Tulit taas Mieleen?

Savon Sanomien sarjakuvista.

Lassi ja Leevi, Fingerpori, Jere ja Baby Blues. Niistä kaikki ovat MINUN mielestäni oikein hauskoja ja oivaltavia. Kukin niistä katsoo elämää aina omasta vinkkelistään. Vaikkakin minulla on Electroluxin imuri.

Jeressä vanhempien hermoja kiristää teinipoika loppumattomalla ruokahalullaan ja aikuistuvan miehen kummallisuuksilla. Tuttua jokaiselle, joka teinien kanssa ollut tekemisissä. Itsellä kokemusta tyttöjen vanhemmuudesta, mutta uskonpa sarjiksen aihealueen olevan hyvin lähellä monen teinipojan suloista kaaosta. Menohaluja on, mutta kompastella pitää matkalla.

Baby Blues taas kertoo enemän kokonaisen perheen sirkuksesta, josta olen kyllä monet yhtäläisyydet löytänyt myöskin omaan elämään. Äiti pyörittää palettia päässään ja käytännössä, lapset ja mies ajelevat virran mukana, kuin ajopuuna. Mutta omalla hauskalla tavallaan. Eräs islamilaisten perheiden kanssa työskennellyt tuttavani sanoikin, että juu, perheen pää varmasti heillä onkin mies, mutta sitä päätä kääntelee aina se nainen siellä kotona.

Fingerpori, mielestäni parasta suomalaista sarjakuvaa. Vinoutunutta, taitavaa mustaa huumoria. Pikkutuhmaa ja joskus kovin vaikeasti aukevaa. Täytyy vain ihmetellä mistä Pertti Jarla kaiken sen keksii. Lieneekö sitten tarkkakorvainen juttujen kerääjä, kuten kuplettilaulaja Jaakko Teppo. Isojen miesten juttuja korvan taakse laitettuna, yhdistettynä taitavaan huumoriin. Armoa ei saa kukaan, ei edes iso Jii. Otsake tälle blogaisulle tuleekin kaikkien aikojen parhaaksi valitusta Fingerin strpistä, jossa mies soittaa pipopäälle. Siihen liittyy myös Mielen imuri. Katsokaa itse ja päätelkää. Tykätä saa tai olla tykkäämättä. Fingerpori HS:n sivuilla .

Lassi ja Leevi. Joskus ilmestynyt myös nimellä Paavo ja Elvis. Pieni poika, joka kulkee lelutiikerinsä kanssa seikkailuista toiseen. Tiikeri elää vain Lassille, muille se on vain tiikeripehmolelu. Aivan huikea, jos pitäisi päättää millainen pikkupoika olisin, tahtoisin olla kuin Leevi. Rikkautta on pienen pojan mielikuvituksen juoksu ja loppuun saakka aikuisia raivostuttava käytös. Tiesittekö, että sarjakuvan luoja Bill Watterson on piirtänyt sarjaa vain vuosina 1985-1995, yhteensä 3160 strippiä. Eikä hän ole koskaan antanut lupaa Calvin and Hobbes tuotemerkeille, muutakuin sarjakuva-albumeina. Eli kaikki muut Lassi ja Leevi tuotteet rikkovat tekijänoikeutta. Tekijänoikeus .

Muut sarjakuvat skippaan Savon Sanomissa, en lue, en tykkää. Nemi, Harald Hirmuinen, Mukula ja B.Virtanen. Ei vaan uppoa. Mutta makunsa kullakin. Tilalle voisi vaihtaa vaikka ironisen Fok_It sarjiksen. Jos muuta ei päivän lehdestä jaksa tai ehdi lukea, niin sarjikset luen.

Kesälomaa odotellessa, oikein paljon näkemiin.