Sadetta, mutaa ja musiikkia Open’er Festivaaleilla

Open’er Festival järjestettiin 28.06-1.07.2017 Lotnisko Gdynia-Kosakowon lentokenttäalueella tänä vuonna 14. kerran. Kuulin festareista ensimmäistä kertaa muusikko-serkultani, joka suositteli Openeriin menemistä. Tsekkasin Openerin nettisivuilta tarjonnan, ja olin vakuuttunut. Festarit kestivät keskiviikosta lauantaihin, ja joka päivälle oli buukattu yksi pääesiintyjä. Keskiviikkona oli Radiohead, torstaina Foo Fighters, perjantaina The Weeknd ja lauantaina The Xx. Muita (ainakin itselleni) tunnettuja nimiä oli muun muassa Lorde, Charli Xcx, Jimmy Eat World, Mac Miller, The Kills ja Tyga.
En ole mikään festareiden konkari, sillä teini-iän yhtä ainoaa telttafestarireissua lukuunottamatta olen ollut pienempien kaupunkifestareiden ystävä. Pienet kaupunkifestarit ovat olleet todella kivoja, niinpä kesän kohokohdat ovat aikaisempina vuosina olleet Oluset, Kuopiorock ja Kuopion viinijuhlat.
Vuosien varrella olen huomannut, että musiikista on tullut erityisen tärkeä osa elämääni, ja nykyisen kuuntelen musiikkia joka päivä. Oikeastaan en voisi kuvitella elämääni enää ilman musiikkia. Osaan nauttia myös hiljaisuudesta, mutta mikään ei ole parempi tapa aloittaa päivää kuin laittamalla lempiradiokanavani YleX päälle, valmistaa kahvit ja paistaa muutama kananmuna. Sen jälkeen viritän korviini langattomat kuulokkeet, laitan puhelimesta Spotifyn ja valitsen sen aamun fiilikseen sopivan soittolistan. Kypärä päähän, pyörä alle ja lähden polkemaan kohti työpaikkaa.Kun saavuin Puolaan, näin Opener festareiden mainoksia joka puolella ja aloin tutkailemaan artistikattausta. Onneksi seuralaista festareille ei tarvinnut etsiä kauaa, sillä täällä asuvani ystäväni Heidi oli innoissaan lähdössä mukaan. Viime hetkillä kesätöissä oleva suomalainen työkaveri innostui myös lähtemään perjantaiksi paikalle. Olin innoissani ja odotinkin kovasti festareille pääsyä.

OPEN’ER

  • Järjestetty vuodesta 2002 (vuodesta 2006 nykyisellä paikallaan)

  • Järjestetään Gdyniassa Lotnisko Gdynia-Kosakowon lentokentällä

  • Tänä vuonna Openereilla kävi neljän päivän aikana 120 000 kävijää

Ostin kahden päivän liput festareille, hintaa lipuille tuli 369 zlotya eli noin 88 euroa. Vertailuna: tämän vuoden loppuunmyytyyn Ruisrockiin kahden päivän lipun sai 135 eurolla. Mielestäni Openerin lipun hinta oli kohtuullinen, varsinkin minulle festareille siirtyminen oli mutkatonta ja edullista, asunhan ihan lähellä Gdanskissa. Menin kumpanakin päivänä festareille junalla. Junalippu Gdanskista Gdyniaan maksoi suunnilleen 4 zlotya, eli yhden euron verran. Gdynian juna-asemalta lähti ilmaisia busseja festarialueelle. Alueelle menisi normaalisti autolla 20 minuuttia, mutta suuren ruuhkan vuoksi liikkumiseen saattoi mennä monta tuntia, joten isoille festareille saa varata aikaa liikkumiseen.
Busseja kulki festarialueelle tasaiseen tahtiin, mutta ihmismäärästä johtuen jouduimme perjantaina odottelemaan bussiin pääsyä jonkun tovin verran, mutta lauantaina pääsimme bussiin ilman odotteluja.Sää ei suosinut festareiden aikaan, sillä vettä satoi lähes koko ajan sekä perjantaina ja lauantaina. En antanut vesisateen kuitenkaan haitata hauskanpitoa ja musiikin kuuntelua, sillä varustauduin festareille sateenpitävällä takilla. Openerissa näkyikin viikonlopun aikana monen monta kumisaapasparia ja sadetakkia. Kun katselin ympärilleni festarikansaa, huomasin että sää ei rajoittanut muitakaan pitämästä hauskaa ja nauttimasta musiikista.
Lotnisko Gdynia-Kosakowon lentokenttäalueella järjestetty festari oli kooltaan todella iso, ja viikonlopun aikaan tulikin käveltyä paljon. Festareista jäi käteen todella hyvä fiilis, sillä kaikki oli organisoitu hyvin ja jonoja ei pahemmin kertynyt. Alueella oli paljon erilaisia ruoka- ja juomakojuja, terasseja, baareja ja hengailupaikkoja.
Porukassa liikkuminen oli välillä hankalaa, sillä aina jonkun piti käydä bajamajassa, hakea lisää ruokaa tai juomaa, ja koska alue oli suuri olikin helpoin aina sopia tietty tapaamispiste, ettei eksy kavereista.

Sateenpitävä takki auttoi suojautumaan sateelta.

Tykkäsin todella paljon, että paikan päällä oli paljon eri ikäisiä ihmisiä, oli ihana huomata, että musiikista nauttimiselle ei ole ikärajaa. Suomen festereihin verrattuna juoma- ja ruokatarjonta oli edullisempi: oluen sai kahdella eurolla, ruoan neljästä eurosta ylöspäin.
Järjestelyihin oli muutenkin panostettu, alueella maksut tapahtuivat kortilla tai maksuranneekkeella. Itse en käyttänyt tuota maksuranneketta, mutta ideana ranneke vaikutti hyvältä ja maksamista nopeuttavalta. Rannekkeeseen on mahdollista ladata rahaa ennakkoon ja lisätä rahaa ranneekkeeseen myös verkossa.

Rapatessa roiskuu, mutta onneksi kengät säilyivät viikonlopun jäljiltä ehjinä ja sukat kuivina.

Viikonloppu täytti kaikki odotukset, nautin todella siitä että ympärillä on musiikin ystäviä ja ihmisiä, jotka tulevat pitämään hauskaa. Festareilla on omanlainen, ainutlaatuinen fiilis, siitä pidän. Oli mahtavaa vain kuljeskella ympäriinsä ja katsoa, kuinka ihmiset ovat panostaneet pukeutumiseen ja laittaneet glitteriä poskille ja kukkaseppeleen päähän.
Erityisesti mieleen jäi The Weekndin keikka, sitä odotin kaikista eniten ja kyllä se oli kaiken odotuksen arvoinen.
Jos Puola, musiikki ja isot festari ja edulliset hinnat kiinnostavat, suosittelen ehdottomasti suuntaamaan Openeriin.
Opener, voit olla varma että saavun paikalle myös ensi vuonna.

Kommentit

  • leena huttunen

    Kiitos kiinnostavasta artikkelista ja hyvää jatkoa. Leena

Kommentointi on suljettu.