Hyvää alkavaa apinan vuotta!

Nyt eletään vielä vuohen vuotta. Huomenna maanantaina 8.2 vaihtuu apinan vuosi, ja tämä ei ole jäänyt keneltäkään huomaamatta. Apinoihin törmää joka paikassa! Ja mikäs siinä, suloisiahan nuo ovat.
DSC_0297
Tavarantoimittajat, tehtaat, kaupat ja ravintolat ovat pikkuhiljaa laittaneet lappua luukulle jo tammikuun puolestavälin saakka. Tämä juhla onkin kiinalaisten ainoa yhtäjaksoinen pitkä loma. Shenzhen hiljenee, sillä tämä kaupunkihan on täynnä asukkaita, jotka ovat muuttaneet työn perässä tänne. Nyt pitkien lomien aikaan ihmisten on mahdollista lähteä kotikaupunkiinsa. Parin viikon aikana onkin näkynyt matkalaukkuja vetäviä kiinalaisia ympäri kaupunkia.
DSC_0296
Mutta miten uusivuosi näkyy ihan tavallisessa arjessa? Tällä viikolla on selkeästi alkanut huomaamaan, että ruokapaikat, ravintolat ja kioskit menevät kiinni, ja tätä myötä rutiinit sekoittuvat täysin. Lettupaikka, josta haen joka aamu aamupalan kolmella renminbillä (0.40 snt) on kiinni. Kaikki tutut lounaspaikat on kiinni. Ostin tänään ensi viikkoa varten kaurapuuroa töihin, että on edes jotakin syötävää. Tämähän on ensimmäinen kiinalainen uusivuosi minulle. Ennen Kiinaan tuloa mietin, että uusivuosi olisi täynnä juhlaa, kaduilla näkyviä karnevaaleja ja väriloistoa. Koin pienen pettymyksen, kun kuulin, että ihmiset viettävät aikaa perheensä kesken. Kuulostaa ihan suomalaiselta joululta, pitkät pyhät ja ajanvietto perheen kesken. DSC_0308
Kiinalainen uusivuosi on kiinalaisten vuoden tärkein juhla, ja tämä myös näkyy joka puolella Shenzheniä. Perheet koristelevat kotinsa ja sukulaiset vierailevat toistensa luona. Uudenvuoden aikaan on myös ”rahanvaihtoviikot”. Naimisissa olevat sukulaiset ja tuttavat antavat naimattomille punaisen kirjekuoren, jossa on rahaa. Luin myös, että lohikäärmetanssi ja ilotulitukset kuuluvat perinteiseen uudenvuoden viettoon.
DSC_0363
Apina-aiheisia tuotteita on saatavilla joka paikassa. Kaupat pursuavat erilaisia koristeita sekä punaisia alusvaatteita. Kuulemma tuottaa hyvää onnea, jos pariskunta ostaa toisilleen ennen vuoden vaihtumista punaiset alusvaatteet. Ilmeisesti nämä uudet alusvaatteet olisi hyvä laittaa ylleen ennen vuoden vaihtumista. Täälläkin on käyty viikonlopun aikana alusvaateostoksilla, ihan vain ettei mitään kävisi!

DSC_0360

Monkeys everywhere! Tässä paikallisen H&M:n näyteikkuna. Apinat ovat nyt IN!

DSC_0362

DSC_0343

Kasvit kuten mandariinipuut, bambut, narsissit synboloivat eri asioita. Appelsiinit symboloivat terveyttä, hyvää onnea ja kultaa.

DSC_0368

Myös kauppakeskukset on sisustettu kauniiksi uudenvuoden juhlintaa varten.

Helsingin ja Pekingin kaupunkien isännöimää Kiinalaista uuttavuotta juhlitaan tänään sunnuntaina 7.2.2016 Helsingin Keskuskadulla.

Hyvää apinan vuotta kaikille!

Kommentit

  • Leena Huttunen

    Anni. Kiitos upeista kuvista ja mielenkiinoisista kommenteista. Hyvää apinan vuotta Sinulle. Leena

Jätä kommentti

*