Puoli vuotta Kiinassa takana

Saavuin Kiinaan elokuun lopussa mielessä työharjoittelu suomalaisessa verkkokaupassa. Tarkoituksena oli samalla tutustua Kiinaan, Aasiaan ja uuteen kulttuuriin. Alunperin minun oli tarkoitus olla täällä viisi kuukautta ja tulla takaisin tammikuun lopussa Suomeen. Mutta kuinkas kävikään, olen täällä edelleen, ja voi kuinka onnellinen olenkaan siitä. Aika on mennyt hurjan nopeasti ja paljon on ehtinyt sattua ja tapahtua, vaikka normi arjessa tuntuukin, ettei töiden lisäksi ehdi tapahtua mitään. Ennen joulua poikaystäväni muutti myös Kiinaan, hänkin on viihtynyt täällä hyvin. Tällä hetkellä me molemmat odotamme kesää, ilmojen lämpenemistä ja yhteisiä reissuja. Tällä hetkellä olen edelleen töissä verkkokauppa e-villessä ja kirjoitan samaan aikaan opinnäytetyötä. Odotan kovasti, että opinnäytetyö edistyy ja että se olisi jo valmis ja palautettu.
Nyt kun olen asunut puoli vuotta Kiinassa, minulla on jonkinlainen käsitys Kiinasta tai kiinalaisista. Nyt listaankin teille vähän omia havaintojani, millaista täällä on.

Ihmiset

Ihmisiä on paljon joka paikassa.
Kun metron ovet avautuvat, metron sisälle menevät ihmislauma ei väistä metrosta ulos tulleita ihmisiä.
Nämä metron sisälle tulevat ihmiset juoksevat, jotta pääsisivät istumaan.
Ihmiset puhuvat kovaan ääneen puhelimessa julkisilla paikoilla.
Syljeskely, räkiminen, aivastelu, tätä ei voi olla näkemättä. Esim aivastellessa aivastusta ei peitetä mitenkään hihansuulla tai kädellä.
Syöminen ja siihen liittyvä maiskutus on myös hyvin kiinalaista.

DSC_0878

Normipäivä metroasemalla.

DSC_0888

Sähkömopot on täällä tosi yleisiä. Näitä saa varoa, kun ne eivät pidä minkäänlaista ääntä.

Ruoka

On hyvää ja terveellistä, vaikka monesti ruoka ”lilluu öljyssä”.
Täällä syödään paljon kasviksia ja ne maistuu myös erittäin hyvälle, kiinalaiset osaavat maustaa kasvikset todella hyvin.
Lihaa käytetään enimmäkseen lisukkeena.
Olen syönyt kasviksia täällä todella paljon verrattuna siihen, kun asuin Suomessa.
Jälkiruoat eivät ole vielä tehneet vaikutusta. Tosin egg tarte on hyvää.
Haisulihedelmä nimeltä durian on vieläkin kohdallani nou nou, pelkkä haju saa perääntymään. Voit lukea durianista lisää täältä.
DSC_0584

DSC_0569

Täällä on myös paljon pyörän päällä liikkuvia ”keittiöitä”. Ruokaa, anyone? Moni kiinalainen ostaa aamupalansa tälläisesta.

Palvelut

Kauneudenhoito on edullista ja täällä itseensä ja ulkonäköön panostetaan enemmän, kiinalaisten hiukset ovat yleensä hyvässä kunnossa ja kuivia latvoja näkee harvemmin.
Kampaajalla pesu ja leikkaus on maksanut noin 10 euroa. Tähän kuuluu pitkä hiusten pesu jossa samalla hierotaan niska, aivan mahtavaa arjen luksusta!
Manikyyri maksaa 11 euroa.
Hieronnan saa kuudella eurolla.
Olen aina ollut tyytyväinen palveluiden laatuun, kiinalaiset tekevät todella tarkkaa työtä.

Eläminen

Täällä asuntojen hinnat vaihtelee paljon asuinalueen mukaan.
Itse en asu ”keskustassa” tai hienolla asuinalueella. Pidän silti kaupunginosasta jossa asun, töihin on kymmenen minuutin metromatka ja palvelut löytyy läheltä, metroasema tien toiselta puolelta.
Kotini on viihtyisä, kodikas ja naapurit ei metelöi. Mikä parasta, kerros jossa on asun on onnennumero 8 (kiinalaiset on taikauskoisia).

Ilmasto

Asun Etelä-Kiinassa, Shenzhenissä. Täällä on subtrooppinen ilmasto.
Tammikuun keskilämpötila oli 14.7 °, helmikuun 15.3 °C. Välillä lämpötila kävi nollassa, joka tuntui todella kylmältä.
Täällä on kostea ilma, jonka vuoksi nämä lukemat tuntuvat todella kylmiltä.
Nyt varmaan ajattelette, että mitä minä valitan, Suomessa on lunta, räntää ja pakkasta. Mut täällä tää kylmyys tuntuu eri lailla, luissa ja ytimissä, ilman kunnon talvivaatteita.
Myös sisällä on kylmä. Ikkunoissa ei ole kolminkertaisia laseja tai eristyksiä. Kun tuulee, tuulee myös sisälle ikkunan raosta ja oven alta.
Kesällä on sitten kostea ja kuuma ilma, heinäkuun maksimilämpötila näyttää 32 °C. Mielummin kuitenkin kuuma kuin kylmä.

Harrastukset

Itse käyn kuntosalilla, täällä olisi paljon hyviä harrastusvaihtoehtoja, kuten:
Sulkapallo, koripallo, sähly, pingis, puistossa urheilu, karaoke, karting, keilaus, käsityöt kuten maalaus ja savityöt.

Shoppailu

Kiina ja Shenzhen on täynnä ostoskeskuksia ja täällä löytyy hyvin kiinalaisia ostoskeskuksia tai hienoja ostoskeskuksia, joissa on kaikki maailman luksus brändit, ihan vain mainitakseni Pradan, Louis Vuittonin ja Alexander McQueenin.
Itseäni hieman huvittaa shoppaillu noissa ostoskeskuksissa, sillä kiinalaiset pystyvät oikeasti shoppailemaan noissa kaikissa kalliissa liikkeissä, kun itse käyn yleensä H&M:ssä.
Täällä on hyvin vaikeaa löytää uusia kenkiä, kun omistaa koon 40 jalan. Onneksi tennareita löytyy koossa 40, ja onneksi on se H&M.

DSC_0568

Kiinalaisilla on paljon paitoja, jossa lukee ihan mitä sattuu. Tuskin he itsekään aina tietävät, mitä tekstit tarkoittavat.

Sijainti

Shenzhenin sijainti on loistava, lyhyen lentomatkan päässä on monta upeaa maata, ja vieressä ihastuttava Hongkong.
Hongkongin lentokentältä lentää edullisesti joka suuntaan.
Myös Shenzhenissä on oma lentokenttä, joten täältä on helppo lähteä reissuun.

Koulupuvut

Lapsilla on verkka-asu koulupukuna.
Pienemmillä lapsilla koulupuku on vaaleansininen, vanhemmilla tummansininen.

Pohdintaa

Kaikenkaikkiaan olen äärimmäisen tyytyväinen, että päätin lähteä Kiinaan. En osaa puhua tai kirjoittaa kiinaa, mutta onneksi olen pärjännyt ilmankin. Toki kielen osaaminen olisi ihanaa. Joku aina välillä kysyy, että onko minulla ikävä Suomea. Olen monesti miettinyt tuota kysymystä, ja sitä mitä vastaan siihen. Sillä tottakai minulla on ikävä perhettäni, ystäviäni, suomalaista ruokaa ja sitä että osaan kommunikoida Suomessa suomen kielellä. Mutta ainakaan vielä minulla ei ole ollut ikävä itse Suomea. Yksi suuri syy tähän on ilmasto. Koko iän vaivannut atooppinen ihottumani parani viime syksynä viikossa, kun saavuin tänne. Kostea ja lämmin ilmasto on atooppisen ihottuman ja astman ystävä. Sen sijaan Kiinan talvi on ollut julma iholleni, mutta tämäkään kurjuus, siis kutina ja ihottuma ei kestänyt kuin kaksi kuukautta. Suomessa tuo kurjuus kestää lähes ympäri vuoden. Onneksi tällä viikolla alkoi paistaa taas aurinko.

Kommentit

 • Tomppa

  Mitään Kiinan todellisia huonoja puolia ei sitten mainittu ollenkaan, kuten huono ilma yms. myrkyt.

  • Anni Ollikainen

   Ihan totta, Tomppa. Tarkoitus on kirjoittaa näistä ihan oman juttunsa :)

 • leena

  Kiitos mukavasta ja kiinnostavasta kuvauksesta maapallon toisella laidalla. Millaisia uutisia seuraat ja mistä lähteistä? Mukavaa kevättä Sinulle. Leena

  • Anni Ollikainen

   Moi! Mukavaa, kun luet näitä juttuja. Pahoittelut, kun on jäänyt vastaamatta tähän. Luen paikallisia uutisia lähinnä wechatista, joka on kiinalaisten versio whatsapista.

 • Jussi

  Anni,
  hyvin oot ottanut Kiinaa haltuun. Hieno kuvaus! Liikenne ja ilma ovat varmaan ne ikävimmät asiat. Onneksi voit pistäytyä hengittämään Hongkongin puolelle.
  Hyvää kevättä sinulle ja Jonille!
  Jussi-kummi

  • Anni Ollikainen

   Moikka Jussi. Ihan totta, Hongkong on kyllä tosi kiva kaikin puolin :) Samoin hyvää kevättä kaikille teille<3

Kommentointi on suljettu.