Edes jotain

Seuraamani median perusteella voisi kuvitella, että olen ainoa ihminen, joka ei ollut järkyttynyt, ahdistunut tai edest yllättynyt USAn vaalituloksesta. Vaalit aiheutti minussa lähinnä sekopäistä epäuskoa.“You’re fired” – tosi-tv jehu seuraavana Valkoisen Talon asukkaana on jotenkin naurettava ajatus, suorastaan absurdia.

Brexitit, trumpit ja muut ovat mielestäni suoraa seurausta niin länsimaiden tilanteelle kuin asenteillekin. Brittien ja amerikkalaisten kääntyminen epävarman, hieman pelottavan ja täysin arvaamattoman ratkaisun puoleen on kuin Jokerin palkkaaminen Gothamin herruuden saamiseksi. Päämäärät ovat äänestäjillekin epäselvät, mutta pyritään saavuttamaan edes jotain.

Politiikan tutkijat ovat toistelleet, että Trump otti maapallon, ravisteli sitä ja kaikki odottavat nyt, miten palikat laskeutuvat. Ehkä juuri sen takia Trumpia ja brexitiä äänestettiin? Kun nykyinen muuttumattomuus ja asioiden hiljainen luisuminen pahimpaan on käynyt pelottavimmaksi ajatukseksi, kaaos on voinut tuntua vapauttavalta. “Upset the established order, and everything becomes chaos.” Tuo on muuten Jokerin sanoma, jota mielestäni moni viime aikojen tapahtuma edustaa. Ravistellaan, ja katsotaan. Kaaos saattaa avata mahdollisuudet suurille muutoksille.

En osaa ennustaa, mitä brexitistä seuraa tai millainen presidentti Trump on. Sen sijaan, että panikoitaisi ydinsodan alkamista ja leimattaisi puolet kansakuntaa tyhmäksi, pohtisin miksi näin on käynyt. Miksi kaksi maahanmuuttovastaista liikettä ovat johtaneet voittoihin vastoin yleisiä odotuksia?

Mielestäni niin Suomessa kuin maailmalla on mennyt jo pitkään sekaisin maahanmuuttokriittisyys ja rasismi. Olen avoimen maahanmuuttokriittinen, mutten yhtään rasisti. En koe, että nykytilanteessa Suomella olisi kantokykyä auttaa maahanmuuttajia ja pakolaisia löytämään paikkaansa, töitä ja hyvää elämää, uskontoryhmästä tai kansalaisuudesta riippumatta. Koen, että Suomen pitäisi keskittää kaikki voimavarat ensin ongelmien ja epäkohtien korjaamiseen, ja sitten toimia muiden avuksi. Joka kerta kun sanon olevani maahanmuuttokriittinen, saan rasistin leiman otsaani. Poikkeuksetta.

Mediassa ja julkisuudessa teilataan kaikki asiallinenkin maahanmuuttokriittisyys. Kun kaikki maahanmuuttokriittinen keskustelu tyrehdytetään täysin, saattaa joku kokea ainoaksi ratkaisukseen kääntyä ääripään, eli avoimen rasistisen ja vihapuheita viljelevän Trumpin, puoleen.

”In their desperation, they turned to a man they didn’t fully understand.” Jälleen hieman Batmania. Ihmisten pelkoa maahanmuuttoasioista ja niiden vaikutuksesta yhteiskuntaan ja talouteen ei ole käsitelty. Pelolle ei ole edes annettu sijaa ilmaista itseään. Käsittelemätön pelko on johtanut epätoivoon, ja epätoivossa tehdyt valinnat voivat tuntua mahdottomilta ymmärtää.

Ymmärrys on ensimmäinen avain asioiden muuttamiseen. Meidän tulee ymmärtää, että näiden valintojen taustalla ei ole tyhmyys, vaan epätoivo.

Samalla olisi hyvä muistaa pitää järki päässä. Byrokratia on hidasta, ja vaikka Trump saikin avaimet Valkoiseen Taloon, ei hän sentään voi yhtenä miehenä ydinsotaa aloittaa. Edessä on jännittäviä vuosia, eikä optimismilla satuta ketään. Toivon siis, että lähivuodet kääntävät maailman suunnan parempaan.

Kommentit

  • Don Rulius

    Osui ja upposi. Pelottawaa että maailma ja mielipiteet jaetaan turhan jyrkästi, joko olet tai et….maailma ei ole mustavalkoinen ja tokkopa myös edes tulevaisuudessa….nyt on vaan mielensäpahoittajia ja suvakkeja, vaikea löytää itsensä kummastakaan….onneksi ihmisellä on kyky ajatella ja lähes rajaton tieto, mutta se pitää löytää ja käyttää kritiikkiä, ei edes wikipedia kaikkea tiedä!!

Kommentointi on suljettu.