Kesä. Mikä ihana tekosyy.

Kesä, tuo suomalaisuuden juhla-aika. Kesäkuu on jo ihan kynnyksellä, ja virallinen kesän alkaminen. Tämä ruskettuneiden ihojen ja palaneiden hipiöiden kulta-aika. Aurinko yllättää suomalaiset auringonpalvojat kuin lumisade VR:n konsanaan, ja KYSissä varmasti nesteytetään yhtä jos toista. Jäätelö hiipii salakavalasti jenkkakahvoille ja taskunlämpöinen siideri festareilla kihahtelee päähän.

Festarikansa juhlistaa musiikkia, elämää, nuoruutta ja iloa ja hautapaikkojen sijaan festarinesteytyksen poistuminen hyväksikäytetään Kossun tuottamiseen. Ympyrä sulkeutuu, ironista sinänsä. Jäätelöä täytyy kokeilla joka makua, vaikka sen syöminen ulkona on kuin Selviytyjät – Lokki edition. Kumpi ehtii jäätelölle ensin, maksaja vai siivekäs? Mysteeri selviää seuraavassa jaksossa. Järvimaisemien läpi on mukava mennä seikkailuille. Tuulilasit täyttyvät ötököiden raadoista, tietenkin juuri kalliin pesun ja vahauksen jälkeen. Puistokitaristit rimputtelevat omia tulkintojaan lempibiiseistä, ja tasosta riippuen satelee joko kolikoita tai tyhjiä lonkerotölkkejä. Vaatteissa kilpailee tahrat aurinkorasvasta, jäätelöstä ja mansikoista. Uudet kesäkengät puristavat varpaita ja kiduttavat päkiöitä, mutta onneksi talven jäljiltä kuivankoppuraiset varpaat nauttivat sentään auringonsäteistä pitkästä aikaa.

Hiekkaa löytyy lakanoista vielä lokakuussa, vaikkei rannalla olisi edes pistäytynytkään. Kuumat kesäromanssit päättyvät, ennen kuin syyskuu ehtii edes ilmestymään. Ehkä senkin aiheuttaa se hiekka. Vastaleikattu nurtsi tuoksuu ja naapuruston koirat säpisevät kuonot pystyssä, kun Isoa Lerssiä grillaillaan kilpaa. Elämä siirtyy pois meileistä ja töistä, someen ja mökille. Koko kansa ryhtyy viherpeukaloiksi, ja mikään ei tapahdu nopeasti. Onhan toimistotkin kiinni ja kansa lomilla. Helsingissä tuskaiset festarikävijät ärsyttävät elitistimummojen kahvitteluhetkiä Espalla ja kaikki muistaa ykskaks myös Seinäjoen olemassaolon. Terasseilla posket punoittavat, mutta onneksi sen voi laittaa palamisen piikkiin, eikä muutaman hassun olusen. Silmät ja nenänpielet vuotavat heinänuhan tai terassitarjoilujen vuoksi. Ukkosmyrskyt säikäyttelevät koirat piiloihinsa ja hyttyset jättävät jälkeensä golf-pallon kokoisia paukamia. Ihmiset löytävät taas myös tuon maailmanluokan urheilun. 18 reikää hinkkaamista ja autolla seuraavalle reiälle siirtymisen. Taidettiin tuokin vitsi keksiä aikamoisessa kesäisessä laitamyötäisessä.

Sarveiskalvot kärsivät huonojen aurinkolasien lisäksi sukkien ja sandaalien yhdistelmästä. Tytöt tarjoavat katsojille koko rahan edestä iloa, pakarat vilkkuen pikkuhousujakin pienemmistä farkkushortseista. On OK olla promilleissa vaikka tiistaina kello 12. Uimaan on mentävä, vaikka vesi on jäistä. Onhan kalenterin mukaan kesä. Vesi on kylmää, hiekka on kuumaa ja koko maailma siltä osin balanssissa. Kaupunki kuin kaupunki on loistossaan, sillä onhan kaikki Suomen kaupungit aivan ihania kesäkaupunkeja. Hyvä, että edes sen lyhimmän vuodenajan on kaikilla mukavata. Iloisia tapahtumia järjestetään ympäri maan. Ihan vaan jotta medialla riittäisi kauhisteltavaa myös maanantain lehdissä.

Olkaahan varovaisia vesillä, unohtakaa dieetit, hymyilkää ventovieraille ja nauttikaa elämästä. Kesä, se lyhyt ja paras aika Suomessa. Se on nyt täällä!

Kommentit

 • Jenna

  Hauska kirjoitus, tätähän se kesä usein on :) Mutta mua jäi häiritsemään eräs kohta, jota en ymmärrä vaikka luen sen monta kertaa uudestaan ja uudestaan. Tunnen itseni hirveän tyhmäksi :D Eli voitko päästää minut piinastani ja kertoa mitä tarkoittaa: ”Festarikansa juhlistaa musiikkia, elämää, nuoruutta ja iloa ja hautapaikkojen sijaan festarinesteytyksen poistuminen hyväksikäytetään Kossun tuottamiseen. Ympyrä sulkeutuu, ironista sinänsä.”

  • Anna Vanhanen

   Hahaha, anteeksi, siinä on ehkä hieman huono analogia. Helsingissä Hietsun hautausmaan hautapaikat ovat joutuneet välillä olemaan humalaisten festarikävijöiden omavalitsemia Bajamajojen korvikkeita, niin se on viittauksena siihen. Ja ironista on mielestäni se, että festareilta kerättyä virtsaa tullaan jatkossa käyttämään lannoittamiseen, Kossun valmistamisessa. Koskenkorvan, joka juovuttaa festareilla :D Avasiko yhtään? :)

   • Jenna

    Ahaa, en ole ollut tietoinen kummastakaan ilmiöstä. Ei ihmekään että lause ei avautunut mulle :)

  • JJ

   Minä taas en ymmärtänyt seuraavaa kohtaa: ”Hiekkaa löytyy lakanoista vielä lokakuussa, vaikkei rannalla olisi edes pistäytynytkään. Kuumat kesäromanssit päättyvät, ennen kuin syyskuu ehtii edes ilmestymään. Ehkä senkin aiheuttaa se hiekka.”
   Miten se hiekka päättää parisuhteet? :)

   • Anna Vanhanen

    No ei ehkä käytännössä mitenkään, ehkä tämä koko juttu ei muutenkaan ollut mitenkään kirjaimellisesti otettava pilkkua viilaillen joka suunnasta :)

 • Maria

  Hei Anna! Oli mukava lukea ajatuksiasi tulevasta kesästä. Grillailua ja auringonottoa kuuluu varmasti omaankin kesääni.

  Haluaisin kuitenkin kysyä, onko mielestäsi asiallista kirjoittaa näin: ”Tytöt tarjoavat katsojille koko rahan edestä iloa, pakarat vilkkuen pikkuhousujakin pienemmistä farkkushortseista.”? Miksi käytät ”koko rahan edestä” -sanontaa, joka useimmiten viittaa johonkin konkreettiseen maksuun? Esimerkiksi jännittävä jääkiekko-ottelu tarjosi katsojille (= lipun ostaneille, ottelusta maksaneille) viihdettä koko rahan edestä. On halventavaa vihjata, 1) että lyhyisiin shortseihin pukeutuvat tytöt (siis tytöt! Ei naiset, vaan tytöt) tekisivät niin siksi, että joku maksaa heille voidakseen katsoa heitä tai 2) että kesäpukeutumisessa olennaista ylipäätään olisi ”tarjota” kenellekään mitään nähtävää.

  Vaikka tässä onkin kyse vain yhdestä kolumnin virkkeestä, on naisia (tyttöjä!) esineellistävään kielenkäyttöön aina tarpeen kiinnittää huomiota. Tyttöjen kuvaaminen objekteina, joiden tehtävä on ”tarjota iloa” ”katsojille”, on erityisen kummallista siksi, että muistelisin sinun kirjoittaneen blogissasi mm. siitä, miten naisten kuuluisi mielestäsi olla solidaarisempia toisiaan kohtaan.

  • Anna Vanhanen

   No käsittääkseni kyseistä sanontaa käytetään hyvin vapaasti ihan ilman mitään liittymistä maksuun.

   Minä en mielestäni kehoittanut naisia tai tyttöjä pukeutumaan näin, mutta fakta on, että kaupungeilla liikuskelee aika paljon tyttöjä, joiden pukeutuminen ei jätä mitään mielikuvituksen varaan. Tekstini viimeinen osa oli ainoastaan kesäkehoitus, muuten se oli listaus siitä, mitä Suomen kesään kuuluu yleensä Suomessa. Ja valitettavasti siihen kuuluu aika paljon tyttöjä, jotka ihan itse esineellistävät itsensä pukeutumalla pakarat lähes paljaaksi jättäviin shortseihin :)

   Kaikkea ei tarvitse aina lukea niin suurella närkästyksellä! :)

   • Maria

    Sinusta siis nainen esineellistää itse itsensä, jos hän pukeutuu lyhyisiin shortseihin? Paljastavalla pukeutumisella hän siis antaa muille luvan pitää häntä esineenä, jota muut voivat katsoa, arvostella ja omistaa? Hän tekee itsestään objektin, jonka tehtävä olla muiden katseiden kohteena? Miten kesällä mielestäsi kuuluisi pukeutua, jotta ei antaisi muille lupaa suhtautua itseensä tavarana?

    Minkäänlainen pukeutuminen ei oikeuta esineellistämistä. Vaikka teinitytön pakara vilkkuisi kaupungilla, se ei tarkoita sitä, että tyttö olisi pukeutunut katsojia varten. On vaarallista edes kuvitella niin, sillä tällaisia argumentteja käyttävät usein ne, joiden mielestä seksuaalinen ahdistelu ja jopa raiskaukset johtuvat uhrista. Että olisi pukeutunut peittävämmin, mitäs paljasteli ja antoi ymmärtää liikoja.

    Kaikesta ei tietenkään tarvitse närkästyä, mutta siitä kyllä tarvitsee, että väität jonkun pukeutumisellaan tieten tahtoen pyrkivän oman itsensä esineellistämiseen.

    • Anna Vanhanen

     No siinä vaiheessa kun pukeutuu kaupungille shortseihin, joista näkyy puoli pakaraa molemmin puolin, niin kyllä mielestäni kaipaa jo niitä katseita ja kommentteja. On kaupoissa aika paljon shortseja, joilla se pylly peittyy. Rantavaatetus on asia erikseen.

     Mielestäni seksuaalista ahdistelua ja raiskausta ei todellakaan oikeuta se, että on pukeutunut paljastavasti. Mutta jos pukeutuu paljastavasti kaupungille, ei voi valittaa, jos saa miehiltä katseita. Jos ei halua niitä katseita, niin pukeutuu hieman peittävämmin. Ei kai voi oikein vaatia, että kaikki muut kanssaihmiset katsoisivat muualle, jos itse on valinnut pukeutua puoli pyllyä paljastaviin shortseihin.

     Minä en puhunut esineellistämisestä yhtään mitään alun alkaen. Sanoin vaan, että katsojat saavat nähtävää ja ilon aihetta ihan roppakaupalla. Tytöt itse valitsevat pukeutua näin. Korkeintaan tekstissäni vilahti pieni sarkastinen kehotus olla pukeutumatta näin, ellei halua niitä katseita ja kuolauksia :)

    • Onneli

     Ihan oikein että joku kritisoi niitä liian pieniä vaatteita!

   • Kake

    Niin esineellistävät, samoin tavoin kuin miehet ollessaan ilman paitaa kesällä. Hypocritical much? Ihmetyttää muutenkin tämä naisviha

    • Anna Vanhanen

     En käsittääkseni ole mitenkään tekopyhä? Miesten paidattomuus ei itseäni häiritse ollenkaan, mutta kyllä niitä paidattomia miehiä saa siinä tapauksessa mielestäni vilkuilla. Mielestäni on vain turha sanoa, että minä esineellistän naisia, jos sarkastisesti huomautan tästä ilmiöstä, jossa naiset pukeutuvat puoli persusta paljastaviin shortseihin heti kun aurinko vain hiemankin paistaa :)

Kommentointi on suljettu.