Se olikin näköharha

Pielavesi-tuntemukseni rajoittui vielä pari viikkoa sitten Urho Kekkoseen, Antti Ruuskaseen, Juha Laukkaseen ja Sampoon.
Tiesin kyllä, missä Pielavesi on, sillä olen käynyt kerran aikaisemmin paikkakunnalla. Joulukuussa 2010 muutaman tunnin oleskelu liikuntahallilla ei silti minusta tee paikkakunnan todellista asiantuntijaa.
Tuolloin joulukuisena sunnuntaina oli niin pimeää, etten havainnut sitä, miten huonokuntoiselta näyttää kunnan keskustassa sijaitseva entinen paloasema, tai nimenomaan aseman torni.
Kun näin viime viikolla tornin ja vieläpä seinään kirjoitetun tekstin, kunnantalo, niin ihmettelin, tuollaisessako murjussa luottamusmiehet kokoontuvat päättämään kuntalaisten asioista.
Se olikin näköharha. Onneksi. Vain torni näyttää aavistuksen ränsistyneeltä, ei sentään koko rakennus.
Sen sijaan kunnantalon vieressä sijaitseva kypsän mansikan värinen kunnanvirasto näyttää tyylikkäältä. Eikä tämä ole mielistelyä. Tuoreilla silmillä asiat näkee toisenlaisessa valossa, kuin jos olisin asunut paikkakunnalla koko ikäni.
Kulttuuripommi räjähti silmilleni viime viikon maanantaina. Ajoin epähuomiossa Pielaveden keskustaan kääntyvän risteyksen ohi. Jos olisin kääntynyt, en olisi huomannut Lepikon torppaa. Nyt tuli sekin nähtyä.
Torppaan järjestetään tutustumiskäyntejä. Urkin nimellä kannattaa ratsastaa, on hän sen verran merkittävä henkilö suomalaisessa kansallishistoriassa.
Kekkosen puoliso, Sylvi Kekkonen on kotoisin Pieksämäeltä. Hänen nimeään on hyödynnetty niin, että Pieksämäellä on järjestetty useampaan otteeseen Sylvi Kekkosen nimeä kantava kirjallisuustapahtuma.
Jos Sampo voittaa Suomen mestaruuden lentopallossa, niin se on kansanjuhlan paikka. Vähän samaan tapaan kuin ronssimies Antti Ruuskaselle järjestetty torijuhla. Tosin oma suosikkijoukkueeni on Saimaa Volley. Toki toivon menestystä myös Sammolle.
En voi myöskään sanoa olevani kokenut Keiteleen kävijä. Kahdesti olen siellä vieraillut. Molemmilla kerroilla liikuntahallin pieni, mutta idyllinen sali tuli tutuksi. Keiteleestä tulee mieleen metsäteollisuus, Nuju, pari kesätapahtumaa ja tietenkin vesistö.
Nähtävyyksiä ei tarvitse lähteä katsomaan ulkomaille, niitä löytyy kotimaastakin.
Aku-Pekka