Muutakin kuin hyvää ruokaa ja manikyyrejä

Kirjoitin viimeksi omia kokemuksiani Kiinasta ja millaista täällä eläminen on ollut. Koska eläminen täällä ei ole aina pelkkää auringonpaistetta, haluaisin pureutua hieman negatiivisiin asioihin, mitkä täällä ei ole hyvin tai mitkä asiat ärsyttävät jokapäiväisessä elämässä.

Kierrätys

En tiedä tarkalleen, kuinka kierrätys Kiinassa toimii, mutta sen tiedän, että täällä ei viedä pulloja kauppaan eikä vaatteita kierrätetä.
Harmillista on myös, että roskaaminen on täällä ihan normaalia.
Meidän kotitalossa kaikki roskat viedään samaan roskikseen, en tiedä sitten kuinka roskien käy kun ne siirtyvät kaatopaikalle.

DSC_0632

Tämä näky on valitettavan arkipäiväinen.

 

DSC_0993

Toisaalta julkisilla paikoilla näkee roskalaatikoita, joissa on kaksi eri luukkua: toinen ei kierrätettäville ja toinen kierrätettäville.

Saasteet

Shenzhen sijaitsee Etelä-Kiinassa, mielestäni täällä ilmanlaatu on hyvä, esim. jos vertaa ilmanlaatua Pekingiin.
Talvella huomasin, että silloin ilmanlaatu oli välillä huono, ja varsinkin kun ilma oli muuten kuivaa, ilmanlaatu korostui. Tottakai saasteet ja ajoittainen huono ilmanlaatu harmittaa ja ärsyttää.
Kun taivas on harmaana ja ilma sumea, joutuu miettimään, että onko tuo sumua vai saastetta.
On täällä kuitenkin päiviä, kun aurinko paistaa ja taivas on sininen.
DSC_0636
DSC_0634

Muovin tuhlaus

Kaikki pakataan muoviin, ja muovin alla on lisää muovia.
Jopa vessapaperirullat on omissa muoveissaan.
Kaikki halutaan pakata muovipussiin. Vaikka ostaisin vain jotain pientä, nekin halutaan pakataan pussiin, joskus jopa jokainen tuote omaan pussiinsa.
Olen saanut kummaksuvia katseita, kun en ole halunnut ostoksiani pakattavan pussiin.

DSC_0944

Todella monet asiat on pakattu pakettiin, ja paketin sisällä olevat tuotteet on pakattu vielä omiin muoveihinsa.

Liikenne

Kaoottinen. Ohittelua, tööttäyksiä ja kaasua poljetaan miten sattuu, eli kaasujalkaa pumpataan. Tämän pumppaamisen vuoksi minulla on tullut muutamankin kerran huono olo taksin kyydissä.
Autojen seassa puikkelehtivat myös polkupyörät ja sähkömopot.

Melu

Autot tööttäilevät, kaupoissa soi musiikki nupit kaakossa ja ruokakaupassa tarjouksia huudellaan kovaäänisestä. Kumma kyllä, tähänkin tottuu.
Välillä meluun kuitenkin kyllästyy. Jos haluan rauhalliseen ympäristöön, menen puistoon.

Kopiointi

Mikä tahansa voi olla kopioitua, tai melkein samankaltainen kuin alkuperäinen tuote. Myös feikki luksus merkkejä myydään joka puolella, ja miksipäs ei myytäisi, kun ihmiset täällä ostavat niitä.

DSC_0816

L’oaérlko se olikaan?

DSC_0817

Myös hauskat tekstit kummallisissa paikoissa pistää aina hymyilyttämään. Tässä juomapullossa lukee pullon alaosassa pienellä präntillä ”tomorrow will be sexy”.

Maalaisjärjen käyttö

Olemme monta kertaa ystävieni kanssa miettineet, että onko kiinalaisilla niin sanottua maalaisjärkeä? Ystäväni kertoi hauskan tarinan siitä, kun hän jonotti metroasemalla metrokortin latauspisteeseen. Jono oli pitkä ja se ei oikein liikkunut minnekään. Ystäväni kurkki jonon etupäähän, että mikä siellä on oikein ongelmana. Tämä ongelma selvisi: joku oli ostamassa lippua niin, että koko setelinippu koitettiin tunkea seteliaukosta sisään. Ystäväni yritti selittää kiinalaisille, että setelit pitäisi laittaa seteliaukosta sisään yksi kerrallaan. Mielestäni tämä oli oikein hyvä esimerkki siitä, että maalaisjärkeä ei ihan aina löydy. Toisaalta, mukana on paljon tietämättömyyttä. Shenzhenissäkin on paljon ihmisiä, jotka ovat tulleet maalta kaupunkiin. Täällä on hyvinkin normaalia, että vanhempi laittaa lapsen tekemään tarpeensä kadulla olevaan roskikseen tai sitten suoraan kadulle. Voi vain kuvitella, kuinka kiva noita roskiksia on tyhjentää.
On myös normaalia, että liukuportaissa seisotaan oikealla ja vasemmalla puolella. Kaikki eivät siis voi seisoa oikealla puolella, jotta vasemmalta puolelta pääsisi kävelemään ohi. Nyt jos haluaa päästä nopeasti liukuportaista, on puikkelehdittava ihmisten välistä.
Mutta jos olen nyt kertonut huonoista asioista, niin päällisin puolin oma fiilikseni on kuitenkin positiivinen. Mielestäni kiinalaiset ovat pääasiassa ystävällisiä, äärimmäisen yritteliäitä, ahkeria ja sinnikkäitä.

Kommentit

  • leena

    Anni, kiitos uudesta blogistasi, tekstistä ja erittäinkin kuvista. Joka kerran tulee tunne, että tätä haluan lisää. KIITOS. Leena

    • Anni Ollikainen

      Leena, mukavaa kuulla :)

Kommentointi on suljettu.