Länsi-Puolan helmi: kansainvälinen ja historiallinen Poznan

Juhannuspäivänä Jeesus-patsaan vierailun jälkeen ajoimme Swiebodzinista takaisin Poznanissa sijaitsevaan majataloon Villavidaan. Tuossa vaiheessa kello lähenteli jo seitsemää, ja mahassa kurni. Menomatkalla olimme pysähtyneet huoltoasemalle vain nopeasti nappaamaan jotain pientä ja jatkaneet matkaa, joten päivän ainoa kunnon ateria oli 12 tuntia sitten nautittu aamupala.
Saavuttuamme Poznaniin hurautimme suoraan (tai lähes suoraan, tässä vaiheessa kuskillakin taisi olla niin nälkä että ajoimme liittymän ohitse) Lidliin ja ostimme sieltä ilta- ja aamupalatarpeet. Otimme majatalossa pienet levot ja snacksit, kunnes olimme jälleen valmiita katselemaan uusia paikkoja, sillä Poznan oli kokonaan näkemättä.
Tilasimme majataloon uberin ja kysyimme, voisiko kuski viedä meidät vanhaan kaupunkiin, sillä kuvien perusteella vanha kaupunki oli upea. Kun lähdimme ajelemaan majatalon pihalta kohti vanhaa kaupunkia, Poznan näytti ensituntumalta harmaalta ja ankealta, jotenkin neuvostoliittomaiselta. Aikamme ajettuamme alkoi kaupunki näyttää myös parempaa puoltaan, ja mieliala koheni. Katselimme auton ikkunasta kauniita, vanhoja rakennuksia sekä vastikään rakennettuja moderneja, nykyaikaisia rakennuksia. Vanha ja uusi oli ripoteltu kaupunkikuvaan kuin sulassa sovussa.
Uber kuski kertoi, että Poznan on tunnettu opiskelijakaupunki, ja opiskelijoiden vuoksi kaupungin väkilukukin vaihtelee vuosittain. Kuskin mukaan opiskelijoiden vuoksi asunnoiden hinnatkin ovat pysyneet kohtuullisena. Kauniita taloja, hyvä fiilis ja eläväinen kaupunki – Poznan alkoi heti näyttää mielenkiintoiselta!Tuolloin lauantai-iltana kävelimme ristiin rastiin ympäri vanhaa kaupunkia ja katselimme paikkoja. Loppujen lopuksi reissusta väsyneet jalat ajautuivat vanhana kaupungin terassille (terasseja oli todella paljon) parantamaan maailmaa olut-tuopin ääreen. Tuo terassilla istuskelu oli äärimmäisen kiva tapa viettää ilta Poznanissa, sillä oli rentouttavaa keskustella elämästä ystäväni ja poikaystäväni kanssa, miettiä tulevaisuutta ja pallotella ääneen erilaisia tulevaisuuden haaveita ja suunnitelmia. Itselleni on tärkeää, että pääsee aika ajoin keskustelemaan samanhenkisten ihmisten kanssa. Varsinkin ulkomailla asuessa en pidä itsestäänselvänä, että samanhenkiset ihmiset välttämättä kohtaisivat. Olen ehkä ollut onnekas, mutta jokaisella ulkomailla vietetyltä ajanjaksolta minulla on jäänyt käteen mahtavat muistot ja ihmiset, joiden kanssa pidän yhteyttä vielä näinäkin päivinä.
Vuonna 2011 olin työharjoittelussa Espanjassa, Fuengirolassa. Opiskelin tuolloin asiakaspalvelun ja myynnin merkonomiksi, ja tuo työharjoittelu oli opintojeni viimeinen suoritettava juttu, ja halusin ehdottomasti lähteä ulkomaille työharjoitteluun. Samassa työharjoittelupaikassa oli kanssani kolme samanhenkistä suomalaista, joita saan kunnian kutsua edelleen ystäviksi. Työharjoittelujakson jälkeen palasin Suomeen, niin myös ystäväni hieman minun jälkeeni. Asuimme kaikki aivan eri puolilla Suomea, mutta silti saimme sovittua aina kerran tai kaksi kertaa vuodessa viikonlopun, jona kokoonnumme jonnekin yhteen ja samaan paikkaan. Olemme nähneet milloin missäkin: jonkun meidän kotona, pohjoisen mökillä, Ruotsin-laivalla, Kaija Koon keikalla. Välillä poikaystävät on kutsuttu reissuille mukaan, välillä ei. Olen suunnattoman onnellinen, nämä ihmiset löysivät elämääni ja että he ovat siellä edelleenkin monien vuosien jälkeen.
Myös Kiinan työharjoittelun ajalta on jäänyt kolmea upeaa naista, joiden kanssa pidämme yhteyttä ja näemme mahdollisuuksien mukaan. Enää kukaan meistä ei asu Kiinassa, kaksi meistä asuu maailmalla, kaksi Suomessa. Onneksi nykyään matkustaminen on suhteellisen edullista, joten liikkuminen paikasta toiseen ei ole enää suuri kynnyskysymys. Olenkin saanut lupauksia siitä, että ystävät tulevat moikkaamaan minua Gdanskiin. Näiden naisten kanssa voin muistella ikimuistoista aikaamme Kiinassa, sillä olemme kokeneet paljon yhdessä ja yhteinen tuttavapiirikin on laaja.
Puolan seikkailuni on vasta alkutaipaleella, mutta olen äärimmäisen onnellinen, että täältäkin on löytynyt hengenheimolainen, jonka tiedän pysyvän matkassa mukana vaikka emme asuisikaan samalla paikkakunnalla.

Poznan

  • Ison-Puolan voivodikunnan pääkaupunki Wartajoen varrella Länsi-Puolassa
  • Yksi Puolan vanhimmista kaupungeista
  • Opiskelijakaupunki
  • Asukasmäärä (vuonna 2014 ) 545 700 

Sunnuntai-aamuna aamupalan jälkeen luovutimme majatalon huoneen ja lähdimme ajelemaan autolla kohti vanhaa kaupunkia, sillä halusimme nähdä vanhan kaupungin paremmin päivänvalossa. Kiertelimme ympäriinsä ja katselimme paikkoja ja rakennuksia. Liikkeellä oli muitakin, sillä välillä tiet olivat ruuhkaisia.
Pysähdyimme vanhan kaupungin keskusaukiolle ihmettelemään, että miksi paikalle on kokoontunut niin paljon ihmisiä. Olimme kaupungintalo Ratuszin luona, joka on Poznanin tunnetuin maamerkki. Meidän ei tarvinnut ihmetellä kauaa, kunnes ymmärsimme mitä muut turistit odottivat.
Joka päivä klo 12 turistijoukko kerääntyy kaupungintalon eteen katsomaan hauskaa perinnettä: kaupungintalon etuseinästä astuu torvensoiton säestämänä esiin kaksi mekaanista vuohta, jotka kolauttavat päänsä yhteen useita kertoja. Kello soi merkiksi, että kello on tasan 12. Kaikki katselijat ottivat kuvia ja videoita tapahtuneesta, pian vuohien esitys onkin ohi. Paikalle oli tuotu myös kaksi oikeaa vuohta, jotta voi kuvauttaa itsensä niiden kanssa. Tuo kello 12 tapahtuva vuosishow on hauska perinne, joka on onneksi säilytetty tähän päivään saakka.
Vanhassa kaupungissa kiertelyn jälkeen poikkesimme kahvilaan kakulle ja kahville, sillä mielemme teki jotain hyvää ja makeaa. Ihanien kakkupalasten jälkeen lähdimme kohtia autoa ja kauppaa ostamaan paluumatkalle evästä. Paluumatka sujui hyvin ja nopeasti, Poznanin ja Swiebodzinin minivisiitin jälkeen olo kiitollinen ja onnellinen siitä, että pääsen reisaamaan ja näkemään erilaisia paikkoja. Suosittelen lämpimästi Poznania, sillä kaupungista jäi todella hyvä mieli.

Kommentit

  • leena huttunen

    Kiinnostava matkakokemus. Kiitos

  • Reijo Tossavainen

    Ensi syksynä kierrämme matkailuautolla Itämeren ympäri. Poznan on matkamme varrella.

Kommentointi on suljettu.