Päiväreissulla Gdanskista – Sympaattinen ja perinteinen Torun

Elokuun loppupuolella suuntasin ystäväni kanssa ensimmäistä kertaa Toruniin. Tämä ihastuttava pieni kaupunki, tai kuten työkaverini ilmaisi, kylä sijaitsee 170 kilometrin päässä Gdanskista. Itse en kutsuisi yli 200 000 asukasmäärän kyläksi, mutta toisaalta ymmärrän vertauskuvan hyvin. Torun ei todellakaan ollut mikään suurkaupunki, vaan pieni, sympaattinen ja kaunis paikka.
Lähdimme matkaan ystäväni Heidin kanssa sunnuntai-aamulla kello 7.30 Polskibussilla. Polskibus on suomalaisen Onnibussin sisaryhtiö Puolassa. Olen matkustanut lukuisia kertoja Suomessa Onnibussilla, niinpä olikin nyt mukavaa, tuttua ja turvallista istahtaa sisaryhtiön penkeille myös Puolassa. Tykkään siis toden totta Onnibussista, ja Polskibussi ei myöskään tuottanut pettymystä.
Maksoin Gdanskista Toruniin menomatkalla 22 zlotya eli noin 5 euroa, tulomatkalla 31 zlotya eli noin 7 euroa. Olimme perillä Torunissa 9.45 ja bussi starttasi takaisin kohti Gdanskia klo 18, joten kahdeksassa tunnissa ehti tutustua kaupunkiin hyvin.
Aamu alkoi Gdanskissa hyvin sateisena, mutta onneksi Toruniin saapuessa sade lakkasi ja pikkuhiljaa aurinko alkoi pilkahdella. Päivä jatkui sään osalta hyvin epävakaisena, välillä satoi, välillä paistoi. Sade ei kuitenkaan haitannut tutustumista kaupunkiin, sillä piipahtelimme kaupungissa kahviloissa, ravintoloissa ja kaupoissa.
Emme suunnitelleet ystäväni kanssa päivää millään lailla, vaan päätimme jo etukäteen että katsellaan, mitä eteen tulee. Ja tämähän kävi minulle vallan mainiosti, sillä reissussa tykkään jättää suunnitelmat avoimeksi, ja katsoa mitä paikan päältä löytyy.
Tiesin jo etukäteen, että Torun on tunnettu piparkakkuperinteestä, sillä Torunista kotoisin oleva työkaverini oli kertonut siitä aiemmin.
Torun

 • Kaupunki Pohjois-Puolassa Veikseljoen varrella

 • Asukasmäärä: 203 200

 • Keskiaikainen vanha kaupunki Unescon maailmanperintöluettelossa vuodesta 1997 saakka

 • Tunnettu piparkakkuperinteestä


Ensimmäisenä päädyimme vanhaan kaupunkiin aamukahville. Nautimme aamukahvit ulkona terassilla, vaikkei aamu ollutkaan lämmin. Oli silti ihanaa saada kuumaa juomaa raikkaassa ilmassa, lähtipähän loputkin unihiekat silmistä.
Suuntasimme kävelemään ja katselemaan, mitä vanhan kaupungin ulkopuolelta löytyy. Löysimme itsemme pian alueelta, jossa oli markkinat. Markkinoilta löytyi aivan kaikkea mitä kuvitella saattaa: vaatteita, asusteita, keittiövälineitä ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Itse olen nykyään tarkka siitä, mitä ostan, sillä en halua nurkkiini mitään ylimääräistä tavaraa. Niinpä matkaani ei tarttunut muuta kuin sateenvarjo. Tämä ostos oli tarpeellinen, sillä Torunissa sateli vähän väliä ja en omistanut lainkaan sateenvarjoa.


Markkinoiden jälkeen kävelimme puiston halki kohti vanhaa kaupunkia, sillä tunnelmallisessa vanhassa kaupungissa riitti paljon nähtävää ja kuvattavaa. Tykkäämme molemmat ystäväni kanssa kuvata, joten oli todella ihanaa, että molemmilla oli samanlaiset kiinnostuksen kohteet. Tiedän, kuinka raskasta muilla saattaa olla reissata kanssani, sillä välillä eteneminen on kuvailun vuoksi hidasta. Kuvaaminen itselleni on kuitenkin terapeuttista ja todella luontevaa. Monesti kadulla kävellessäni ”näen asiat kuvina”.

Mitä suosittelen Torunissa tekemään? Suosittelen vahvasti vanhaa kaupunkia, sillä alue oli aivan ihastuttava! Vanhassa kaupungissa oli mielettömät vanhat talot, kirkot, kaunis ”kuja” joka on valaistuna varmasti aivan ihastuttavan näköinen.
Vanhan kaupungin alueelta löytyi paljon houkuttelevan näköisiä kahviloita, ravintoloita ja jäätelökojuja, joten nälkäiseksi tässä kaupungissa ei jää. Suosittelen omat mieleenpainuvimmat paikat seuraavassa postauksessa, sillä muuten tästä tulisi liian pitkä.

Vanhasta kaupungista pääsee kätevästi Veikseljoen rannalle. Joen rannalla oli ihanan rauhallista ja oli muutenkin rauhoittavaa vain katsella jokea ja sen varrella käveleviä ihmisiä.
Päiväkohteena suosittelen ehdottomasti tutustumaan Toruniin, varsinkin Gdanskista Toruniin on hyvät yhteydet ja päivän aikana ehtii helposti nähdä kaupungin kiirehtimättä. Mutta missä kaikialla piipahdimme päivän aikana? – siitä lisää ensi postauksessa.

Kommentit

 • Mauno Väisänen

  Kiitokset Torunin esittelystä. Hyvä muistaa että Nikolaus Kopernikus syntyi Torunissa, silloinen Thorn kuului saksalaiseen Länsi-Preussiin. Torunin yliopisto on nimetty hänelle.
  MV

  • Anni Ollikainen

   Kiitos!

Kommentointi on suljettu.