Kiinan kieli pakolliseksi

Eduskunta sai viime viikolla 62 000 nimellä varustetun kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan ruotsin kieltä kouluihin vapaaehtoiseksi.
Tähän saakka olen ollut kouluruotsin vankkumaton kannattaja. Se on hieno kieli kaikissa olomuodoissaan; kielioppi on johdonmukainen, taivutusmuodot ovat yksinkertaisia ja kaiken kruununa, sitä on mukava kuunnella.
Nyt olen kuitenkin sitä mieltä, että ruotsi pitäisi olla koulussa vapaaehtoinen, mutta yhdellä ehdolla. Sen tilalle pitää tulla pakollisena seuraavista kielistä vähintään kaksi: venäjä, intia (hindi) tai kiina.
Kiinan kieli (mandariinikiina) on englannin ja hindin ohella yksi maailman valtakielistä mitä tulee siihen, kuinka moni sitä puhuu. Kiina ja Intia ovat tulevaisuuden ja osin jo tämän päivän bisnesmahteja.
Suomalaisyritykset ovat investoineet Kiinaan, joten kielestä olisi suuri hyöty tulevaisuutta ajatellen.
Asiassa on kuitenkin yksi ongelma: se on vaikea kieli meille suomalaisille.
Sen sijaan venäjän kieli pakollisena ei olisi lainkaan huono asia.
Suomalaisyritykset tekevät jatkuvasti bisnestä itänaapurin suuntaan.
Lappeenrannassa ja Imatralla suomen kieli on jo vähemmistön asemassa; kummankaan kaupungin kävelykadulla ei tahdo enää pärjätä suomella. Venäjän opiskelu rajan pinnan paikkakunnilla on perusteltua, ja miksei myös muualla Suomessa.
Savossa voi pärjätä savolla, mutta länsirannikon ruotsinkielisissä kunnissa se ei enää olekaan itsestään selvyys.
Ruotsia ei saa heivata kouluista kokonaan vapaaehtoiseksi.

Kommentit

 • Hannu Koho

  Kuten ao. kansalaisaloitteen sisällöstä huomaat, sen tarkoituksena on nimenomaan lisätä monipuolista kieltenopiskelua. Ruotsin kieli on hieno kieli myös Vapaa Kielivalinta ry:n mielestä. Siitä ei kuitenkaan seuraa, että ruotsin pitäisi olla kaikille pakollinen aine kaikilla koulutusasteilla ja -sektoreilla. Kansaivälinen, omiin valintoihin perustuva monikielisyys on Suomelle paras vaihtoehto.

 • Ruotsin täyttä vapaaehtoisuutta kannattava

  Kannatan ruotsin muuttamista valinnaiskieleksi kaikilla koulutasoilla kaikissa suomenkielisissä kouluissa kautta maan. Kannatan siis kansalaisaloitetta http://www.ruotsivapaaehtoiseksi.fi
  Syntyään eteläsuomalaisena voin kertoa, että ns.ruotsalaiset osaavat kyllä etelän kunnissa suomea. Yleensä osaavat suomea oikein hyvin. Pakkoruotsille ei siis ole etelässäkään mitään järkeviä perusteita.

 • masa

  Hyvä Aku-Pekka
  Usein pelkkä hengittäminen riittää aivojen verenkierron ylläpitämiseen. Jos hengittäminen ei riitä, myös painotangon voi laskea pois henkitorvea ahdistamasta.
  Aivoverenkiertosi elvyttyä pyytäisin sinua miettimään, miksi olet noin fiksautunut pakollisiin kieliin. Voisitko avartaa ajatteluasi kohti vapaata kielivalintaa. Kieliä tulee lukea. Lähtökohtaisesti jokaisen tulee opiskella kahta vähintään kahta vierasta kieltä, mutta valitsemiaan kieliä.
  Suomalaisten kielitaidon suurin ongelmana on osatun kielipaletin kapeus. Suomalaiset koululaiset opiskelevat pakollisena kielenä ruotsia kaikilla kouluasteilla, ala-asteelta yliopistioon. Jokainen lukee lisäksi englantia valinnaisena kielenä, ilman sujuvaa englannin osaamista kun töitä ei saa.
  Jos suomalainen haluaisi osata englannin lisäksi jotain toista isoa kieltä (ruotsi ei ole iso kieli) täytyisi opiskella kolmea vierasta kieltä, mikä on jo kansainvälisessä vertailussa harvinaisen iso määrä – ei ihme, että suomalaisten, kansakuntana, osaamat kielet rajautuvat englantiin ja ruotsiin. Niinpä Suomi on taloudellisessa syöksykierteessä.
  masa

Kommentointi on suljettu.