Puolalainen herkku, pieni ja maittava pierogi

On aika tutustua puolalaisen keittiön kulmakiveen, nimittäin pierogiin. Puolan matkaajan ehdoton ”pakko maistaa” ruoka on pierogi.

Pierogi

  • Täytetty pikkupiiras
  • Venäläisen keittiön perintöä
  • Täytteinä voi olla mitä vain
  • Suosittuja suolaisia täytteitä ovat kaali-, sieni-, liha, juusto tai kasvis
  • Suosittuja makeita täytteitä ovat erilaiset hillot, marjat ja suklaa

Pierogit sopivat pienen kokonsa puolesta alkupalaksi, mutta näillä saa vatsansa täyteen myös isompaan nälkään. Pierogeiden löytäminen Puolassa ei ole vaikeaa, näitä löytää perinteisistä maitobaareista tai pierogarnoista, pienistä ruokapaikoista edullisesti.
Olen asunut Puolassa nyt 10 kuukautta. Tuona aikana en ole juurikaan kokkaillut puolalaista ruokaa. Yhden kerran tein puolalaisen ystäväni Aleksandran kanssa tartar-pihviä. Ruoka oli hyvää, ja oli muutenkin antoisaa kokkailla paikallisen ystävän kanssa.
Tämän talven aikana sain toisen tilaisuuden kokkailla puolalaisten kanssa puolalaista ruokaa. Ennen joulua kokoonnuimme työkavereideni kanssa yhden työkaverin kotiin tekemään maittavia pierogeita. Ilta oli antoisa ja oli aivan ihanaa päästä tekemään jotain käsillään.
Koska porukkaa oli paljon, kaikki pääsi tekemään jotain. Yksi teki taikinan, toinen laittoi aineksia lihamyllyyn, kolmas alkoi kaulitsemaan taikinaa.Löysin ruoka- ja matkablogi Sillä Sipulista pierogin teko-ohjeen, jos jotakuta kiinnostaa alkaa kokkailemaan pierogeja.
Itse pääsin laittamaan aineksia sekaisin ja pyörittämään lihamyllyn kahvaa. Teimme kahta erilaista pierogia, juusto-perunatäytteisen ruskien sekä lihatäytteisen.


Taikinasta kaulittiin pötkö, josta leikattiin pieniä palasia. Nämä palaset kaulittiin pyöreän muotoiseksi jonka jälkeen taikinan päälle aseteltiin täyte.


Tämän jälkeen pierogi nypytetään kiinni. Tässä vaiheessa huomaa, että jokaisella on täysin omanlainen kädenjälkensä mitä tulee nypyttämiseen, ihan niin kuin karjalanpiirakan nypyttämisessä.


Valmiit pierogit käytetään kiehuvassa vedessä, jonka jälkeen ne ovat valmiita nautittavaksi. Parhaita pierogit ovat myös pannulla paistettuna öljyn kera, kun pierogiin tulee ihana, rapsakka pinta.
Kuulin puolalaisilta kollegoiltani, että ennen vanhaan pierogi oli suosittu ruoka, sillä tuolloin kotiäideillä oli aikaa valmistaa pierogeja ja ruokana pierogi oli hyvä, sillä sen sijaan voi laittaa täytteeksi mitä vain ja näin hyödyntää ruoantähteet. Nykyään pierogeja valmistetaan harvoin, sillä valmistustapa on aikaavievä ja monivaiheinen. Nykyään pierogeja valmistetaan tavallisesti ennen joulua.
Kannattaa ehdottomasti kokeilla pierogeja, jos tilaisuus tulee eteen. Oma suosikkini on ehdottomasti juusto-perunatäytteisen ruskie, nam!

Smacznego, eli hyvää ruokahalua!