ALV – piikki yrittäjän lihassa

Yrittäjyys on taantumasta johtuen ollut viimeisen viiden vuoden aikana nykyhallituksen yksi kestopuheenaiheista. Yrittäminen kun tuo verotuloja valtion laariin. Sieltä niitä voi jakaa yhteiseen hyvään.
Yrittämisen varjopuoli on korkea arvonlisävero. Tavaroista ja palveluista maksettava 24 prosentin alv laittaa ahtaalle monet pienyrittäjät. Yrittäjän velvollisuudeksi jää nyhtää raha asiakkaalta ja sen jälkeen tilittää vero valtiolle.
Vielä muutama vuosi sitten esimerkiksi parturikampaamoiden alv käväisi kahdeksassa prosentissa. Kun se on nyt 24, niin se näkyy kuluttajan kukkarossa. Euroissa se ei ole iso kertamaksuna, mutta vuositasolla se voi kirpaista.
Savon Yrittäjät järjesti viime viikolla yrittäjyystapahtuman, jonka suojelijana oli pääministerin tehtävät kesällä jättävä Jyrki Katainen (kok.). Yrittäjyyttä on syytäkin suojella, ei vain puheen tasolla, vaan käytännön esimerkein.
Korkea alv on vain yksi riesa.  Jos Suomessa halutaan lisää yrittäjiä, niin verokanta pitää olla maltillisempi ja ennen kaikkea työntekijän palkkaaminen edullisempaa. Eikö siitä hyötyisi kaikki? Yrittäjän työtaakka helpottuu, työntekijä työllistyy ja valtiokin saa omansa.
Yrittäminen on muutenkin aina riski.
Moni pienyrittäjä varmasti huokaisi helpotuksesta, kun hallitus ei kehysriihessään korottanut alv:tä. Vastaavasti heikennyksiä tuli muun muassa lapsilisiin ja ansiosidonnaiseen päivärahaan. Kovia kohteita taantuman aikana.
Jospa seuraavassa kehysriihessä leikattaisiin ensimmäisenä herrojen palkkoja. Ei ole paljon pyydetty.
AKU-PEKKA