Näin laihdut varmasti. Eikä maksa mitään.

 

Hei vaan pitkästä aikaa. Luova tauko kirjoittamisessa kestänyt puolisen vuotta, anteeksi siitä. Mutta nyt jatkuu.

Lihominen. Siinäpä helppo ja mukava harrastus. Syö sohvalla ja katselee telkkaria. Ihan itsestään lähtee paino nousuun. Lähes ilmaiseksi vielä. Eihän se roska paljoa maksa, millä sen helpoiten nostaa.

Miksi me lihomme? Syynä ei ole painavat luut tai hidas aineenvaihdunta. Höpöhöpö ja hevonhumppaa, sanos putoushahmo. Tekosyitä on maailma täysi, mutta ihmisen fysiologia on parisentuhatta vuotta ollut muuttumaton vakio. Verrataanpa vaikkapa auton bensatankkiin. Auton tankkiin mahtuu x määrä polttoainetta, jolla pääsee x määrän kilometrejä. Tankkiin ei voi tankata tilavuuttaan enempää, ylivuotoputkesta valuu yli ja pistooli naksahtaa pois päältä. Sillä on pärjättävä mitä tankissa on. Sitten vasta tankataan lisää kun tarvitaan polttoainetta lisää, kun mittari vilkuttaa punaista.

Ihminen  toimii toisin. Evoluutio on muokannut meistä sellaisia, että varastoimme jokaisen kalorin minkä tungemme kurkusta alas. Varastoon korvaamaan sitä, jos emme saa ravintoa jonain päivänä. Mutta sitä huoltahan meillä ei enää ole, toisin kuin luolamiehillä.

Mitään ylärajaa tai ylivuotoputkea meissä ei ole. Elimistö varastoi kaikki käyttämättömät kalorit rasvaksi, alkaen ensin maksassa oleviin varastoihin, leviten siitä viskeraaliseksi rasvaksi (sisäelimien ympärille) ja vatsaontelon täyttyessä kaikkialle muualle. Miehet alkavat muistuttaa omenaa ja naiset päärynöitä ulkonäöltään. Simple as that. Jos todistelette toisin, tervemenoa kirjoittamaan ihmisen fysiologian ja anatomian opukset uusiksi.

Syömme vaikka meillä ei menisi tankki koskaan punaiselle (vaikka ei ole nälkä) ja täytämme tankkia yli äyräiden vaikka kulutusta ei olisi.

No kuinka sitten laihtua? Helppoa kuin heinänteko. Jopa niin yksinkertaista, että suurin osa ei usko sitä tai keksii mitä mielikuvituksellisimpia selityksiä asialle. Osa jopa rahastaa sillä, tehden luonnollisesta asiasta bisnestä. tai sitten huijataan itseään tietoisesti. Syödään purkki rahkaa päivässä, koska sillä laihtuu…

Ratkaisu: Syö vain senverran kuin kulutat. Eli silloin kun sinulla on oikeasti nälkä (bensamittarin valo palaa). Lopeta siihen kun ei ole nälkä, tai mielellään jo hiukan ennen sitä. Silloin painosi ei nouse. Kun syöt vähemmän kuin kulutat, painosi alkaa laskea, koska elimistösi alkaa käyttämään varastossa olevaa rasvaa polttoaineeksi. Ja sitähän riittää meillä suomalaisilla. Aika harvassa ovat ne miehet, joilla ei olisi pesupalloa pyykkilaudan sijasta tai naisilla ”kurveja mistä kiinni ottaa”.

Eli rajoita syömäsi kalorit siihen mitä tarvitset, esim normaali aikuisella 1200-1800 kcal päivässä, riippuen vähän millaista työtä teet yms. Siihen löytyy monenlaista ilmaista laskuria netistä googlailemalla. Pidä vaikka aluksi vihkoseen kirjaa kaikesta mitä syöt, niin huomaat mitä syöt ja kuinka paljon. Elintarvikkeisiin on aina merkitty kalorimäärä/100g ja apuna voit käyttää vaikka vaakaa, kun kasailet eväitä. Loubaspuffetissa määrät hämärtyvät helposti ja sitten puhisetkin loppupäivän ähkynä.

Syö terveellistä ravintosuositusten mukaista ruokaa kohtuudella. Proteiinipatukat ja rahkat ovat muotiviirauksia niinkuin karppaus ja hyödyntävät vain markkinamiehiä. Normaali terveellinen ruoka, hedelmät ja kasvikset riittävät vallan hyvin, saat niistä kaiken tarvittavan. Jano ja ruokajuomana vesi = 0 kcal. Pienennä lautasta, täytä lautanen ensin kasviksilla, juo vettä. Ihan mikä vaan tapa, kunhan pidät kalorit kurissa. Liikunnalla et laihdu, mutta se pitää sinut kunnossa, siksi vanha fraasi ”syö vähemmän, liiku ennemmän” on oikein hyvä. Kukaan ei pakota sinua syömään kutsuilla pullaa tai elokuvissa karamelliä. Päätös on sinun.

Kokeileppa vuoden (niin se vaan on, pikatietä onneen ei ole), niin huomaat muutoksen. Sen jälkeen voit jatkaa tuota elämätapaa kyllästymättä lopun elämääsi. Toisinkuin kaalisoppadiettiä. Peili kertoo kyllä millon olet ok. Ja mittanauha ja puntarikin, jotta näet kehityksen. Jos repsahtelet, niin ok. Se on vain hetken murhe, keskity kokonaisuuteen. Valitse kahvihuoneessa vesi ja porkkana täytekakun sijaan.

Miksi: Koska ylipaino tappaa sinut hitaasti, mutta varmasti. Ja sitä ennen tekee elämästäsi hiton vaikeaa ja vaivalloista. Niin kuin tupakka.

Ps. Proteiiniuskovaisille mietintään: Mieti gorillan lihaksia. Aika muhkeat. Ajatteleppa sitten gorillan ruokaa: hedelmää ja kasviksia. Ei yhtään purkkia skyrriä.

Jonkin verran ajatuksia lainasin Allen Carrin kirjasta: Kilot kuriin. Ihan hyvä kirja, joka auttaa ajattelemaan ihan järkevästi. Mutta ei ole sekään avain onneen ilman omaa panosta.

Pari hyödyllistä linkkiä:

Kaloritarpeen määrittely

Suomalainen Ravintosuositus

Elintarvikkeiden ravintosisältö

Kommentit

  • Mikko I.

    Näinhän se juuri on.

    Tavallista ihmistä avittaa painon pudotuksessa kuitenkin runsas proteiinin osuus ruokavaliossa, sillä se tyydyttää nälän tunnetta enemmän kuin rasva ja hiilihydraatit samalla kalorimäärällä. Fysiikan lait eivät muutu, mutta henkisesti pääsee helpommalla.

Kommentointi on suljettu.