Joukkoliikenteen ärsyttävyydestä

Puolitoista vuotta Kuopiossa viihtyneenä kaupunki on mielestäni hyvin viehättävä ja mutkaton. Yksi asia täällä kuitenkin ärsyttää. Bussit. On äärimmäisen hämmentävää, miten sadantuhannen hengen kaupungissa on niin epämääräisesti toimiva joukkoliikenne.

Perheessämme on toki auto, mutta olemme päättäneet, että lapseton pariskunta ei tarvitse kahta autoa. Olen asunut enimmäkseen isoissa kaupungeissa, kuten Helsingissä ja Lontoossa, ja olen tottunut liikkumaan julkisilla. Ne ovat mielestäni aina olleet jopa helpompi ratkaisu kuin auto. Voin keskittyä muuhun jonkun muun huolehtiessa siitä, että pääsen perille määränpäähäni.

Ajattelin, että myös Kuopiossa pärjään hyvin busseilla. Olen kuitenkin manannut paikallisen liikenteen niin monta kertaa, että alan kohta harkitsemaan jo omien periaatteideni muuttamista ja toisen auton hankintaa.

Olemme asuneet Kuopiossa Jynkässä ja Saaristokaupungissa, periaatteessa siis oikein hyvien yhteyksien varrella. Periaatteessa, sillä todellisuus on kaukana hyvistä yhteyksistä. Alkuun kirmasin bussipysäkille aina vauhdilla, jotta olisin siellä pari minuuttia etuajassa. Odottamassa bussia, joka oli aina myöhässä, useimmiten jopa vartin tai enemmän. Tämän toistuttua useasti opin lähtemään aina edelliseen bussiin. Joka oli tietysti sekin vähintään vartin myöhässä. Saaristokaupungissa tilanne on hieman parempi, mutta siltikin bussi on aina reittioppaan arviosta myöhässä.

Helsingin seudun liikenteestä voi olla montaa mieltä muutoin, mutta yleensä aikatauluissa pysytään ja lähes minuutin tarkkuudella. Kerran Helsingin bussin kuljettaja ilmoitti kuuluvaan ääneen parin pysäkin välein pahoittelunsa, koska bussi oli vartin myöhässä aikataulusta teknisen vian takia. Ensimmäisinä viikkoina Kuopiossa kysyin eräältä kuskilta, miksi bussi oli vartin myöhässä. Hän katsoi minua hölmistyneenä, murahti jotakin ja alkoi katselemaan sivupeilistä.

Onko Kuopiossa reittiopas säädetty näyttämään aikoja ihan miten sattuu? Onko kuskeilla motivaatiopuute pitäytyä aikataulussa? En usko, että kyse voi olla vain siitä, sillä Kuopiossa on paljon tosi mukavia bussikuskeja, joilla on hyvä asiakaspalveluasenne.  Ja miksi ihmeessä Kuopiossa ei ole pysäkkikohtaisia aikatauluja pysäkeillä? Säästösyistä vai jottei matkustajat pääse valittamaan myöhästymisestä? On se välillä hieman hankala arpoa keskellä reittiä bussin saapumisaikaa, jos pysäkillä on vain lähtötiedot. Jos vaikka puhelimesta on akku loppu, eikä pääse puhelimesta katsomaan reittioppaan todella suuntaa-antavaa arviota.

Aikataulujen lisäksi pidän täysin epäloogisena joidenkin bussireittien suunnittelua. Jos samasta paikasta menee ohi kaksi bussilinjaa samaan suuntaan, ja molemmat kulkevat vain kahdesti tunnissa, onko mitään järkeä, että ne kulkevat aina peräjälkeen parin minuutin välein? Toiseen ei ikinä riitä matkustajia ja seuraavia pitää odottaa taas lähes puoli tuntia?

Omituisinta tässä kaikessa on ehkä se, että bussien luottamattomuus tuntuu olevan kaikilla tiedossa. Ystävien kanssa asiasta juteltuani olen huomannut, että niin työnantajat kuin virastoihmisetkin ovat suhtautuneet ylitsevuotaviin pahoitteluihin myöhästymisestä hyvin rennosti asenteella: ”no eihän niihin busseihin voi luottaa”. Eikö olisi ihan kaikkia palveleva tilanne, jos joukkoliikenne olisi aikatauluissaan luotettava?