Meditaatiota ja pohdiskelua etäsuhteesta

Syksy on saapunut Puolaankin kuin huomaamatta. Elokuussa muistan vielä nauttineeni lämpöisistä päivistä ja hipsuttelin menemään hameessa ja t-paidassa. Elokuussa tuntui, että kesä vasta alkoi kuin oikeasti syksy jo kolkutteli ovella.

Syksy on yksi lempivuodenajoistani, olenhan syntynytkin syksyllä. Erityisesti syksyllä nautin kirpeistä aamuista. Sellaisista, kun aurinko paistaa ja lehdet ovat vielä puussa, mutta muuttaneet jo väritystään kauniin keltaisesta oranssiin. Tuntuu, että syksyisin auringonlaskutkin ovat erityisen upeita. Monta kertaa kävely- tai pyöräilylenkillä saatan jäädä katselemaan upeannäköistä auringonlaskua, fiilistellä taivaan vaaleanpunaisen, keltaisen ja oranssin eri sävyjä.
Harmi vain kuin syksy ei ole pelkkiä auringonlaskuja ja nousuja. Tietyllä tapaa syksy on ollut itselleni uuden aikaa, ihan kuin kalenterissa alkaisi aina uusi aika silloin. Kouluvuosi on aina alkanut syksyisin, mutta itselläni valmistuminen on takanapäin eikä koulun ovet kolkuttele ovelle vähään aikaan. Ehkä tästäkin syystä olo on jostain syystä vähän tyhjä.
Nautin kyllä elämästäni Puolassa, sillä täällä on työpaikka, todella tärkeä ystävä ja koti joka on tuntunut alusta saakka kodilta. Syyskuun aikana kipuilin paljon etäsuhteen kanssa. Kuinka kauan enää jaksan seurustella kun välillä on kuuden, kohta seitsemän tunnin aikaero, huono nettiyhteys ja kummankin omat arjen menot sovitettavana?
Mietinnän ja keskustelujen myötä sain voimaa, että jaksan vielä tovin. Kuitenkin tulevaisuutta ajatellen etäsuhde ei voi jatkua omalta kohdaltani loputtomiin, sillä itselleni ihan päivittäinen vuorovaikutus on äärimmäisen tärkeää. Itse asiassa ystäväni sanoi hyvin etäsuhteesta: siinä saa vain parisuhteesta vain ne kaikkein huonoimmat puolet, mutta parhaimpia puolia ei lainkaan. Tämä kiteyttää hyvin kaiken mitä olen etäsuhteesta ajatellut.
Viime viikon maanantaina työviikko alkoi erilaisissa merkeissä kuin normaalisti. Normaalisti minulla on joka maanantai puolan kielen tunti kello 7.30-9.00, jonka jälkeen normaali työpäivä kello 9.00-17.00. Tänä maanantaina osallistuin koko päiväksi stressinhallintakoulutukseen. Aamu alkoi mielenkiintoisesti miettimällä, että mitkä asiat aiheuttavat stressiä, ja mitkä asiat puolestaan toimivat stressin lievittäjänä. Näihin kysymyksiin piti myös valita kaksi tuohon tunteeseen sopivaa kuvaa.

Päivän aikana teimme erilaisia ryhmätehtäviä liittyen stressinhallintaan ja mietimme miten stressiä voi helpottaa työpaikalla ja kotona. Koulutus kesti koko päivän ajan, joten tuona päivänä oli totisesti aikaa syventyä omaan elämään ja asioihin, jotka aiheuttavat stressiä. Päivän aikana oli myös aikaa miettiä, mitkä asiat tekevät onnelliseksi ja mitkä eivät.
Teimme myös erilaisia meditaatioharjoituksia yhdessä. En ole aikaisemmin kokeillut meditointia, mutta meditointihetken aikana rentouduin ja olin vähällä vaipua uneen. Aikaisemmin olen kokeillut iltaisin rauhoittua Youtubesta soivan rauhoittavan musiikin avulla, mutta jatkossa aion harjoitella myös meditoimista ja oikein hengittämistä.
Hyvänä muistutuksena itselleni oli, että välillä olisi erittäin hyvä laittaa elektroniset laitteet kiinni, ja vain olla. Kuinka moni oikeasti malttaa tänä päivänä vain olla?

Elokuun loppupuolella vietin yhden arki-illan yhdessä puolalaisen ystäväni Aleksandran ja kollegani kanssa. Kävelimme ympäri vanhaa kaupunkia, juttelimme ja nautimme maisemista. Poikkesimme muutamaan paikkaan syömään ja nauttimaan juomaa. Tuolloin ilma oli lämmin ja aurinkoinen, ilta oli ihan täydellinen after workille.

Poikkesimme syömään ja juomaan yhdet No To Cyk– nimiseen paikkaan. Tämä baari sijaitsee vanhassa kaupungissa osoitteessa ul. Chlebnicka 2. Muistan tämän legendaarisen paikan hyvin, sillä täällä Gdanskissa asuvat suomalaiset veivät minut tänne ensimmäisenä Gdanskin iltanani. 
No To Cyk on opiskelijamainen baari, josta saa edullisesti syötävää ja juotavaa. Paikassa on ihana, omintakeinen sisustus ja tunnelma, löytyypä baaritiskiltä pelikonsoli jolla voi pelata vaikka Super Mariota, syödä puolalaista soppaa, zurekia ja parantaa maailmaa.

Poikkesimme myös ensimmäistä kertaa vanhassa kaupungissa sijaitsevaan Degustatornia– nimiseen baariin. Paikasta saa paljon erilaisia pienpanimoiden juomia ja tässäkin paikassa oli omintakeinen, hyvä tunnelma. Degustatornia löytyy osoitteessa Grodzka 16.Syksy, olet ollut oikein tervetullut! Tosiaankaan en ole varma olenko valmis talven hyytävään viimaan ja koleuteen, mutta onneksi tässä on hetki aikaa sulatella ja nauttia täysin rinnoin Puolan syksystä.