-20-05-2016/