Ensimmäinen joulu ulkomailla

DSC_0144
Kiinassa ei juurikaan vietetä joulua, sillä virallisesti kansasta vain pieni osa on kristittyjä. Sen sijaan itsehallintoalueilla Hongkongissa ja Macaulla joulua vietetään ja silloin ihmisillä on myös vapaapäiviä. Minulla määräytyy vapaapäivät Kiinan säännöksien mukaan, eli joulun aikaan ei ole virallisia lomapäiviä. Itselläni ja muillakin kollegoillani on kertynyt lomapäiviä jemmaan, joten kaikki lomailivat joulupäivän.
Isoissa kiinalaisissa kaupungeissa kuten Pekingissä ja Shanghaissa vietetään joulua. Joulu on kuitenkin kaupallistunut myös Kiinassa. Shenzhenissäkin näkyi kaduilla ja tavarataloissa joulukoristeita, valoja, joulumusiikkia ja joulupukkeja, tosin kaikki näkemäni joulupukit olivat laihoja. Useimmat kiinalaiset, jotka viettävät joulua, kokoontuvat perheen ja ystävien kanssa viettämään aikaa ilman uskonnollisia perinteitä. Ne kristityt jotka viettävät joulua Kiinassa menevät kirkkoon, siellä on jumalanpalvelus tanssi- ja kuoro esityksineen.
Jouluaatto meni töiden merkeissä, tunnelmat oli silti vähän jouluiset ja ostettiinkin lounaalla paikallisesta kojusta työkavereiden kanssa itsellemme ja kaikille työkavereille tonttuhatut ja lumisprayta, joka herätti hilpeyttä paikallisissa. Illalla mentiin yhdessä ystävien kanssa syömään ja viettämään iltaa. Täällä olisi ollut tarjolla ainakin espanjalaisia ja britti ruokabuffetteja, mutta jätimme nämä välistä ja menimme syömään Shenzhenin parhaat hampurilaisateriat. Ilta oli hauska ja nauruntäyteinen, tämä oli ainakin erilainen joulu kuin Suomessa.
Joulupäivänä menimme Splendid China Park-nimiseen valtavan kokoiseen puistoon jossa oli kaikki Kiinan nähtävyydet minikoossa. Puistossa vierähti koko iltapäivä ja ilta, ja nähtävää oli paljon. Oli ihana kävellä puistossa ja katsella nähtävyyksiä pienoismallikoossa ilman ihmisvilinää. Tuo joulupäivä oli perjantai, joten se päivä oli kiinalaisille aivan tavallinen arkipäivä, niinpä ihmiset olivat töissä ja saimme liikkua puistossa ilman tungosta. Viikonloppuisin ja kesäisin meininkin on luultavasti aivan erilainen, joten olen todella tyytyväinen että satuimme valitsemaan puistossa vierailupäiväksi juuri tuon päivän. Alla onkin hieman kuvia miltä puistossa näytti. Itse tykkäsin puistosta ja pohdinkin moneen otteeseen että olisi kiva nähdä kaikki nämä upeat nähtävyydet oikeassa ympäristössä oikean kokoisena.
DSC_0125DSC_0129 DSC_0130 DSC_0128 DSC_0131 DSC_0124 DSC_0120
DSC_0132
DSC_0151DSC_0201
Täällä on myös joulun aikaan perinteenä syödä omenoita. Sana omena (苹果 píngguǒ / pinggwor /) kuulostaa samalta kuin sana rauha” mandariinikiinaksi, joten ihmiset syövät joulun aikaan omenoita. Omenoita myydään kaupoissa, kahviloissa ja katukojuilla kauniissa pienissä rasioissa ja näitä kauniita rasioita onkin kiva viedä lahjaksi ystäville, rakkaalleen tai kylään viemiseksi. Itse sain omenani ihanassa Barbie-rasiassa.

DSC_0119

Hyvää uutta vuotta 2016!