Kokemuksesta kiivastuneena

10454144_1456275657960456_8493514859904348612_o
Vietin tämän päivän myyntitapahtumassa Kuopion satamassa kollegojen ja kälyni hyvässä seurassa. Siinä asiakkaita odotellessa tuli juteltua monestakin aiheesta mukavia keskusteluja. Kälyni kysyi minulta mikä on ollut vaikeinta lasten kasvatuksessa. Hetken mietittyä kerroin että lasten kuunteleminen, ihan oikeasti ja pysähtyen sekä läsnäolevasti kuunteleminen.

Kolmen lapsen yksinhuoltajana ja työssä jatkuvien eteentulleiden tilanteiden ratkaiseminen tuppasi tekemään minusta välillä vauhtisokean automaatin, joka kertoi ketään kuuntelematta miten tulisi toimia ja milloin (heti). Aidon kuuntelemisen taitoa olen todella joutunut opettelemaan.

Kun lapset olivat pieniä, minulla visualistilla oli kolmenlaiset eri väriteemaiset joulukoristeet. Sitten joulufiiliksen mukaan valitsin jonkun näistä teemoista jota noudatin ruokapöydän serviettejä myöten. Eräänä jouluna, kun lapset olivat jo hieman isompia, he halusivat koristella kuusen jo aaton aattona. No eihän se tietenkään käynyt, sillä kuusi koristellaan aattoaamuna enkä ollut vielä edes päättänyt joulun teemaväriä. Niinpä he toimeliaina ihmisentaimina piirsivät ja leikkasivat paperista mieleisensä koristeet ja ripustivat kuuseen. Ja nauttivat.

Opin läksyni. Seuraavana aamuna kumosin kaikki joulukoristeet sekaisin lattialle ja lapset saivat koristella kuusen mieleisekseen – se tosin kaatui koristeiden toispuolisesta painosta mutta hieno se oli ja kaikilla oli hauskaa. Tulevina jouluina kuusi sai tarhassa ja sittemmin koulussa tehtyjä koristeita jotka ripustan vieläkin kuuseen.

Kuopion kaupunki on siistinyt kaupunkikuvaa tomerasti keskustan upeiden bulevardien valmistumisen myötä. Kadulla olevien ilmoitusten ja kylttien tulee olla sääntöjen mukaisia. Ystäväni kanssa keskustelimme keskustan siististä, jopa steriilistä ilmeestä. Ei mitään ilmoitustilaa, mihin laittaa julisteita tapahtumista. Vain viralliset mainostelineet jotka kertovat isoimmista tapahtumista. Ei tilaa hetkellisyydelle, nyt tulee vanhentuneita rumia sanoja: popupille, ketteryydelle. (Jestas miten inhoan tuota ketterä-sanaa, mutta minkäs teet.)

No, tänään me istuimme ja juttelimme kivoja ja odotimme asiakkaita jotka eivät kaikki osaa mennä älylaitteillaan juuri oikeaan nettiosoitteeseen katsomaan mitä satamassa tänäänkin tapahtui. Jotkut, veikkaisin että useimmat, suuntaavat tapahtumia etsivät silmänsä ja jalkansa ihan konkreettisten kadulla olevien kylttien ja ilmoitusten mukaan. Näitä virallisia opasteita ei ole tähän tapahtumaan vieläkään kaupungilta saatu ja kesän sesonki on melkein ohi. Mutta resursseja löytyy omatekoisten opasteiden poiskorjaamiseen.

Voi kun kaupunki oppisi kuuntelemaan asukkaitaan ja yrittäjiään, tukemaan aloitteellisuutta, paikallisia tapahtumia ja värikkyyttä. Ei Kuopiota tunneta tyylikkyydestään vaan persoonallisuudestaan, miten sykähdyttää kävijä ikimuistoisesti. Ja missä viipyy kyltit tuloväylien pientareilta: Tervetuloa Kuopioon Kalakukkojen Kaupunkiin!

Kommentit

 • Kivireki

  Kuopion tori, maankuulu mualiman napa, on kalliin jälleenrakentamisen myötä muuttunut entistä puhtaammin kaupankäynnin paikaksi. Siitä ei tullut kaupunkilaisten olohuonetta. Vapaa seinalehti/ilmoitteluseinä, jota Anja blogissaan kaipaa on todellinen puute. Toinen iso moka on tapahtumalavan puuttuminen. Kalliilla vuokrattava esiintymislava ei toimi kaupunkilaisten spontaanin esitys- yms toiminnan paikkana. Myöskään kesäisten koululaisorkestereiden toria elävöittävät esitykset eivät ole enää taloudellisesti mahdollisia. Monet tapahtumat olisi voitu järjestää avoimena torin tapahtumapaikalla kahvila Salacavalan sijaan.

  • Eino Pelkonen."Ketkulaatahyrreejä"

   Kuopion tori on valjastettu ”kivirekenä” vain korkeakultuurin esityksille, eikä se ”salli” kansalaisten ilmoittelua, sitä varten ei ole olemassa edes ilmoitustiloja, eikä paikkojakaan, aijempina vuosina yhden henkilön julkaisema Tori Sanomatkin poistettiin kauppahallin ulko-ovesta ja sai julkaisutilaa vain edesmenneen Ilkka Krogeruksen kahvilavaunun ulkoseinältä. Kuopion kaupunki on kieltänyt muunmuassa positiivin soittamisenja sen onnenlehtien jakamisen kauppatorilla.
   Vain öinen roskaaminen sallitaan kauppatorilla!

   Kuopion kauppatori muistuttaa likaisineen eirilaisineen ja värisineen katoksineen aavikkomaista pakolaisleirien telttakylää! Ilmapiiri on kireä eikä kansalaisten sallita esittää mitään yksityistä viihdemusiikkia!

   T. Eino Pelkonen. Kuopion kauppatoria kammoksuva kansalainen.

  • Anja Hult

   Tori on perinteisesti ihmisten kokoontumispaikka missä jaetaan yhdessäolon lisäksi tietoa. Kuopiossa on monenlaista kulttuuria ja porukkaa jotka järjestävät tapahtumia joista olisi mukava tietää että voisi osallistua. Nyt tapahtumien tiedot löytyvät netistä (jep, hienoa) mutta netti on viidakko missä tieto on joskus vaikeasti saatavissa. Tänä tiedonvälityksen pirstaloituneena superaikana perinteinen viestintä on myös tärkeää. Kiitos kommentista, jatketaan maailman ja Kuopion parantamista!

   • Eino Pelkonen

    Muutama vuosi sitten Kuopion kaupunginhallitus ei suhtautunut myönteisesti Kauppatorilla soitettavaan positiivarin musikkiin ja onnenlehtien jakamiseen, joten eipä kauppatorilla ole sen jälkeen positiivaria nähty soittimensa kampea kiertämässä ja samalla onnenlehtiä jakamassa.

    Tätä se todellisuus on monikultuurillisuuden sallimisessa Kuopion kauppatorilla, tästä minulla on mustaa valkoisella päätös Kuopion kaupunginhallitukselta muutamia vuosia sitten…………

    Kokeiltasko Suomi- Venäjä seuran kautta veläläistä taidetta, taide-esityksiä ja musiikkia Kuopion kauppatorille? Vai miten monikultuurillisuuden sallimisen laita Kuopion kauppatorilla on ja sallitaan?

  • Eino Pelkonen

   Tuntien tarkkaan Kuopion kauppatorin ilmapiirin sen kauppiaiden luomana, niin heidän asenteissaan ja suvaitsevaisuudessaan on paljon kehittämisen mahdollisuuksia, siellähän on jälleenmyyjien ja alkutuottajien välinen välirikko, jopa niinkin ikävästi jotta perunanvarsilla on koitettu huitoa alkutuottaja pois Kuopion torilta, en nyt kerro tästä tarkemmin mutta näin on.

   Muutakin kateutta on kauppiaiden välillä ollut, erään kahvivaunun edesmenneeseen yrittäjään kohdistettuna monin tavoin. Itse takavuosina pidin myös kahvivaunua öisin kauppatorilla ja myin makkaroita, torivalvoja kävi minua varoittelemaan kateellisista muista torikauppiasta yöllä, näin kävikin, pari kateelista torikauppiasta kävi päihtyneinä yöllä soittamassa suutaan minulle täysin asiatgtomasti……

   Missä on oikea savolainen meininki ja huumori ja lupsakkuus, katosiko se purettujen vanhojen puutalojen mukana ja tilalle tuli ajaton ja ilmeetön mitään sanomaton betonielementti henkisesti taakaksi entisen savolaisen ihmiluonteen ja huumorin tilalle?

 • Eino Pelkonen."Ketkulaatahyrreejä"

  Voisko sotketumpaa ja roskaisempaa puistoa Kuopion keskustan kaupunkikuvassa olla kuin Snelmannin puisto toisin sanoen ”Kirkkopuisto” Tuomiokirkon alapuolella.
  Juopottelevien nuorten leirejä, joissa roskataan sanottu puisto,eikä leiriläiset roskaamiaan jätteitä siivoa ollenkaan!
  Ainoastaan pantillisten tölkkien kerääjät, hoitavat tölkkien keräämisen kasseihinsa! Jopa lasiset alkoholipullot jätetään puistoon maastoon ja penkeille, sotkeminen ja roskaaminen sanotussa puistossa on kuin hoitamaton kaatopaikka, keskellä Kuopiota!

  T. Eino Pelkonen. ”Ketkulaatahyrreejä” Kaapuntilainen.

 • Eino Pelkonen."Ketkulaatahyrreejä"

  Kuopion kaupunkivan takapiha; silmiä särkevää kaupunkikuvaa ja mielikuvaviestintää tarjoava rakennusmonttu,Kuopion Linja-autoasema. ”Siistiä” kaupunkikuvan nähtävää junamatkustajille ja bussikyydittäville matkailinjoille…….

 • Anja Hult

  Eino hyvä, jokaisessa paikassa on asioita jotka eivät ole kohdallaan. Olen samaa mieltä monistakin asioista mutta yritetään löytää niitä hyviäkin juttuja. Kaikista helpointa on vain valittaa. Tiedän että teet todella paljon hyviä asioita auttaaksesi kanssakulkijoita, mennään eteenpäin sillä asenteella ja tunteella. Kaupunki menee parempaan suuntaan asia kerrallaan, ja jokaisella on siitä vastuu pienten tekojen kautta. Tuetaan toisiamme!

  • Eino Pelkonen

   Olen samaa mieltä Anjan kanssa positiivisuudesta, mutta tätä ennen epäkohtiin pitää pyrkiä saamaan korjaus, ettei epäkohtia lakaistaisi vain ja vain maton alle, Kuopion etupihoista on tehty tylsiä ja rumia takapihoja ihan virkatyön tuloksena, vaikka kaupunkikuvaa pitäisi olla esillä edes ruutukaava-alueilla keskustassa, OUlussahan tehtiin kaupunkikuva ja imago analyysi ja sen jälkeen laaja korjausohjelma johon otettiin mukaan myös asukasyhdistykset, Oulun haluttiin näyttävän junan ikkunasta matkustaville parasta edustavaa kaupunkikuvaa ja mielikuvaa viestittävästi, tätä ei Kuopion johto halunnut tehdä ja tulokset alkavat näyttää ikäviltä silmin nähden,……

 • Eino Pelkonen

  Sosiaali- ja terveyspuolelle on annettu lomautusvaroitus ja se tietää olevien palvelujen rikkoutumista, eikä sillä säästetä mitään, eikä se on kenekään etu. Oikeasti säästötoimet pitää tehdä ihan toisella tavalla, konsulteille on maksettu vuosien kuluessa hurjia summika verovaroista, koska kuvitellaan viisauden olevan helsingin konsulttien käsissä, eikä aidosti savolaisten hatun alla.Puijoon on konsulttien rahaa mennyt vuosikymmenien kuluessa laskemattomia summia ja jokainen näkee mikä on Puijon tilanne. Eihän edes luvattua pysäköintitaloa ole saatu aikaiseksi Jäähallin ja Poliisi-virastotalon parkkipaikalle jonne ei autoa saa helpolla pysäköityä, sen sain huomata taas tänään kun yritin viedä löytämääni naisten kassia löytötevaraan, sekin oli tänään suljettu ja kasissa oli tärkeitä lääkkeitä kassin omistjalle sekä uusi kallis nahkatakki, tärkeitä monia avaimia ja muuta tavaraa…. Parkkipaiikaa sai hakea pitkään minne auton saisi jättää siksi aikaa kun vien kassin löytötavaraan joka olikin suljettu ainakin perjaintaista saakka, tämäkö on sitä kansalaisten tämänpäivän parasta palvelua, varsinkin kun kysessä on vakavasti sairaan ihmisen lääkkeiden löytäminen ja toimittaminen viikonlopun ja alkuviikon aikana kiinni olevaan löytötavaraan???

 • Eino Pelkonen

  kohta pian on se viikonloppu jolloin koululaiset juhlivat Väinölänniemen uimarannalla, päihteitä nauttien kesälomansa lopettajaisia. On se kummallista ettei aikuisten vastuulla oleva yhteiskunta kykene järjestämään päihteetöntä konserttia vaikkapa Kuopio-Hallissa koululaisille. Aikuiset hyväksyvät koululaisten kesäkauden lomansa lopettajaiset päiteiden kanssa, samoin SPR ja nuoristoa palvelevat järjestöt sekä maanomistaja, Kuopion kaupunki ja Poliisita tehdään lastenvahti, nuorison kasvatus ulkoistetaan täysin vanhemmista erilleen Poliisin ja muiden huotoporukoiden varaan. Aikuisille järjestetään lukemattomia ulko-ilma tapahtumia, mutta ei kolulaisille!

  kuopion kaupunginvaltuusto on hyväksynyt nuorisopoliittisen valtuuston päättämän ohjelman, jota ei noudateta lainkaan, eikä siitä välitetä lainkaan, se nähdään pian taas väinölänniermen uimarannan hiekalla, päihtyneitä mekkaloiliviaz ja hiekassa rypeviä kolulaisia tulee paikalle satoja. Tapahtuma on kuin siat rypisivät getossa, vailla mitään sivistystä päihtyneinä poliisin silmän alla valvonnassa.

  Pantillisten tölkkien kerääjä.

 • Jari Holopainen

  Terve ja tervehdys Einollekin. Ehdin taannoin miettimään, josko tori olisi sinut nielaissut? Minäkin kävin jokin aika sitten kuuluisalla torin vierailulla – pohdin, että Toria tehdään ikään kuin muita varten. Se ei kehitä torin henkeä persoonalliseen suuntaan, vaan ollaan tyytyväisiä, että kaikki näyttää hyvältä esim. helsinkiläisten silmissä. Kyse on fantasiasta. Toinen asia, mikä kiinnitti torilla huomioni, oli lörtsyjen paljous. Se ei ole kuopiolainen juttu, mutta liekö käynyt niin, että savonlinnalaiset ovat vallanneet Torin?

  • Eino Pelkonen

   Ei uo Kuopion torilla myytävät lörtsyt Lappeenrannan satamatorilla myytävien vertaisia ja maistuvia Lörtsyjä, ei,ei……

   Kuopion tori jotenkin ahistoo ja on raskas henkisesti, siksi en käy siellä paljoakaan, vaan käyn mieluiten matkustajasataman torilla, siellä on järvimaisemat ja raikas tuuli järveltä, eikä ahista yhtään, ohjelmoo vuan olis hyvä olla jotta sais naattia ja laakasta oikein kunnolla. Olen muuten laittanut merkillejotta kun laivat lähtöö ja tulloo takas satamaan, kapteeni ei ole laiturilla vastaanottamassa laivasta ulos purkautuvia matkustajia, olis ies kiittelemässä ja toivottelemassa tervetulleeksi uudelleen matkustajiaan risteilylle, mutta kun ei niin ei, ei osta kiittee ja palvella matkustajia laivasta pois lähtiessä! Jotenkin jäykkee ja puutteelista on laivojen kapteenien ulos laiturille tuleminen, laivan ankuroituneena paluusatamaan. Hunttalan Mattikin laitto rengin rattiin kun edessä oli ylinopeudesta kiinnijääminen, laivuri laittaa vastaavasti jonkin opiskelijan seisomaan 10 metrin päähän laivasta mitään sanomattomana seisomaan.

 • Eino Pelkonen

  Koululaiset liikenteessä!

  Olin sähköpolkupyörällä liikkeellä ja huomasin ettei yksikään autoilija taikka mopopoika pysähtynyt suojatien eteen antaakseen tietä minulle, autoja lipui ohi letkoissa pysähtymättä suojatien eteen, vaikka annoin merkin suojatielle astumisestani, jotkut autoilijat jopa lisäsivät ajonopeutta huomatessaan minut aikeissa astua suojatielle. kahdesti on henkilöautoilija ajanut päälleni suojatietä ylittäessäni Päivärannan Shellin kulmassa Puijonsarventien ylityksessä perättäisinä kesinä keskellä päivää. Olin Ilosaarirocissa tölkkien keruussa, kun olin Joensuun keskustassa potkulautapyörällä liikkeellä lähellä Citymarkettia, tuli oikealta vanhempi nainen polkupyörää ajaen ja minä talutin potkulautapyörääni suojatietä pitkin, pyöräilevä nainen ajoi suojatiellä päälleni ja sanoi että pitää mennä eteenpäin……

  Suomessa ajokultuuri ja tavat on röyhkeät, ajetaan surutta päälle jos ei ehdi altapois, suojatiellä ei ole mitään merkitystä. Helsingissä jos et pysy kevyenliikenteen kaistalla, pyöräilijät tulee lujaa vauhtia takaapäin kelloa kilistäen ja jos et ehdi väistää saatat saada nyrkistä päähäsi sadattelun kanssa, Helnsingissä työmatkapyöräilijät on kamikatze porukkaa ja vauhti on kovaa, Kuopiossa pyöräilijä ylittää autoilijan ajoradan katsomatta sivulle mihinkään suuntaan, poljetaan pyörällä vimmatusti ja katsotaan vain suoraan eteenpäin.

  Hammerfestissä liikennekultuuri on päinvastainen ja siellä tehdään jo ajoissa tietä jalankulkijalle, eikä jalankulkijan tarvitse ylittää ajotietä matalalentoa kiirehtien.

  Polkupyörien turvallisuudessa on iso puute, rungoista puuttuvat pimeällä heijastavat pyörän pinnat ja rungon osat, eikä heijastavaa liimatarranauhaa ole kellään jaossa, vaikka kampanjoisivatkin liikenneturvallisuuden nimeen, on vain tippuvia heijastimia jaossa. heijastin nauha on parasta koska sen voi liimata pyörän runkoon kiinni ja se pysyy siinä hyvin. Tummissa vaatteissa liikkuvat jalankulkijat on täydellinen riski tulla yliajetuksi niin pyöräteillä kuin ajoteillakin suojatietä ylittäessä, heijastinnauhoja ei vaatteissa ole eikä heijastinliivejäkään pällää, on vain tummat yön mustat vaatteet, läheltä yliajetuksi tilanteita on runsaasti pimeään aikaan taajamissa, kuljetaan kuulokenapit korvilla, ei katsota kuin suoraan eteenpäin teiden ylityksissä.

  Paljon pitää asenteiden muuttua jotta liikenne soljuisi toiset huomioiden ja turvallisesti teiden ylityksissä ja polkupyörissä olisi liimatarraheijastinnauhaa pimeää liikkumista varten, sama vaatteissa, joihin pitäisi neuloa kiinteää heijastinnauhaa.

  T. Eino Pimeällä liikkuva sauvakävelijä, joissa on sauvoissa heijastinnauhat kolmessa kohtaa.

Kommentointi on suljettu.