Koko perheen ravintoloita

Tuoreena vanhempana olen ollut hieman jännittynyt vauvan kanssa liikkumisen suhteen. Seitsemänviikkoinen vauvamme kun voi olla mitä vain hissukan ja kiljukaulan väliltä, eikä hänen käyttäytymistään voi mitenkään ennakoida. Onkin ollut uskomattoman helpottavaa huomata suomalaisen, tai ainakin kuopiolaisen ravintolamaailman positiivinen suhtautuminen vauvaan.

Viime aikoina on ollut paljon puhetta lasten viemisestä ravintoloihin. On ravintoloita, jonne lapsiperheet eivät ole kovin tervetulleita ja mielensä pahoittaneiden mielipidekirjoituksia. Milloin imettämisestä ABC:n ravintolan nurkassa, milloin äänekkäästi puhuvasta taaperosta hienossa ravintolassa. En itsekään nauti jos fine dining –elämykseni kuorrutetaan kiljuvalla ja juoksentelevalla 4-vuotiaalla, mutta pyrin ymmärtämään vanhempia, jotka lapsensa ottavat ravintolaillalle mukaan. Toki kasvatuksellisia asioita on hyvä miettiä, jos oma lapsi riekkuu ja raivoaa koko illan ravintolassa.

Kuopiossa olemme käyneet pienen kanssa jo useammassa eri ravintolassa. Urbanissa lounaalla, illallisella Ehdassa, Trattoria Sorrennossa ja Mustassa Lampaassa. Kaikista on jäänyt pelkästään positiivinen kuva, vaikka muksu availikin äänihuuliaan näistä kolmessa.

Sorrennossa meitä onniteltiin pienestä, kyseltiin ikää ja leperreltiin vauvalle. Ehdassa ravintolan puolelta oma-aloitteisesti tarjottiin tuoda pääruoka minulle hieman myöhemmin, kun vauva heräsi nälkäisenä kesken ruokailun. Urbanissa lounasaikaan vauva halusi olla sylissä ja tarjoilija tiedusteli heti, saanko varmasti syötyä. Jokaisessa ravintolassa asiakaspalvelu on ollut hymyilevää ja iloista. Olenpa huomannut muiden asiakkaidenkin kasvoilla positiivisia ilmeitä. Milloin ihastelua viereisestä pöydästä, milloin tietävän hymyn vanhemman naisasiakkaan kasvoilla. En koe minulle sopivaksi imettää lasta ravintolassa, mutten usko, että sitäkään olisi paheksuttu.

Eniten jännitin vierailua Mustassa Lampaassa. Varatessani meille pöytää merkkipäivän kunniaksi, tiedustelin ravintolasta vauvasta. Kerroin ymmärtäväni, jos potentiaalisesti itkevä vauva ei ole toivottujen asiakkaiden listalla. Ravintolasta toivotti kaikenikäiset asiakkaat tervetulleeksi, mutta me olimme valmiita lähtemään kesken illallisen, jos vauva päättäisi saada itkuhepulin. Illallinen Mustassa Lampaassa sujui kuitenkin erinomaisesti. Vauva vetäisi herättyään äidinmaidot tuttipullosta ruokalajien välissä ja jatkoi tyytyväisenä uniaan sylissäni. Meidän ruoka oli älyttömän hyvää, palvelu todella osaavaa ja ystävällistä, kuten aina. Kaiken kruunasi kuitenkin nuori miestarjoilija, joka tuli kysymään kesken ruoan, josko hän voisi pitää vauvaa hetken, että voisimme nauttia illallisesta hetken kahden kesken. Liikutuin tästä eleestä kyyneliin, sillä en todellakaan odottanut tällaista palvelua. En Suomessa.

Onkin ollut hienoa huomata, miten ”jurossa” Suomessa vauva aiheuttaa niin paljon hymyjä tuntemattomissa ihmisissä. Hienoa huomata, että elämä ei sellaisenaan lopu lapsen saamisen myötä, vaan pienen kanssa on tervetullut jatkossakin lempiravintoloihinsa ja että ainakin Kuopion ravintoloihin vauvat ja lapset ovat ehdottoman tervetulleita. Ennen kaikkea on mieltä lämmittävää asua kaupungissa, jossa välillä saa sellaista asiakaspalvelua, joka jaksaa hymyilyttää edelleen. Lähes kaksi viikkoa ravintolassa käynnin jälkeen.