Muuttofiiliksissä

Olen asunut uudessa Kouvolan kodissani pian jo kuukauden. Muuttaminen on usein raskasta ja siihen liittyy aina uuden alku. Elokuun lopussa hain tavaroitani, jotka olivat olleet säilössä vähän siellä sun täällä. Suurin osa tavaroista ja vähäisistä huonekaluista odottivat varastossa Kouvolassa.
Ennen muuttoa kävin tavaroitani läpi kriittisin silmin. Kesällä Kiinassa luin e-kirjana japanilaisen Marie Kondon kirjan nimeltä ”siivouksen elämänmullistava taika”. Pääset lukemaan tarkemmin Kondon filosofiasta tästä. Kun luin kesällä tuon Kondon kirjan, sain jonkinlaisen ahaa-elämyksen, että ihan hyvin voin itsekin karsia elämästä turhat asiat, ja säilyttää asiat jotka tekee minut onnellisemmaksi ja elämästäni helpomman.
Kirjan lukemisen jälkeen odotin hieman malttamattomana, että pääsen tonkimaan muuttolaatikoitani. Minulla oli päässäni jo selkeä visio, millaisen kodin haluan. Vaaleat pinnat, harkitut yksityiskohdat. Rakkaimmat esineet saavat jäädä tulevaan kotiin.
Kirja auttoi minua ymmärtämään, että minun ei ole pakko säästää tavaroitani velvollisuudesta. Kiinassa ollessani minua kuitenkin ahdisti pelkkä ajatus muuttolaatikoistani ja tavaroistani, vaikka odotinkin karsintaa. Suurinta tavaroistani en todellakaan kaivannut tai tarvinnut tuon vuoden aikana, joten miksi tarvitsisin jatkossa.

muutto4

Muuton aikana oli ihana käydä kävelemässä metsässä, niin sain ajatukset pois muuttolaatikoista.

Minua ahdisti kun purin muuttolaatikoita. Tavaramäärä ja itse tavarat tuntuivat turhalta. Lajittelin vaatteita ja muita tavaroita erilaisiin kasoihin: kirppikselle, kierrätykseen, huonokuntoiset roskiin. Paljon juttuja lähti kiertoon jo ennen kuin muutin Kouvolaan. Olo alkoi olla jo hieman huojentuneempi.
Olin jo kauan sitten ihastellut muiden koteja. Sellaisia koteja, joissa on tilaa hengittää. Vaaleita pintoja, ei koriste-esineitä tai räikeitä tapetteja. Arvostan vanhoja asioita ja esineitä sekä itse tehtyjä huonekaluja ja sisustustekstiilejä. Tavara, jolla on tarina ja historia on niin paljon kiinnostavampia kuin Ikean massatuotetut huonekalut. Ei sillä, ettenkö itse omista tällä hetkellä Ikean huonekaluja, kyllä vain. Työpöytä ja yöpöydät ovat ehtaa Ikeaa, mutta nämä huonekalut ovat hajoamispisteessä sillä ne ovat saaneet muutossa hieman osumaa.
Alla olevassa kuvassa on tumma puinen arkku, jonka tein yhdessä isäni kanssa. Minä sahasin laudat, isä kasasi ja minä petsasin arkun. Arkku on ollut elämässäni yli 10 vuotta, ja sillä on jo historia.

DSC_0823

Uudessa asunnossa tavarat löysivät heti paikkansa ja asunto tuntui alusta saakka kodilta, ei kämpältä.

Nyt vuosien aikana sisustusmakuni ja tyylini ylipäätään on muuttunut yksinkertaisemmaksi.
Aikaisemmin olen täyttänyt kaapit, koska tavaraa on vain ollut niin paljon. Olen saanut paljon lahjaksi, mutta ostanut myös itse. Olen itse sokaistunut tavaramäärälle.
”Eihän yksiössä ole paljon tavaraa, joten muutto menee kivuttomasti”, kaverit sanoivat. Muuttopäivä koitti. Lastasin melkein täysi-ikäisen Opelin täyteen, hain ystäväni kyytiin ja lähdimme köröttelemään kohti Kouvolaa. Poikkesimme Kuopiossa hakemassa muutaman äitini luokse unohtuneen jutun, mukaan lähti myös mustikka-purkkeja pakkasesta, tomaatteja ja salaattia kasvimaalta. Opiskelijana olin iloinen näistä tuliaisista.

muutto2

Kaiken maailman papereita oli vaivihkaa kertynyt todella paljon, vanhoja palkkakuitteja, takuutodistuksia tuotteista joiden takuu on jo mennyt umpeen.

Ajoin koko matkan, ystävä piti seuraa ja toimi kartturina. En ole tottunut ajamaan pitkiä matkoja, mutta matka meni tosi hyvin, olin jopa ylpeä itsestäni. Tosin aikataulu hieman petti, kun tiellä oli jatkuvasti tietyömaita, joten pysähtymisiä tuli tuon tuosta. Myöhästyimme vuokranantajan kanssa sovitusta ajasta hieman, mutta onneksi tämä vuokranantaja, vanhempi herra oli oikein ymmärtäväinen.
Kerrostalo, nykyinen kotini löytyi helposti. Koti sijaitsee kolmannessa, ylimmässä kerroksessa. Isot ikkunat, vaatehuone, koko asunnon levyinen parveke ja vessassa istuma-amme. Uusi koti on tyyliltään 60-lukuinen, alkuperäiskunnossa mutta siisti. Neliöitä on kolkyt, juuri passelisti yhdelle ihmisille.
Kirjoitimme vuokrasopimuksen ja sovimme kaikista käytännön asioista. Vuokravakuudesta, kotivakuutuksesta ja sen sellaisesta. Vanhempi herra näytti kerrostalon kaikki paikat huolellisesti ja tarkasti. Talosta löytyi kaikki tarvittavat, varasto, pyörävarasto, sauna, pesutupa ja perunakellari.
Tämän jälkeen ajelimme huoltoasemalle, josta vuokrasin peräkärryn. Olen aikaisemmin ajanut autolla peräkärryn kanssa, mutta en peruutellut. Nytkin valitsimme reitit niin, että peruutuksia ei tarvitse tehdä. Loppujen lopuksi saimme muuton tehtyä, mutta kommelluksilta ei voinut välttyä. Jos huonekalut eivät lennelleet niin sitten ne jäivät lastausvaiheessa kuomun alle, mutta saimme ystäväni kanssa ainakin hyvät naurut.
DSC_0828

muutto7

Keittiön look ei ole tätä päivää, mutta ihan hyvin olen kokkaillut tarvittavat jutut.

muutto6
muutto5
muutto9

muutto8

Armeijan arkku on rompepäivien löytö. Onneksi tämä arkku ei muuttokolhuista hätkähdä.

Palautimme peräkärryn huoltoaseman pihaan tunti sovitusta aikataulusta myöhässä. Huoltoasema oli mennyt jo kiinni eikä kukaan vastannut puhelimeen. Tipautimme peräkärryn avaimet postilaatikkoon ja laitoin tekstiviestin yrittäjälle, että avaimet odottavat laatikossa. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Sitten räjähtäneessä muutto-lookissa ruokakauppaan, sillä nälkä oli kova. Loppuilta menikin tavaroita purkaen. Onneksi ystäväni on näppärä käsistään, ja sai kasattua (juurikin parjaamani Ikean) työpöydän.
Muuttopäivän jälkeen minulla meni viisi päivää ennen kuin koti oli valmis. Lajittelin tavarat jälleen kirppis ja roskalaatikko-kasoihin. Hämmästelin vieläkin tavaran määrää, mutta olin tiukkana: yksikään tavara ei päässyt kaappiin, jos en ihan oikeasti tarvinnut tai halunnut säilyttää sitä.
Nyt kun olen asunut lähes kuukauden tässä uudessa kodissa, olen todella tyytyväinen että tein rajun karsinnan. Siihen meni paljon aikaa ja energiaa, mutta se kannatti. Mieli on nyt tyytyväinen ja pölyjen pyyhkiminen ja viikkosiivous on ollut mieluisaa, kun asioita ja esineitä ei ole tarvinnut siirrellä paikasta toiseen. On helppoa ja helpottavaa, kun tavaroilla on oma paikkansa.
Tämän jälkeen olikin hyvä aloittaa ammattikorkeakoulun opiskelut uudelleen, olihan siitä jo aikaa kun olin viimeksi istunut koulun penkillä, reilu vuosi sitten. Alku koulussa ei ollut helppoa, mutta sitä en odottanutkaan.

muutto1

Opiskelun alkaessa koti on alkanut täyttyä kirjoista. Tänä päivänä kirjapino on kasvanut tästä valtavasti, ja kirjoja taitaakin olla lainassa parisenkymmentä.

Jospa seuraava muutto olisi helpompi.